Menü

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, amitől felerősödik az allergiánk, erre az egyik leggyakoribb és talán legismertebb példa a görögdinnye-parlagfű keresztallergiája, melynek oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága.

A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után ugyanis szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel.

De említhetnénk a mogyoró példáját is: ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. Azért fontos kideríteni a pontos okát a jelenségnek, mert életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

Honnan tudni, mi-mivel léphet reakcióba és okozhat keresztallergiát?

Ismert és gyakori keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: a teljesség igénye nélkül a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya és egy sor más zöldség és fűszernövény.

A nyírfa a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó párosításaival okozhat gondot.

Aki a füvekre érzékeny, ne fogyasszon paradicsomot, rozst, búzát, szóját, földimogyorót.

A földimogyoró a dióval okoz keresztallergiát, a diófélék pedig a búzával, rozzsal mákkal, mogyoróval nem kompatibilisek.

Korábbi cikkünkben már írtunk az immunterápia hatékonyságáról, ez megoldás lehet mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében, de minden esetben nagyon fontos az alapos kivizsgálás, allergiadiagnosztika.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.