Menü

Az árpafű jótékony hatásai

Az árpafüvet kevesen ismerik, azonban egy rendkívül egészséges, sokoldalú táplálék, ami ráadásul kapszula formában, tehát étrendkiegészítőként is kapható.

Az árpafű tulajdonképpen az árpa magjának a hajtása, amit leggyakrabban porrá őrölve hoznak forgalomba, tehát kapszula vagy őrlemény formájában is hozzájuthatunk. Nevezik szuperételnek is, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen magas tápanyag-, vitamin- és rosttartalma van.

Számos ásványi anyag, nyomelem és vitamin található benne, többek között béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, panthotén és nikotinsav, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmas magnéziumot, klorofillt, valamint rostot. Az is kiemelkedővé teszi az árpafüvet, hogy az imént felsorolt anyagokat, valamint növényi fehérjéket és enzimeket – mint például a SOD, vagyis szuperoxid dizmutáz, ami rendkívül erős antioxidáns - az emberi szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza, így nem csoda, hogy szuperételként emlegetik.

Fogyaszthatjuk egyszerűen a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünk ellátása érdekében, de számos egészségügyi hatása ismert.

Elsősorban a rengeteg mikro- és makrotápanyagnak köszönhetően javítja az immunrendszer működését, ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző fertőzésekkel szemben. Ezen kívül rendkívül hatékony a gyomor- és bélproblémák enyhítésében, mivel a benne található rostok elősegítik az emésztést, valamint erősítik a gyomor nyálkahártyáját. A bélbaktériumok, tehát a bélrendszerünk mikrobiomja is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztunk árpafüvet, mivel elősegíti a hasznos flóra képződését és fenntartását, ezen kívül a vastagbélgyulladás tüneteit is enyhíti.

Az étvágyra is hat, egészen pontosan csökkenti azt, szintén a benne a található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően. Ennek következtében hasznos kiegészítő kelléke lehet egy diétának, mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony.

A vércukorszintre, a koleszterinszintre és általánosan a vérképre is jótékony hatással van. A koleszterinszintet csökkenti, a vérnyomást pedig a telítettségérzet elérésével tartja a normális értékeken belül.

Említettük, hogy klorofill tartalma is jelentős, ami többek között gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, valamint a tapasztalatok alapján rendszeresen fogyasztva enyhíti az allergiás tüneteket is. Bár kevés helyen említik, azonban a hangulatra, illetve a szexuális potenciálra is rendkívül jó hatással van, illetve gyakran ajánlják candida fertőzéssel hosszabb ideje küzdő páciensek számára.

Kiváló választás vitaminpótlásra, a fentebb említett egészségügyi problémák kiegészítő kezelésére, illetve általános egészségügyi állapot javítására, azonban, ha valamilyen vitamin- vagy tápanyaghiányt állapítottak meg korábban, mindenképpen érdemes dietetikussal, illetve szakorvossal konzultálni.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.