Menü

Mi az az állatbarát munkahely?

Nagyon sokan szeretjük a háziállatokat, számos jótékony hatásuk van az életünkre, olyannyira, hogy manapság már léteznek állatbarát munkahelyek is. Mi az az állatbarát iroda és miért terjedtek el?

Talán hajmeresztő ötletnek hangzik elsőre, pedig egyre több az állatbarát iroda, vannak olyan cégóriások, melyek, büszkén vállalják, hogy kultúrájuk szerves részét képezik a kutyák, sőt kutyatulajdonos alkalmazottjaikat „dooglers”-nek hívják.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban is egyre több olyan cég van, ahol megjelennek az irodában a házikedvencek, kutyái, macskák, vagy egy-egy akvárium. Az állatbarát munkahelynek számos előnye van, melyet felismertek a munkáltatók.

Vitathatatlan, hogy az állatok csökkentik a stresszt, feldobják a munkanapokat, oldják a feszültséget. Összekovácsolják a csapatot, segítik a munkahelyi kapcsolatok kialakulását, hiszen a dolgozók jobban érzik magukat, ezzel pedig lojálissá válnak a cég iránt.

A testre is jó hatással vannak az állatok, többet mozgunk, így fizikailag is segíti a dolgozók egészségének fenntartását.

Az állatbarát cégkultúra boldogabb és egészségesebb alkalmazottakat eredményezhet, ezt mi sem mutatja jobban, mint az a tanulmány mely nemrégiben világított rá arra, hogy a házikedvencek munkahelyen való megjelenése javítja a csoportkohéziót, növeli a bizalmat és az együttműködést, ezenkívül népszerűbbek az állatbarát munkahelyek.

Természetesen az állatbarát munkahely kialakítása nem egyik napról a másikra történik, alapos előkészítést igényel.

Fontos, hogy minden munkavállaló adja teljes hozzájárulását az irodakutyához. Lehet valaki allergiás vagy akár érezhet félelmet a kutyák iránt, természetesen az ő igényeiket figyelembe kell venni.

Arra is figyelni kell, hogy hány eb tartózkodhat a munkahelyen és ezek az állatok, hogy jönnek ki egymással, illetve biztosítani kell a házikedvencek tartásához szükséges megfelelő körülményeket, fekhelyet, táplálékot, mozgásigényt és arra is ügyelni kell, hogy az irodai berendezésekben ne tehessenek kárt ezek az állatok és ne zavarja az embereket munkavégzés közben.

Ha úgy tetszik, hívjuk akár irodakutya-etikettnek azt a szabályzatot, amibe a betartandó dolgokat összefoglaljuk.

A felmérések eddig azt bizonyítják, hogy az állatbarát munkahelyek pozitív hatást gyakorolnak az alkalmazottakra, az állatok jelenléte pozitív légkört eredményez, közösségépítő erővel bír és az egészségüknek is jót tesz.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!