Menü

A fekete bodza

A fekete bodza sok kertben megtalálható, sőt, elszórtan az utak mellett is gyakran láthatjuk, mivel egy rendkívül igénytelen növény, amelyet, ha nem gondozunk túl sűrűn, akkor is remekül érzi magát. Persze mutatós, kellemes illatú növény, mely nyár elején virágzik, nem csak díszként állja meg a helyét. Termését és virágát is felhasználhatjuk, ráadásul egészségünk is meghálálja, ha így teszünk.

Virágából teát és szörpöt, terméséből teát, szörpöt és lekvárt is készíthetünk. A terméséből készült lekvár egyébként az 1900-as évek elején érvényben lévő Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelt, főként hashajtó tulajdonsága miatt. Ezen kívül a belőle készült tea főként meghűléses betegségeknél került elő a házi orvosságok közül.

Mielőtt kitérünk arra, hogyan készíthető a bodza részeiből gyógyhatású készítmény, nézzük meg, milyen egészségügyi hatásai ismertek ennek az egyszerű, ám annál nagyszerűbb növénynek. Gyulladáscsökkentő, valamint immunrendszert erősítő hatását igazolták kísérletesen, azonban a hagyományos, nép gyógyászatban számos más, igaz nem bizonyított tulajdonsága miatt is alkalmazzák. Tartalmaz antioxidánsokat is, melyek kétségkívül hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez, valamint szervezeten kívüli vizsgálatokban vízhajtó tulajdonságot is felfedeztek benne.

Virágából készülhet tea, melynek izzasztó, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vízhajtó tulajdonsága is van. Leggyakrabban meghűléses tünetek enyhítésére alkalmazzák. A tea elkészítéséhez nagyjából 2,5 gramm aprított bodza virágra van szükség, melyet 1,5 dl vízzel leforrázunk és 15 percen át kevergetünk. Ha kihűlt, leszűrve fogyasztható, de legfeljebb naponta háromszor fogyasszuk, valamint várandós édesanyák és gyermekek esetében kerüljük. A teának gyenge köptető hatása is van.

A bodza terméséből lekvár, szörp és tea is készülhet, ám a leggyakoribb felhasználási mód a lekvár. A bodza termése bogyótermés, jellegzetes savanykás és édes ízű. Tartalmaz antocianidint, mely egy erős antioxidáns, emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot is, ráadásul magas a glükóz-, fruktóz- és pektintartalma is. Hasonló tulajdonságok jellemzők a termésre is, így megfázásra, illetve hashajtóként gyakran alkalmazzák, bár gyógyászati céllal érdemes teát készíteni belőle, mivel a meleg ital nyugtatóan hat a gyulladt torokra is.

Magunk is gyűjthetünk a növény virágából és terméséből, azonban nem árt odafigyelni arra, honnan szerezzük be ezeket. Kerüljük az utak mellett és forgalmas környéken termő bodzabokrokat, ugyanis a kipufogógázból rárakódhatnak káros anyagok. Az is fontos, hogy a növény levelei, ágvége és ágai nem fogyaszthatók, tehát ezeket mindenképpen vágjuk le teljesen, mielőtt felhasználnánk bármilyen részét. Ha lekvárhoz szeretnénk termést gyűjteni, várjuk meg az ősz beköszöntét, mivel csak a teljesen érett bogyók fogyaszthatók, az éretlen termés hasmenést és hányást is okozhat, különösen kisgyermekek esetében.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.