Menü

Az árpafű jótékony hatásai

Az árpafüvet kevesen ismerik, azonban egy rendkívül egészséges, sokoldalú táplálék, ami ráadásul kapszula formában, tehát étrendkiegészítőként is kapható.

Az árpafű tulajdonképpen az árpa magjának a hajtása, amit leggyakrabban porrá őrölve hoznak forgalomba, tehát kapszula vagy őrlemény formájában is hozzájuthatunk. Nevezik szuperételnek is, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen magas tápanyag-, vitamin- és rosttartalma van.

Számos ásványi anyag, nyomelem és vitamin található benne, többek között béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, panthotén és nikotinsav, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmas magnéziumot, klorofillt, valamint rostot. Az is kiemelkedővé teszi az árpafüvet, hogy az imént felsorolt anyagokat, valamint növényi fehérjéket és enzimeket – mint például a SOD, vagyis szuperoxid dizmutáz, ami rendkívül erős antioxidáns - az emberi szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza, így nem csoda, hogy szuperételként emlegetik.

Fogyaszthatjuk egyszerűen a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünk ellátása érdekében, de számos egészségügyi hatása ismert.

Elsősorban a rengeteg mikro- és makrotápanyagnak köszönhetően javítja az immunrendszer működését, ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző fertőzésekkel szemben. Ezen kívül rendkívül hatékony a gyomor- és bélproblémák enyhítésében, mivel a benne található rostok elősegítik az emésztést, valamint erősítik a gyomor nyálkahártyáját. A bélbaktériumok, tehát a bélrendszerünk mikrobiomja is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztunk árpafüvet, mivel elősegíti a hasznos flóra képződését és fenntartását, ezen kívül a vastagbélgyulladás tüneteit is enyhíti.

Az étvágyra is hat, egészen pontosan csökkenti azt, szintén a benne a található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően. Ennek következtében hasznos kiegészítő kelléke lehet egy diétának, mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony.

A vércukorszintre, a koleszterinszintre és általánosan a vérképre is jótékony hatással van. A koleszterinszintet csökkenti, a vérnyomást pedig a telítettségérzet elérésével tartja a normális értékeken belül.

Említettük, hogy klorofill tartalma is jelentős, ami többek között gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, valamint a tapasztalatok alapján rendszeresen fogyasztva enyhíti az allergiás tüneteket is. Bár kevés helyen említik, azonban a hangulatra, illetve a szexuális potenciálra is rendkívül jó hatással van, illetve gyakran ajánlják candida fertőzéssel hosszabb ideje küzdő páciensek számára.

Kiváló választás vitaminpótlásra, a fentebb említett egészségügyi problémák kiegészítő kezelésére, illetve általános egészségügyi állapot javítására, azonban, ha valamilyen vitamin- vagy tápanyaghiányt állapítottak meg korábban, mindenképpen érdemes dietetikussal, illetve szakorvossal konzultálni.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?