Menü

5 dolog, amin nem érdemes spórolni

Számos dolog létezik az életben, amin lehet és érdemes is spórolni, de vannak olyanok, amelyeken nem éri meg, mert hosszú távon minőségi romlást idézhetnek elő az életvitelünkben, egészségünkben. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhányat, amelyek számomra fontosak, és amelyekkel kapcsolatban személy szerint – ha éppen megtehetem – nem számolgatom az aprót. (Persze régen én is számolgattam – az átállás nem könnyű.)

Vitaminok

Ez egy fontos pont. Az egészséghez napjainkban elengedhetetlen a vitaminok szedése: az életünk sokkal stresszesebb, mint elődeinké, és az ételek, amiket magunkhoz veszünk, már jóval kevesebb tápanyagot és vitamint tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt. Ezért ajánlott mindig körültekintően vitamint vásárolni. Az akciós nem mindig a legjobb. Jó, ha utánanézünk, melyik a jobban felszívódó forma, és milyen adalékanyagokat adnak hozzá.

Étel

Számomra a legfontosabb, hogy mit adok a testemnek enni. Ha jót kap, az a lelkemnek is tápláló, mert a tudat, hogy egészséges ételt fogyasztok, az elmémre is pozitív hatással van. Sajnos tudom, hogy a legtöbb ember számára a legelső dolog, amin spórolni lehet, az az étel, de ez nem jó irány. Kutatások bizonyítják például, hogy a permetezett és a nem permetezett búzából készült lisztben más baktériumflóra található, ez pedig másként járul hozzá az emésztőrendszerünk működéséhez. Ezek után már érthető az is, hogy miért jobb a bio. Nem, nem átverés. Sajnos a permetszerek használatának az emberi szervezetre gyakorolt pontos, hosszú távú hatásai még mindig nem ismertek, de mi sem bizonyítja jobban a negatív hatásukat, minthogy a permetezést védőfelszerelésben végzik.

Biztonság

Legyen szó utazásról vagy mindennapi tevékenységekről, a biztonságon nem érdemes spórolni. Ha tehetjük, a gyermekeinknek inkább közép- vagy felsőkategóriás gyerekülést válasszunk, és a mindennapi játék során is figyeljünk oda a biztonságukra. Ugyanez természetesen ránk, felnőttekre ugyanúgy értendő. De megemlíthetnénk a szén-monoxid jelzőt is. Ha szükségünk van rá a lakásban, ne restelljünk beszerezni egyet!

Ruha és cipő

A kínai nem mindig rossz, de általában nem is jó. A legtöbb fast fashion ruhamárka az anyagot nem fenntartható forrásból szerzi, és a dolgozóit nem fizeti meg. Ha tehetjük, iktassuk be a lassú változást, hogy például évente egyszer fenntartható forrásból vásárolunk egy ruhadarabot, ami jól kombinálható, és sokáig kiszolgál minket. Így néhány év alatt lecserélhetjük a ruhatárunkat. Cipővásárlásnál ugyanezeket a szempontok megfontolandóak.

Élmények

Egyszer valaki azt mondta, hogy az egészséges élethez szükséges heti egyszer kimozdulni a városból, havi egyszer a „körzetből” és évi egyszer az országból. Nyilvánvalóan szerencsések azok, akik ezt megtehetik, de ha mi magunk éppen nem tartozunk ebbe a kategóriába, akkor sem kell elszomorodnunk. Élményekkel gazdagodni nemcsak százezrek kiadásával lehet. A közeli erdőben tett séta, piknikezés a barátokkal, az egyébként mindennapi tevékenységek más ruhába bújtatása mind-mind segíthetnek a feltöltődésben. Legyünk kreatívak, és érjük el, hogy a hétköznapi is szép legyen, hiszen mi az élet értelme, ha nem az, hogy élvezzük, és együtt megéljük?!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.