Menü

Tiltólistás annak, aki pajzsmirigybeteg!

Azoknak is meggondolandó, akik nem betegek, ám figyelni kívánnak a hormonrendszerükre, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek felboríthatják a hormonháztartást: ilyen például a kávé! Mi a gond a kávéval, miért kell vigyázni a koffeinnel, különösen pajzsmirigybetegségek esetén? Nézzünk kicsit utána!

Miért kell odafigyelni a táplálkozásunkra?

Köztudott, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, szervezetünk működését, ezért most olyan ételekről lesz szó, amelyek túlzott fogyasztása a hormonháztartás felborulását eredményezheti.

A testmozgás vagy a nyugodt, pihentető alvás hiánya mellett az elfogyasztott ételek és italok nagyban befolyásolják endokrin rendszerünket, ilyen elfogyasztott étel például a népszerű húshelyettesítő szója.

Bár a szójabab valóban igen magas fehérjetartalmú alapanyag, a hormonális zavarral rendelkezők ne fogyasszák gyakran. A szója egy fitoösztrogén nevű anyagot tartalmaz, amely ösztrogénként működik a szervezetben, így ösztrogéndominanciával rendelkezők, illetve pajzsmirigybetegek kerüljék vagy mérsékeljék a fogyasztását.

Kerülendő nagy mennyiségű fogyasztása a kávénak is!

Egy bizonyos szintig a kávé, illetve az abban található koffein jótékony hatással bír, ám ha sokat fogyasztunk belőle, növeli a kortizolszintet, mely egy stresszhormon, mely ha tartósan magas a szervezetünkben, akkor mellékvese-fáradtság léphet fel.

Talán kevesen tudják, de a reggeli órákban eleve magas a szervezet kortizolszintje, ezért sem a legjobb egy nagy koffeinadaggal kezdeni a napot.

Miért ne egyenek a pajzsmirigyesek brokkolit?

Mielőtt bárki vitába szállna velem, a brokkolival és spenóttal valóban nincsen semmi baj, hiszen egészséges ételek, azonban nem a pajzsmirigybetegek számára.

Ezek goitrogén növények, olyanok, amelyek nagy mennyiségben befolyásolják, gátolják, a pajzsmirigy egészséges működését. Ezek a keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposztafélék. Ha gond van a pajzsmirigyünkkel, akkor ezek fogyasztását csökkenteni, mérsékelni, vagy kerülni kell.

Az alkohol hogyan befolyásolja a hormonháztartásukat?

Az alkohol megzavarja az inzulin termelését, emellett károsítja a nemi hormonok termelődését, beleszól a férfiak tesztoszterontermelésébe, nőknél pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust, s ami szintén nagy probléma, a stresszhormonszintre is kihat.

Bár ahogy a kávé is jólesik és „felébreszt” reggel, úgy az alkohol is fokozza a jó hangulatot, növeli a szerotonin szintjét, azonban utána gyorsan zuhan.

Miért ellenség a glutén?

Nem ellenség, ám tudni kell, hogy a gluténtartalmú gabonák fogyasztása irritálhatja a vékonybelet, és akadályozhatja a gyógyszeresen bevitt pajzsmirigyhormonok felszívódását.

Az olajban sült ételek, a vaj, a majonéz és a margarin fogyasztását is érdemes a minimumra csökkenteni, mert szintén akadályozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását, sőt magának a hormonnak a termelődését is.

A cukros ételek is kerülendőek, lassítja az anyagcserét, hízást eredményezhet.

A pajzsmirigy alulműködésében szenvedők jó, ha tudják, hogy a táplálkozásuk kihathat a betegségükre is, bizonyos ételek és italok fogyasztása akadályozhatja a gyógyszerekkel bevitt hormonok felszívódását. Bár tiltott étel nem létezik, némely élelmiszerek fogyasztását ajánlott alaposan átgondolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.