Menü

Reggeli frissítők kávé helyett

Bár a kávénak is van pozitív egészségügyi hatása, mint például az, hogy serkenti az agyműködést és jótékony hatással van a gyomorra és a májra, azonban, ha túl sokat fogyasztunk belőle, káros lehet, különösen a szívműködésre. Ezen kívül, a rendszeres kávéfogyasztás a fogunknak sem tesz jót, elszínezi őket, illetve könnyen megmarhatja a fogzománcot, ami idővel akár fogszuvasodáshoz is vezethet. Ezen kívül az éberségért felelős hormon, a kortizol kávé nélkül is termelődik reggel, így a kávét nyugodtan hagyhatjuk a főétkezés utánra, amikor valóban szükséges lehet egy extra energiabomba a napunkhoz.

Ha szeretnénk a reggeli rutinunkban lecserélni a kávét, vagy legalább néha valamilyen alternatívát fogyasztani helyette, akkor több lehetőség közül is választhatunk.

A legegyszerűbb megoldás az, ha egy nagy pohár vízzel indítjuk a napot, amit feldobhatunk egy kis uborkával, esetleg citromlével, ami sok C-vitamint is tartalmaz. Azért fontos már reggel a szervezet megfelelő hidratálása, mivel minden egyes sejtben zajló folyamathoz víz szükséges. Legyen szó akár méregtelenítésről, energiatermelésről vagy szabályozásról, minden folyamat közege – és sokszor résztvevője is – a víz.

Ha mindenképpen szeretnénk koffeint csempészni a reggeli rutinunkba, kávé helyett jó alternatíva lehet a zöld tea. Nem csak lassabban fejti ki hatását, ezzel megkímélve szervezetünket a sokktól, hanem tovább is tart, ezzel felpörgetve az anyagcserénket is. Antioxidáns tulajdonsága is ismert, valamint diétázóknak is ajánlják koleszterinszint csökkentő hatása miatt.

Ha valami laktatóbbal szeretnénk kezdeni a napot, akkor jó választás lehet egy turmix. Egy almás-fahéjas zabpehely turmix tökéletes napindító, nem csak amiatt, hogy a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátként fokozatosan emeli a vércukorszintet és sokáig csillapítja az éhségérzetet, hanem amiatt is, mert az alma pektintartalma segít a bélrendszer tisztításában. A fahéj opcionális, azonban antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes lehet ezzel ízesíteni a reggeli italunkat.

Ha ennél is könnyedebben szeretnénk indítani a napot, egy egyszerű gyümölcs- vagy zöldségturmixot is készíthetünk. A répaturmix például magában is megállja a helyét, de készíthetjük vegyesen, gyümölcsökkel, mint például almával vagy naranccsal. A répának rendkívül magas A- és C-vitamin tartalma van, valamint jó hatással van az anyagcserére és elősegíti a megfelelő bélműködést.

Bár megosztó étel a spenót, kiváló turmix alapanyag, különösen, ha reggeliről van szó. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk mellé, mivel magas kálium tartalma miatt vízhajtó tulajdonságú, azonban az anyagcserénkre is jó hatással van ezáltal. Uborkával és citromlével is feldobhatjuk, így nem csak ásványi anyagokkal, de vitaminokkal is ellátjuk a szervezetünket már a nap elején.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.