Ezekre figyelj, hogy ne gátold a C-vitamin felszívódását a szervezetben
- Dátum: 2023.05.20., 22:22
- Erdős Dorka
- képek: pexels.com
- aszkorbinsav, C-vitamin, felszívódás, hőérzékeny vitamin, koffein, nikotin, túladagolás
Az emberek jó része valamilyen formában próbál C-vitamint vinni a szervezetébe. Van, aki vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, van, aki vitamin készítményeket szed, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Vannak tényezők, amik befolyásolják a C-vitamin felszívódását a szervezetben.
Az aszkorbinsav egy szerves sav, melye elengedhetetlen a kötőszöveti rostok egyik típusának, a kollagénnek az előállításához. C-vitamin hiányában a szervezet nem tud kollagént, és így jó minőségű kötőszövetet létrehozni. Hiánybetegségét skorbutnak nevezik, tünetei közé tartozik a fogak lazulása, ínysorvadás, illetve a nyálkahártya fokozott vérzékenysége. Nagyon sokféle gyümölcsben, zöldségben megtalálható, mint például a paprika, a paradicsom és a citrusok, ezek fogyasztása hozzájárul testünk egészséges működéséhez.
Ahhoz, hogy a C-vitamin beépüljön, vagyis hasznosuljon a szervezetben, oda kell figyelni, hogy ne ezt véletlenül se gátoljuk meg, pedig többféle napi rutinszerű tevékenység tesz ez ellen. Először is tisztázni kell, hogy nem mindegy, hogy ki milyen egészségi állapotban van, illetve mennyi idős. Egy egészséges felnőtt embernek nagyjából naponta 60-35 mg C-vitamint szükséges a szervezetébe juttatni. Amikor átlépjük a normál mennyiséget, a szervezet túladagolást szenved és kilöki magából a felesleges mennyiséget.
A sokáig tartó túladagolás pedig káros hatással lesz, vesénk nem fog örülni a lerakódásnak. Amennyiben többet szeretnénk bevinni, érdemes egy nap alatt kis adagokra osztani, hiszen egyszeri felszívódási mennyisége maximum 200 mg. Meghűléses betegségeknél sokan citromot facsarnak, vagy mézet csorgatnak a forró teába, bízva a hatásosságában Tudni érdemes, hogy a C-vitamin hőérzékeny, 40 fokon lebomlik. Érdemes megvárni, hogy a tea kihűljön annyira, hogy ne vesszen kárba az értékes hatóanyag. Ne csak az íze miatt tegyük az italba, hanem azért is, hogy segítsen.
A dohányosoknak komolyabban is oda kell figyelniük eme vitamin fogyasztására, mivel klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a nikotin negatív hatással van a felszívódásra. Nem csak, hogy nem engedi beépülni, a dohányzás el is vonja a szervezettől a C-vitamint. Arra is tekintettel kell lennünk, hogy mit mikor fogyasztunk. A C-vitamin bevitel után közvetlenül nem érdemes koffein tartalmú italokat inni, mint kávé vagy energiaital, hiszen a koffein vízhajtó hatással bír. Ha azonnal koffein tartalmú italt iszunk, nem lesz lehetősége a vitaminnak felszívódni. Ilyenkor hagyjunk legalább egy órányi időt a testnek, hogy csemegézzen a hasznos dolgokból, vagyis C-vitamin bevétele után egy órán át ne igyunk kávét, fekete teát, vagy energiaitalt.
Elősegíthetjük a beépülést úgy, hogy étkezés előtt vesszük be a vitamint, így könnyebben hasznosul. Készítmények esetén keressünk olyat, ami lassított felszívódású, így egész napra ellát minket, de az egészséges ételek fogyasztása is elengedhetetlen.
Figyeljünk oda, hogy mit mikor és hogyan szedünk, ezzel segíthetjük szervezetünket a vitaminok beépítéséhez szükséges munkában.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.