Menü

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. Magyarországon 2023-ban június 18-án ünneplik.

Az apák napja eredete

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján.

Az apák napja az USA-ból terjedt el 1909-ben, amikor is Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, egy anyák napi rendezvény után. Őt és testvéreit édesapja egyedül nevelte fel, miután édesanyjuk meghalt szülés közben. Miközben Sonora az anyák napi ünnepséget hallgatta, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni illene, mert az apáknak is ugyanúgy elismerésre van szükségük.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, de nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, azonban népszerűsége évről évre nő.

Az apákat minden évben júniusban ünnepeljük, június harmadik vasárnapján. Idén 2023. június 18-án van apák napja.

Ahogy anyák napján az anyukák és nagymamák, úgy apák napján az apukák és nagypapák is örülnek egy - egy kis apró ajándéknak, versnek, gyerekrajznak, köszöntőnek. Ajándék ötletekért a világhálón is érdemes körülnézni, számos aranyos megoldást találni.

Ahogyan május első vasárnapján az édesanyáknak, úgy ilyenkor apák napján is illik köszönetet mondani az apukáknak mindazért, hogy támogatják, nevelik és szeretik a gyerekeiket.

Az apák napjának célja az apa és a gyermek között kialakult érzelmi kötelék ünneplése és az, hogy hangsúlyozzuk, az apa szerepe mennyire fontos a gyermeknevelésben.

Régen a klasszikus családmodell szerint az apa volt a kenyérkereső, az anya pedig a háztartást vezette, ám ma már az anyák is dolgoznak, az apukák pedig éppúgy kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből.

Az apák és nagypapák napjára én is szeretném felhívni a figyelmet, ezért született meg ez a cikk, „még időben”, hogy apró ajándékokkal, versekkel készülhessünk a június 18-ára és megünnepelhessük az apukákat is. Jegyezzük meg, fontos dátum: június 18. Apák napja!

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?