Menü

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Akár kezdőként, akár haladó sportolóként érkezel a konditerembe, illik betartani bizonyos illemszabályokat a zökkenőmentes egymás mellett edzés szempontjából. A konditermi illemtan alapja az, hogy az edzőterem ajtaján belépve köszönjünk! Talán el sem kell mondani, de mindig, aki érkezik, az köszön előre, s ugyanez az elv működik a távozásnál is. Sportemberek általában tegeződnek.

Telefonhasználat! Nyilván sokan beviszik magukkal a terembe a telefonjukat, azonban, ha így teszünk, figyeljünk arra, hogy ne zavarjunk vele másokat. Tegyük rezgőre, némítsuk le, ne bömböltessük róla a zenéinket és lehetőleg ne telefonáljunk hangosan, mert az másoknak zavaró lehet!

Ruházatunkkal tiszteljük meg a termet és a közösséget. Nem illendő például a félmeztelen edzés, a legtöbb helyen ezt a házirendben szabályozzák is.

Szinte mindenhol előírják, bár sajnos sokan nem tartják be, hogy a gépekre törülközőt terítve üljünk vagy feküdjünk. Ez fontos a higiéniai szabályok miatt.

Kérhetünk udvariasan segítséget egy-egy feladat végrehajtásához, amennyiben nem zavarjuk a többieket.

Előfordul nagyobb súlyok használatánál, hogy jól jön egy segítő, aki felügyeli, hogy balesetmentesen hajtsuk végre a gyakorlatot.

Mi a helyzet az evéssel és ivással?

A konditermekben általában az étkezés kizárólag az erre kijelölt helyen történhet, nyilván nem zavaró egy magunkkal vitt shake elfogyasztása, de komplex étkezésekre az arra kijelölt helyet keressük meg.

Súlyok visszapakolása. Az edzésünk végeztével illetlenség elöl hagyni a használt súlyokat, illetve zavaró, ha a futópadot nem állítják vissza alaphelyzetbe. A konditermi etiketthez hozzátartozik, hogy elpakolunk magunk után.

Ahogy a teremre, úgy az öltözőben történő viselkedésre is vonatkoznak íratlan udvariassági szabályok, melyeknek természetesnek kell(ene) lenniük mindannyiunk számára.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.