Menü

A cukoréhség hátterében

Ha gyakran érzel leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben. Talán nem is gondolnál rá, milyen ismeretlen ok váltja ki az édesség utáni sóvárgást.

Természetes, hogy olykor szívesen fogyasztanál ezekből a táplálékokból, ekkor azonban válaszd inkább az értékes tápanyagokat tartalmazó aszalt gyümölcsöket. Azonban alaposan nézz utána a lehetséges okoknak, ha rendszeresen tapasztalod a cukoréhséget!

Policisztás ovárium szindróma

A petefészekben kialakuló apró ciszták gyakran vezetnek sürgető édességvágyhoz. A PCOS néven ismert betegség során a jóindulatú elváltozások megzavarják szervezetedben a hormonok termelődését, és felborul az anyagcsere egyensúlya.

A vérben megemelkedik a cukrok lebontásáért felelős inzulin mennyisége. Ha ez a folyamat felgyorsul, étkezés után rövidesen gyengeséget, remegést tapasztalsz a hirtelen lecsökkent vércukorszint miatt.

A PCOS tünetei:

Rendszertelen menstruáció.

Pattanásos, zsíros bőr.

Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen.

Leküzdhetetlen édességvágy.

Hasi elhízás.

Medencetájéki fájdalom.

Ha felfedezed a jellegzetes panaszokat, ne késlekedj orvoshoz fordulni! Azonban felesleges kétségbeesned, hiszen a betegség gyógyításához csak ritkán kerül sor műtétre. A korszerű gyógyszeres terápia és a kezelőorvos által előírt diéta teljes gyógyuláshoz vezet.

Vitamin- és nyomelemhiány

Anyagcseréd megfelelő működése biztosítja, hogy az élelmiszerekből nyert tápanyagok folyamatosan ellássanak energiával. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok csak úgy válnak a szervezeted számára hasznosítható anyagokká, ha elegendő mennyiségű vitamin és nyomelem áll rendelkezésre.

Ellenkező esetben a táplálékokból csupán hízáshoz vezető kalóriákat raktározol, miközben sejtjeid éheznek. Válaszként nagyfokú édesség utáni sóvárgást tapasztalsz, hiszen nem működnek az energiafelszabadító folyamatok.

A C-vitamin az anyagcsere-működés legfontosabb irányítója, bőséges bevitelével rövid időn belül megszabadulsz a cukoréhségtől. Szerepeljen étrendedben minél több citrusféle, savanyú káposzta, csipkebogyótea, fekete ribizli és nyers zöldségféle!

A szénhidrátok hatékony feldolgozását a B1-vitamin végzi, a megfelelő enzimek szabályozásával. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a zsírszegény tejtermékek és a búzacsíra gazdagon tartalmazzák.

A króm hozzájárul a vércukorszint egyensúlyához, segíti a sejtek tápanyagfelvételét. Ne feledkezz meg a zsírszegény húsokról, olajos magvakról se, és kipróbálhatod a sörélesztő tablettát is.

Candidiázis

A Candida albicans nevű élesztőgomba természetes körülmények között is megtalálható a szervezetedben. Akkor okoz panaszokat, ha mértéktelenül elszaporodik. A finomított élelmiszerek, a tartósítószerek, az immunrendszer meggyengülése és a hosszas antibiotikum-terápia fokozzák a kockázatot.

Gyakori tünetek:

Krónikus fáradékonyság.

Bőrviszketés.

Erős cukoréhség.

Puffadás.

Izomfájdalmak.

Ingerlékenység.

Az élesztőgomba legfőbb tápláléka a szénhidrát. Az elfogyasztott táplálékokból így nem jutsz elegendő mennyiséghez, hiszen a gombák felhasználják, mielőtt szervezeted hasznosíthatná. Ezért a gyors pótlás érdekében gyakran fellép a cukoréhség.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.