Menü

Házi praktikák napégés ellen

Legjobb válasz és módszer természetesen, ha le sem égünk a napon és elkerüljük ezt a problémát, azonban, ha már megvan a baj, akkor a következő praktikákkal érdemes kezelni.

A fényvédő készítmények használatának fontosságáról nem véletlen lehet ódákat zengeni, nagyon veszélyes a bőrrák, mely előfordulásának rizikója jelentősen fokozódik minden mértéktelen napozással eltöltött idővel. A melanóma előfordulásának a kockázata megduplázódik a rákvörösre sült (=égett) bőr esetében, ha valaki életében többször is megégett a napon, akkor a kockázat igen magas lehet. Az ultraibolya-sugárzás gyerekkorban még veszélyesebb.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Meg kell különböztetni enyhébb és súlyosabb panaszokat.

A napégés enyhébb formáinál mindössze enyhe bőrpír és minimális fájdalom jelenik meg, ám súlyosabb esetekben a bőr felhólyagosodik, megpirul, hámlani kezd, felborulhat az elektrolit-egyensúly (=sóháztartás), a legsúlyosabb esetben pedig életveszélyes, sokkos állapot is előfordulhat.

A napégést szenvedett bőr ki van téve a fertőzéseknek, könnyen baktériumok, vírusok, gombák áldozatául eshet, ezért nem lehet bármit rákenni, a házi praktikák nagy része elfelejtendő a fertőzés veszélye miatt, ezért patikában kell segítséget kérni, vagy súlyosabb esetben orvoshoz fordulni.

A hűvös pakolások enyhíthetik a forróságérzetet, de nincs szükség jeges vagy túl hideg kezelésekre, a bőrre helyezett jégkocka vagy fagyasztott borsós zacskó vagy a tejfül ötlete sem jó megoldás a szakértők szerint és jobb hinni nekik. Próbálkozzunk inkább a patikában felírt krémekkel vagy spray-kkel, ezek javasolhatók erre a célra. A spray a legjobb, mert meg sem kell érinteni a fájó bőrt.

Enyhébb esetben, enyhe bőrpír és fájdalom jelentkezésekor a napozás utáni bőrápoló, hűsítő gélek azonnali megoldást és komfortérzetet nyújtanak. Hűsítő hatást fejtenek ki a hidrogél jellegű készítmények, ezek kíméletes felvitelével is hatásosan enyhíthetők a panaszok.

A gyógynövényes készítmények palettáját tekintve az aloe vera tartalmú készítmények bizonyulnak igen hatásosnak. Nagyon súlyos esetben a nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok szájon át történő szedése csökkentheti a fájdalmat, a gyulladást, és az esetlegesen fellépő lázat.

Kerülendőek a fürdősók, a szappanok, az erős hatású tisztítószerek, az olajok és a parfümök.

A bőr gyógyulásának a velejárója a viszketés, hámlás, ennek vakargatása, kaparása egyáltalán nem ajánlott!

Ha pedig már egyszer megtörtént a baj és „megégettük” magunkat (szó szerint), akkor jobb a jövőben odafigyelni és elkerülni a megismétlődés lehetőségét! Védeni kell bőrünket fényvédő készítményekkel, folyamatosan gondoskodni kell megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről és kerülni kell a napo 11 és 15 óra között!

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!