Menü

Milyen növényeket ültessünk nyáron?

A nyári időszak ideális lehetőséget nyújt a kertészkedésre. Kíváncsi vagy, milyen növényekkel érdemes gazdagítanod a kertet? Akkor jó helyen jársz, csak olvass tovább.

Az egyik olyan növény, amely jól bírja a nyári hőséget és a szárazságot, a xerofit növények közé tartozó kakukkfű. Ez a növény kis helyen is megél, és szép lila virágai vonzzák a rovarokat a kertbe. A kakukkfűnek kevés vízre, és sok napsütésre van szüksége.

Egy másik növény, amely jól bírja országunk klímáját, a levendula. Ennek a növénynek szintén kevés vízre és sok napsütésre van szüksége, és szép lila virágai pedig kellemes illatot árasztanak. A levendula nem csak szép, de hasznos is, mivel a levendulaolajat gyógyászati célokra is használják.

Ha valami nagyobb és dúsabb növényre vágyunk, akkor érdemes megfontolni a szegfűt. Ez a növény szintén bírja a szárazságot, és egész nyáron virágzik. A szegfűnek azonban több vízre van szüksége, így fontos, hogy rendszeresen öntözzük.

A kevésbé népszerű, de szép és olcsó növények közé tartozik a körömvirág. Ez a növény szép, élénk színű virágokat hoz, és bár nem igényel sok vizet, szereti a napos helyeket. A körömvirág a kertbe ültetve nem csak szép, de hasznos is, mivel a virágából készült kenőcs gyógyítja a bőrproblémákat.

Egy másik kevésbé ismert, de szép növény a fátyolvirág. Ez a növény árnyékos helyen is megél, és szép fehér vagy rózsaszín virágokat hoz. A fátyolvirágnak is kicsit nagyobb a vízigénye, így nála is fontos a rendszeres öntözés.

Ha viszont olyan növényeket keresünk, amelyeket nem szépségük, hanem hasznosságuk miatt tartanánk, akkor érdemes megfontolni a paradicsomot és a paprikát. Ezek a növények nem csak finom és egészséges, vitaminokban gazdag termést adnak, de szép dekorációként is használhatóak a kertben. A paradicsom és a paprika igényes növények, rendszeres öntözést és műtrágyázást igényelnek.

Ültessünk még néhány fűfélét is a kertbe, mert ezek teszik kerek egésszé, befejezetté kertünk hangulatát: ilyenek a bőrlevelű sás, vagy közepes rezgőfű, tarka sás, örökzöld zabfű, medveszőrcsenkesz és évelő tollborzfű.

Folyamatosan tartsuk gyommentesen a beültetett területet, így rengeteg nedvességet és tápanyagot takarítunk meg a növény számára. Öntözésnél vegyük figyelembe, hogy ha gyepfelületbe ültetünk növényt, jóval több vízre lesz szüksége, hiszen a fű rengeteget nedvességet elvesz.

Fontos, hogy a növényeket rendszeresen öntözzük, és figyeljünk oda arra, hogy ne essünk túlzásba a vízzel, mivel az is káros lehet a növények számára. Jó kertészkedést!

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!