Menü

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, amitől felerősödik az allergiánk, erre az egyik leggyakoribb és talán legismertebb példa a görögdinnye-parlagfű keresztallergiája, melynek oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága.

A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után ugyanis szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel.

De említhetnénk a mogyoró példáját is: ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. Azért fontos kideríteni a pontos okát a jelenségnek, mert életveszélyes anafilaxia is kialakulhat.

Honnan tudni, mi-mivel léphet reakcióba és okozhat keresztallergiát?

Ismert és gyakori keresztallergiák:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

Fekete üröm: a teljesség igénye nélkül a kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya és egy sor más zöldség és fűszernövény.

A nyírfa a mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokadó párosításaival okozhat gondot.

Aki a füvekre érzékeny, ne fogyasszon paradicsomot, rozst, búzát, szóját, földimogyorót.

A földimogyoró a dióval okoz keresztallergiát, a diófélék pedig a búzával, rozzsal mákkal, mogyoróval nem kompatibilisek.

Korábbi cikkünkben már írtunk az immunterápia hatékonyságáról, ez megoldás lehet mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében, de minden esetben nagyon fontos az alapos kivizsgálás, allergiadiagnosztika.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.