Menü

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, amitől felerősödik az allergiánk, erre az egyik leggyakoribb és talán legismertebb példa a görögdinnye-parlagfű keresztallergiája, melynek oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága.

A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után ugyanis szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel.

De említhetnénk a mogyoró példáját is: ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. Azért fontos kideríteni a pontos okát a jelenségnek, mert életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

Honnan tudni, mi-mivel léphet reakcióba és okozhat keresztallergiát?

Ismert és gyakori keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: a teljesség igénye nélkül a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya és egy sor más zöldség és fűszernövény.

A nyírfa a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó párosításaival okozhat gondot.

Aki a füvekre érzékeny, ne fogyasszon paradicsomot, rozst, búzát, szóját, földimogyorót.

A földimogyoró a dióval okoz keresztallergiát, a diófélék pedig a búzával, rozzsal mákkal, mogyoróval nem kompatibilisek.

Korábbi cikkünkben már írtunk az immunterápia hatékonyságáról, ez megoldás lehet mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében, de minden esetben nagyon fontos az alapos kivizsgálás, allergiadiagnosztika.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.