Menü

A fáradtsàg lehetséges okai

Gyakran érzi úgy, hogy teljesen kimerült? Nincs ereje semmihez, folyton álmos és nem tudja, mi lehet az oka? Gondolta volna, hogy az esetek nagy részében az életmódod a bűnös? Íme, kilenc gyakori ok, amely fáradtságot okozhat.

Az állandó fáradtságérzet az egyik leggyakoribb probléma a népesség körében, melyet befolyásolhat az életvitel. Előfordulhat, hogy valaki egészséges életmódot folytat és nincsen egészségügyi problémája sem, mégis rátelepszik egy kellemetlen érzés: az állandó kimerültség.

1. A fizikai aktivitás hiánya

Talán nem gondolunk rá, hogy a testedzéstől nem fáradttá, hanem éppen energikusabbá válhatunk, pedig így van. Edzés közben számos olyan anyag termelődik a testünkben, melyek segítenek a frissességünket megőrizni vagy elérni. Tehát az az energia, amit a mozgásra fordítunk, többszörösen térül meg.

2. Rossz alvási szokások

Az álmosság ugyan nem azonos a fáradtsággal, de gyakran a kialvatlanság okozza a kimerültséget. Érdekesség, hogy a túl kevés, illetve rendszertelen alvás mellett esetenként a túl sok alvás is állandó fáradtsághoz vezethet. A leghatékonyabb, ha rendszeresen, minden nap azonos időben fekszünk le aludni, és csak annyit alszunk, amennyire tényleg szükségünk van. Ha kialakul egy egészséges alvási rutin, meglepően frissnek és energikusnak fogjuk érezni magunkat nem csak ébredéskor, hanem egész nap, ezért ez kulcsfontosságú kérdés!

3. Testsúlyproblémák

Amellett, hogy a csontozatot és az egész szervrendszert megterheli a túlsúly, az elhízás alvászavarhoz is vezethet. Ezek közül a leggyakrabban az alvási apnoé jelentkezhet, melynek jellegzetes tünete az éjszakai légzéskimaradás, ami akár többszáz alkalommal is előfordulhat egyetlen éjszaka folyamán. Ez az alvászavar szívproblémákhoz is vezethet. Ha az alvási apnoe tüneteit észleli, forduljon orvoshoz kivizsgálás céljából!

4. A terhesség első jele lehet

Terhesség esetén az egyik legelső, és legkönnyebben észrevehető változás az alvási ritmus összezavarodása és a fáradtság érzete. Az első trimeszterben a testben hatalmas változások zajlanak le, ezért ilyenkor jellemző az általános kimerültség a nőkre. Figyelmeztető jel lehet, ha az alvási rutinunktól teljesen eltérő, korábbi időpontban fáradunk el ok nélkül.

5. Elégtelen folyadékfogyasztás

A folyadékháztartás felborulásának egyik első tünete a szájszárazság és a bőr kiszáradása mellett a fáradékonyság. A szervezetünk normális működéséhez, ezáltal a jó közérzethet is elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadékbevitel, amely felnőttek esetén 2-2,5 liter naponta, melyet az elfogyasztott ételekből és folyadékokból nyerünk ki. Nagyon fontos, hogy ne csak a hőséggel járó nyári időszakban, hanem a többi évszakban is fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra, és ne csak akkor igyunk, ha megszomjazunk.

6. Reggeli nélkül indítja a napot

Nem véletlenül hallhattuk gyermekkorunk óta, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Ennek ellenére sokan kihagyják a napindító étkezést, esetleg nem megfelelő élelmiszereket fogyasztanak reggelire. Pedig az egészséges reggeli beindítja az anyagcserét és energiával lát el, hiányában viszont könnyen fáradttá, lassúvá válhatunk. Jó választás reggelire a tojás, a sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű péksütemények vagy a zabpehely.

7. Vashiány, vérszegénység

Gyakori oka a kimerültségnek a vashiányos étrend, illetve maga a vashiány. A nők különösen hajlamosak a vashiányra (vashiányos vérszegénységre), főleg ha erős a menstruációs vérzésük.

8. Cukorbetegségre is utalhat

A szakértők szerint a cukorbetegség jellemző tünete a súlyos kimerültség. A kettes típusú diabétesznek viszont sokaknál nincsenek ilyen tünetei. Javasolt a rendszeres vércukorvizsgálat, illetve egyéb társuló tünetek (pl. bőrviszketés, szájszárazság, gyakori vizelési inger, látásromlás) esetén az orvosi vizsgálat.

9. Gyógyszerszedés

Bizonyos orvosságok gyakori mellékhatása a fáradtság. Legtöbbször a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, a altatók, szorongásoldók és sz antidepresszív szerek okozhatnak fáradékonyságot.

Amikor egy új gyógyszert kezd szedni, a szervezetének idő kell, amíg hozzászokik. Ha azonban hetek múltán is fáradtságot érez, ideje orvoshoz fordulni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.