Menü

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

Mára már bebizonyosodott, hogy a krónikus gyulladások a civilizációs betegségek (2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, pajzsmirigy betegségek) fő kiváltó okai között szerepelnek. Tudd meg, mit tehetsz ellenük!

Omega3 zsírsavak

Az EPA és DHA zsírsavak hozzájárulnak a krónikus gyulladások csökkentéséhez, különösen hasznosak bélgyulladások kezeléséhez, IBS, bőrgyulladások, ízületi gyulladás, diabéteszesek gyulladásai esetén.

Bromelain enzim

Az ananász szárából kivont bromelain enzim gyulladás gátlóként hasznos kiegészítő az ízületi gyulladások kezelésében. Gyulladás gátló és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is gyakran alkalmazzák.

Kurkuma

A kurkuminoidok az egész testben javítják a sejtkommunikációt; gátolják és csökkentik is a gyulladást. Kiegészítő tápanyag lehet olyan mozgás-és emésztőszervi gyulladások esetén, mint porckopás, íngyulladás, hátfájás, lumbago, isiáz, fibromyalgia, de vastagbélgyulladás esetén is bevethetjük. Megoldás azok számára is, akik allergiásak a NSAID-okra, a nem szteroid gyulladáscsökkentőkre.

Fekete köménymag olaj

A fekete köménymag olaja az egyik legrégebb óta ismert, és az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő, köszönhetően timokinon nevű vegyületének. Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazhatjuk.

Propolisz

A méhek a propoliszt a kaptár védelmére és fertőtlenítésére használják. Ezt a hatást ugyanúgy mi emberek is élvezhetjük. Gyulladáscsökkentő hatása miatt kifejezetten hasznos kiegészítő belső gyulladások (prosztata-, fültőmirigy-, gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás) esetén.

C-vitamin

A C-vitamin, ez az élethez nélkülözhetetlen antioxidáns, és gyulladáscsökkentő tápanyaként is megkerülhetetlen.

Asztaxantin

Ez az antioxidáns eredményesen gátolja a gyulladásokat, többet között a szív-és érrendszer, az agy és az ízületek gyulladásait.

Szelén

A szelén részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat. A szelén támogatja az ízületeket és enyhítheti a reumás ízületi gyulladást.

Amikor gyulladás alakul ki a szervezetben, akkor testünk védekezik a behatoló kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Ez alapvetően elősegíti az öngyógyulást, ugyanis kismértékű gyulladás a szervezetben még semmilyen veszélyt, egészségügyi kockázatot nem jelent.

A baj akkor kezdődik, amikor a CRP folyamatosan, hosszú időn keresztül magas értéket mutat, mert ez azt jelzi, hogy a gyulladás magas szintű, ami viszont már komoly betegségek kialakulásához is vezethet.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?