Menü

Ezek a leghasznosabb szobanövények

A tiszta és friss levegő nagyon fontos nem csak egészségünk, de elménk szempontjából is. Az a legjobb, ha minél több időt tölthetünk a szabadban, azonban az otthonunk levegője éppúgy számít, hiszen a napunk nagy részét, különösen az éjszakákat itt töltjük.

A rendszeres szellőztetés elengedhetetlen, hogy ne legyen túl poros és használt a levegő a lakásban, azonban, ha városban élünk, sajnos sokszor nem éppen friss levegő áramlik be az ablakon. Léteznek már légtisztító készülékek, illatosítók, füstölők és párásítók is, azonban a legegyszerűbb trükk, amivel egészséges és tiszta levegőt varázsolhatunk a falakon belül is, éppen kívül található. A szobanövényeknek nem csak esztétikai szerepe lehet a házban. Persze szépek és harmóniát teremtenek, azonban egészségünk szempontjából is előnyösek lehetnek.

Az egyik legismertebb légtisztító növény az anyósnyelv, vagy másnéven tigrislevél. Egyrészt egy rendkívül dekoratív növény, mely nem igényel különösebb hozzáértést, másrészt pedig kiváló légtisztító tulajdonsága van. Egészen pontosan csökkenti a levegő formaldehid és nitrogén-oxid tartalmát, ezzel tisztítva azt, ezen kívül pedig a népi hiedelem szerint szerencsét is hoz.

Szintén ismert szobanövény az Aloe vera. Bár elsősorban gyógynövényként ismert, dekorációként is megállja a helyét. Bár az Aloe vera gondozása több odafigyelést igényel, mint a már említett anyósnyelvé, sokan választják szobanövénynek. Érdekesség, hogy a növény majdnem 99%-a víz, valamint a leveleiben található zselé rendkívül hatékony rovarcsípés, napégés és kisebb bőrsérülések kezelésében. Légtisztító hatásáról kevesen tudnak, azonban képes csökkenteni a levegő benzol és formaldehid mennyiségét.

A következő növény inkább dísznövény, mint szobanövény, mivel virágzó. A vitorlavirág nem csak jellegzetes formájú fehér virága miatt különleges, hanem azért is, mert félárnyékos, szűkös helyen is jól érzi magát, így tökéletes választás egy kevésbé napfényes szobába is. Légtisztító hatása sem elhanyagolható, mivel a benzol és a formaldehid mellett a levegő ammónia és triklór-etilén tartalmát is megszűri. Fontos tudnunk, hogy akár 1 méteresre is megnőhet, valamint a túl sok napfény kifejezetten árt neki, így olyan helyet válasszunk számára, ahol elfér és nincs kitéve túl sok fénynek.

Végül pedig egy szintén esztétikai okokból kedvelt virágzó dísznövény: a krizantém. Eredetileg Kínából származik, ahol gyógyászati célokra is felhasználták. Általános gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és vértisztító hatása ismert, valamint a népi gyógyászatban úgy tartják, javítja a memóriát és az érzékszervezeket is, mint például a látás és a hallás. Légtisztító hatása sem elhanyagolható, mivel megszűri a levegő xilol, benzol, formaldehid és ammónia tartalmát, emellett pedig gyönyörű, a szivárvány minden színében pompázó virágaival gyönyörködtet. Igaz, sokan ’temetővirágként’ emlegetik, de ez ne tántorítson el senkit attól, hogy ezt a növény válassza. Gondozása egyszerű, mindössze kicsit helyigényes.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?