Menü

Pár érv az olívabogyó rendszeres fogyasztása mellett

Olívabogyó vagy olajbogyó: ú, de jól mutatnak egy pizza tetején, mediterrán éttermek asztalán vagy a főzős blogok, szakácskönyvek ínycsiklandó fotóin, videóiban. A fényes-fekete, zöld, barna vagy éppen vöröses, kisebb vagy nagyobb, gömbölyű vagy hosszúkás olajbogyók szinte kihagyhatatlan összetevői egy villantós vacsorának.

Az olajbogyónak vannak lelkes rajongói, van, aki kihagyná, van, aki nem is akar vele kísérletezni, de nekem például van olyan barátnőm is, aki – bár elsőre nem is igazán ízlett neki – szándékosan, céltudatosan szoktatta magát (férjestül) az olajbogyóevéshez, mert meg van győződve arról, hogy nagyon egészséges.

Miért van jótékony hatással az egészségedre az olívabogyó fogyasztása?

És akkor lássuk az pár érvet, miért érdemes olívabogyót fogyasztanod!

Magas a tápanyagtartalma, magas a vitamintartalma

Ha olajbogyót eszel, magas víztartalmán kívül fontos tápanyagokat kap a szervezeted: sok fehérjét, szénhidrátot, kevesebb zsírt. (Azt ugye tudod, hogy szénhidrátokra és zsírokra akkor is szüksége van a testednek, ha karcsúbb szeretnél lenni – de nem mindegy, hogy milyen élelmiszerekből kapja meg ezeket!)

A növényi olajokban elsősorban telítetlen zsírsavak vannak, amelyeket könnyebben emésztünk meg. A növényi olajok közül is kiemelkedik az olíva, 76%-os egyszeresen telítetlen és 8 %-os többszörösen telítetlen zsírsavtartalmával. Valóságos kincsesbányája az értékes anyagoknak: gazdagon tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, D, C, B és A-vitamint. Ne várd meg, amíg tablettákkal kell pótolnod őket!

Gyulladáscsökkentő hatású

A szervezetünkben sokszor lépnek fel gyulladások, némelyikről nem is tudunk. A gyulladás azt jelenti, hogy az immunrendszerünk aktivizálódott, tehát első körben gyógyító hatása van. Az állandósult, vagyis krónikus gyulladások viszont komolyabb betegségeknek is megágyazhatnak, ezért jó, ha az étrended megtervezésekor figyelsz arra, hogy gyulladáscsökkentő finomságokat is válassz. Az olívabogyó tele van antioxidánsokkal, amelyek gátolják a test betegítő égési folyamatait, így, ha rendszeresen fogyasztod, vigyáz az egészségedre.

Mennyivel természetesebb, ha nem gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatására vársz, hanem megszokod, hogy a salátádra rádobj egy marék olajbogyót! Sokunk nagy kedvence például a híres Caprese saláta, amelyhez csak néhány érett paradicsom, egy nagy gombóc mozzarella, egy pici só-bors, egy csokor bazsalikom és egy kis extra szűz olívaolaj kell, megfejelve egy bőkezű adag olajbogyóval. Szuperfinom, és ráadásul gyönyörű a tányérodon! Ha szeretsz ételfotókat posztolni, ez biztos siker!

Megakadályozhatja a rák és egyéb betegségek kialakulását

Rég tudjuk, hogy a mediterrán vidékek lakói között ritkábbak a rákos és egyéb krónikus megbetegedések, és hogy a titkuk nagy részben az egészséges táplálkozás. Ennek az alapja, hogy bőségesen fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, halakat és könnyű húsokat, de a lényeg, hogy a főzéshez olívaolajat használnak és nagyon gyakran eszik az olajfa finom termését, az olívabogyót is.

Tudod már, hogy az olajbogyóban nagyon sok a telítetlen zsírsav – ezek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek. A mediterrán étrendet követők között ritkább a vastagbélrák, a hasnyálmirigy, a mell és a prosztata rákos megbetegedése is. Nem véletlen, hogy divatos diéták jönnek-mennek, némelyikük nem is teljesen ártalmatlan, de abban a táplálkozástudományi szakértők is egyetértenek, hogy a mediterrán diéta sokkal több fogyókúránál – hosszú távon is egészségesebbek leszünk tőle.

A fogyás persze a bónusz, és az is, hogy nagyon finom ételeket kóstolhatsz! Ha beleolvasol néhány receptbe, szerintem ellenállhatatlan vágyat érzel majd, hogy máris kipróbálj egyet!

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.