Menü

Mi az az állatbarát munkahely?

Nagyon sokan szeretjük a háziállatokat, számos jótékony hatásuk van az életünkre, olyannyira, hogy manapság már léteznek állatbarát munkahelyek is. Mi az az állatbarát iroda és miért terjedtek el?

Talán hajmeresztő ötletnek hangzik elsőre, pedig egyre több az állatbarát iroda, vannak olyan cégóriások, melyek, büszkén vállalják, hogy kultúrájuk szerves részét képezik a kutyák, sőt kutyatulajdonos alkalmazottjaikat „dooglers”-nek hívják.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban is egyre több olyan cég van, ahol megjelennek az irodában a házikedvencek, kutyái, macskák, vagy egy-egy akvárium. Az állatbarát munkahelynek számos előnye van, melyet felismertek a munkáltatók.

Vitathatatlan, hogy az állatok csökkentik a stresszt, feldobják a munkanapokat, oldják a feszültséget. Összekovácsolják a csapatot, segítik a munkahelyi kapcsolatok kialakulását, hiszen a dolgozók jobban érzik magukat, ezzel pedig lojálissá válnak a cég iránt.

A testre is jó hatással vannak az állatok, többet mozgunk, így fizikailag is segíti a dolgozók egészségének fenntartását.

Az állatbarát cégkultúra boldogabb és egészségesebb alkalmazottakat eredményezhet, ezt mi sem mutatja jobban, mint az a tanulmány mely nemrégiben világított rá arra, hogy a házikedvencek munkahelyen való megjelenése javítja a csoportkohéziót, növeli a bizalmat és az együttműködést, ezenkívül népszerűbbek az állatbarát munkahelyek.

Természetesen az állatbarát munkahely kialakítása nem egyik napról a másikra történik, alapos előkészítést igényel.

Fontos, hogy minden munkavállaló adja teljes hozzájárulását az irodakutyához. Lehet valaki allergiás vagy akár érezhet félelmet a kutyák iránt, természetesen az ő igényeiket figyelembe kell venni.

Arra is figyelni kell, hogy hány eb tartózkodhat a munkahelyen és ezek az állatok, hogy jönnek ki egymással, illetve biztosítani kell a házikedvencek tartásához szükséges megfelelő körülményeket, fekhelyet, táplálékot, mozgásigényt és arra is ügyelni kell, hogy az irodai berendezésekben ne tehessenek kárt ezek az állatok és ne zavarja az embereket munkavégzés közben.

Ha úgy tetszik, hívjuk akár irodakutya-etikettnek azt a szabályzatot, amibe a betartandó dolgokat összefoglaljuk.

A felmérések eddig azt bizonyítják, hogy az állatbarát munkahelyek pozitív hatást gyakorolnak az alkalmazottakra, az állatok jelenléte pozitív légkört eredményez, közösségépítő erővel bír és az egészségüknek is jót tesz.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.