Menü

Az árpafű jótékony hatásai

Az árpafüvet kevesen ismerik, azonban egy rendkívül egészséges, sokoldalú táplálék, ami ráadásul kapszula formában, tehát étrendkiegészítőként is kapható.

Az árpafű tulajdonképpen az árpa magjának a hajtása, amit leggyakrabban porrá őrölve hoznak forgalomba, tehát kapszula vagy őrlemény formájában is hozzájuthatunk. Nevezik szuperételnek is, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen magas tápanyag-, vitamin- és rosttartalma van.

Számos ásványi anyag, nyomelem és vitamin található benne, többek között béta-karotin, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamin, folsav, panthotén és nikotinsav, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmas magnéziumot, klorofillt, valamint rostot. Az is kiemelkedővé teszi az árpafüvet, hogy az imént felsorolt anyagokat, valamint növényi fehérjéket és enzimeket – mint például a SOD, vagyis szuperoxid dizmutáz, ami rendkívül erős antioxidáns - az emberi szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza, így nem csoda, hogy szuperételként emlegetik.

Fogyaszthatjuk egyszerűen a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünk ellátása érdekében, de számos egészségügyi hatása ismert.

Elsősorban a rengeteg mikro- és makrotápanyagnak köszönhetően javítja az immunrendszer működését, ellenállóbbá teszi a szervezetet a különböző fertőzésekkel szemben. Ezen kívül rendkívül hatékony a gyomor- és bélproblémák enyhítésében, mivel a benne található rostok elősegítik az emésztést, valamint erősítik a gyomor nyálkahártyáját. A bélbaktériumok, tehát a bélrendszerünk mikrobiomja is meghálálja, ha rendszeresen fogyasztunk árpafüvet, mivel elősegíti a hasznos flóra képződését és fenntartását, ezen kívül a vastagbélgyulladás tüneteit is enyhíti.

Az étvágyra is hat, egészen pontosan csökkenti azt, szintén a benne a található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően. Ennek következtében hasznos kiegészítő kelléke lehet egy diétának, mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony.

A vércukorszintre, a koleszterinszintre és általánosan a vérképre is jótékony hatással van. A koleszterinszintet csökkenti, a vérnyomást pedig a telítettségérzet elérésével tartja a normális értékeken belül.

Említettük, hogy klorofill tartalma is jelentős, ami többek között gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, valamint a tapasztalatok alapján rendszeresen fogyasztva enyhíti az allergiás tüneteket is. Bár kevés helyen említik, azonban a hangulatra, illetve a szexuális potenciálra is rendkívül jó hatással van, illetve gyakran ajánlják candida fertőzéssel hosszabb ideje küzdő páciensek számára.

Kiváló választás vitaminpótlásra, a fentebb említett egészségügyi problémák kiegészítő kezelésére, illetve általános egészségügyi állapot javítására, azonban, ha valamilyen vitamin- vagy tápanyaghiányt állapítottak meg korábban, mindenképpen érdemes dietetikussal, illetve szakorvossal konzultálni.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!