Menü

Házi praktikák napégés ellen

Legjobb válasz és módszer természetesen, ha le sem égünk a napon és elkerüljük ezt a problémát, azonban, ha már megvan a baj, akkor a következő praktikákkal érdemes kezelni.

A fényvédő készítmények használatának fontosságáról nem véletlen lehet ódákat zengeni, nagyon veszélyes a bőrrák, mely előfordulásának rizikója jelentősen fokozódik minden mértéktelen napozással eltöltött idővel. A melanóma előfordulásának a kockázata megduplázódik a rákvörösre sült (=égett) bőr esetében, ha valaki életében többször is megégett a napon, akkor a kockázat igen magas lehet. Az ultraibolya-sugárzás gyerekkorban még veszélyesebb.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Meg kell különböztetni enyhébb és súlyosabb panaszokat.

A napégés enyhébb formáinál mindössze enyhe bőrpír és minimális fájdalom jelenik meg, ám súlyosabb esetekben a bőr felhólyagosodik, megpirul, hámlani kezd, felborulhat az elektrolit-egyensúly (=sóháztartás), a legsúlyosabb esetben pedig életveszélyes, sokkos állapot is előfordulhat.

A napégést szenvedett bőr ki van téve a fertőzéseknek, könnyen baktériumok, vírusok, gombák áldozatául eshet, ezért nem lehet bármit rákenni, a házi praktikák nagy része elfelejtendő a fertőzés veszélye miatt, ezért patikában kell segítséget kérni, vagy súlyosabb esetben orvoshoz fordulni.

A hűvös pakolások enyhíthetik a forróságérzetet, de nincs szükség jeges vagy túl hideg kezelésekre, a bőrre helyezett jégkocka vagy fagyasztott borsós zacskó vagy a tejfül ötlete sem jó megoldás a szakértők szerint és jobb hinni nekik. Próbálkozzunk inkább a patikában felírt krémekkel vagy spray-kkel, ezek javasolhatók erre a célra. A spray a legjobb, mert meg sem kell érinteni a fájó bőrt.

Enyhébb esetben, enyhe bőrpír és fájdalom jelentkezésekor a napozás utáni bőrápoló, hűsítő gélek azonnali megoldást és komfortérzetet nyújtanak. Hűsítő hatást fejtenek ki a hidrogél jellegű készítmények, ezek kíméletes felvitelével is hatásosan enyhíthetők a panaszok.

A gyógynövényes készítmények palettáját tekintve az aloe vera tartalmú készítmények bizonyulnak igen hatásosnak. Nagyon súlyos esetben a nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok szájon át történő szedése csökkentheti a fájdalmat, a gyulladást, és az esetlegesen fellépő lázat.

Kerülendőek a fürdősók, a szappanok, az erős hatású tisztítószerek, az olajok és a parfümök.

A bőr gyógyulásának a velejárója a viszketés, hámlás, ennek vakargatása, kaparása egyáltalán nem ajánlott!

Ha pedig már egyszer megtörtént a baj és „megégettük” magunkat (szó szerint), akkor jobb a jövőben odafigyelni és elkerülni a megismétlődés lehetőségét! Védeni kell bőrünket fényvédő készítményekkel, folyamatosan gondoskodni kell megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről és kerülni kell a napo 11 és 15 óra között!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?