Menü

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. Magyarországon 2023-ban június 18-án ünneplik.

Az apák napja eredete

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján.

Az apák napja az USA-ból terjedt el 1909-ben, amikor is Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, egy anyák napi rendezvény után. Őt és testvéreit édesapja egyedül nevelte fel, miután édesanyjuk meghalt szülés közben. Miközben Sonora az anyák napi ünnepséget hallgatta, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni illene, mert az apáknak is ugyanúgy elismerésre van szükségük.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, de nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, azonban népszerűsége évről évre nő.

Az apákat minden évben júniusban ünnepeljük, június harmadik vasárnapján. Idén 2023. június 18-án van apák napja.

Ahogy anyák napján az anyukák és nagymamák, úgy apák napján az apukák és nagypapák is örülnek egy - egy kis apró ajándéknak, versnek, gyerekrajznak, köszöntőnek. Ajándék ötletekért a világhálón is érdemes körülnézni, számos aranyos megoldást találni.

Ahogyan május első vasárnapján az édesanyáknak, úgy ilyenkor apák napján is illik köszönetet mondani az apukáknak mindazért, hogy támogatják, nevelik és szeretik a gyerekeiket.

Az apák napjának célja az apa és a gyermek között kialakult érzelmi kötelék ünneplése és az, hogy hangsúlyozzuk, az apa szerepe mennyire fontos a gyermeknevelésben.

Régen a klasszikus családmodell szerint az apa volt a kenyérkereső, az anya pedig a háztartást vezette, ám ma már az anyák is dolgoznak, az apukák pedig éppúgy kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből.

Az apák és nagypapák napjára én is szeretném felhívni a figyelmet, ezért született meg ez a cikk, „még időben”, hogy apró ajándékokkal, versekkel készülhessünk a június 18-ára és megünnepelhessük az apukákat is. Jegyezzük meg, fontos dátum: június 18. Apák napja!

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.