Menü

A tavaszi allergiák elkerülhetetlenje: a pollenallergia

A tavaszt általában rengeteg ember várja, hogy végre felfrissüljünk mi is, valamint a természet is, és véget érjen a téli hideg, (ha még ténylegesen hideg van). Ám amikor a fák és a különböző lágyszárúak is virágba borulnak, akkor sokan küzdenek allergiás tünetekkel a különböző pollenek miatt. Az alábbi írásban arra keresem a választ, hogy hogyan tehetjük elviselhetőbbé ezt az időszakot, valamint, hogy mit tehetünk a pollenallergiák ellen?

Mit nevezhetünk allergiának?

Immunrendszerünk előszeretettel védi meg testünket a betolakodóktól, legyen szó vírusokról, baktériumokról vagy esetleg gombákról. Az allergiás emberek szervezete viszont egyfajta túlműködésbe esik át és ártalmatlan anyagokra, molekulákra – például a pollenekre – is úgy reagál, mintha ezek veszélyeztetnék az egészségünket. Ennek következtében elindul egy védekezési mechanizmus, amelyet allergiás tüneteken keresztül észlelünk, és az ember emiatt érzi a kellemetlen tüneteket. Az immunrendszer túlreagálását kiválthatja por, pollen, állatok, ételek, csípések, gyógyszerek, de különböző gombák is.

Mi a helyzet a tavasz nagy gonoszával: a pollenallergiával?

A pollenallergia a szezonális allergiák közé sorolható, hiszen minden évben tavasszal, nyár elején, illetve az ősz korai szakaszában van jelen, az egyes füvek, virágok és fák pollenjeinek köszönhetően. Röviden az emberi szervezet az ártalmatlan virágport tévesen kórokozóként ismeri fel, és csatába indulnak ellene, emiatt pedig az ember életét különböző tünetekkel keseríti meg. Valamint az allergiás reakciót persze valójában nem a fák, vagy a tényleges növény okozza. Hanem a különböző füvek és egyéb növények virágporszemcséi okozzák, amelyek olyan aprók, hogy szabad szemmel nem is láthatóak. A globális felmelegedés, 20 °C fokos hőmérséklet ingadozások, és a szeles időjárás pedig még inkább jelentőssé teszik ezt a folyamatot. Valamint ezek a különböző természeti változások szintén problémákat okoznak, mint például a fejfájás.

A pollenallergia gyakori tünetei: az orrfolyás, a folyamatos morzsaérzés a torokban, torokviszketés, a viszkető szem, és a duzzadt nyálkahártya. Leggyakoribb okozói közé a parlagfű és a nyárfa tartozik, de rengeteg más növény is kiválthat allergiás reakciókat.

Mit tegyünk, hogy könnyebben viseljük?

A tavaszi allergia ellen sajnos nagyon védekezni nem lehet, mert ezek főként fapollenek, így ezek irtása nyilván szóba sem jöhet, hiszen nem vághatjuk ki a fákat, mivel szükségünk van rájuk. Más a helyzet a parlagfűvel, amit nem csak hogy irthatunk, de fontos is, hogy ezt tegyük. Ezen felül az allergének távoltartása mindig hasznos lehet, amit bizonyos esetekben könnyen meg is tudunk oldani, ha például a macskaszőrre vagyunk allergiások. Azonban a különböző szélbeporzású növények ellen nagyon nehéz védekezni, mivel ezekkel szinte minden nap érintkeznünk kell, kivéve ha nem költözünk le egy sötét barlangba a Föld mélyére, de valljuk be, hogy ez nem túl életszerű.

Ha már tudjuk, hogy mire vagyunk allergiások, akkor nagyon fontos, hogy figyeljük a pollenjelentést, hogy el tudjuk kezdeni az antiallergiás szerek alkalmazását. Ezek lehetnek antihisztamin tabletták, gyulladáscsökkentő orrspay-k, szemcseppek is. A különböző pollenallergiákra valamilyen szinten megoldás lehet a B-vitamin, és a rendszeres testmozgás is. Valamint ha kimondottan sok pollennel találkozunk, akkor a maszkviselés is védelmet nyújthat a mindennapokban, viszont ez is kérdéses, mivel egy nyaralás közepén a tűző napsütésben valószínűleg, hogy nem mindenki akar még maszkot is hordani.

Miért van egyre több allergiás ember?

A modern hétköznapokban nagyon sok új anyaggal találkozunk az életünk során, legyenek azok vegyszerek, tartósítószerek, vagy különböző szintetikus anyagok, emiatt pedig az immunrendszerünk teljesen megzavarodik és felcseréli a saját és idegen anyagokra adott válaszát. Ugyanakkor a különféle környezetszennyező anyagok sokszor megkötik és koncentrálják felületükön az olyan allergéneket is, amelyek normál esetben percek alatt lebomlanának. Másrészt a túlzott higiénia, környezetünk folyamatos fertőtlenítése, a gyerekek állandó tisztogatása, és a minél sterilebb környezet kialakítása következtében az immunrendszerünk egy bizonyos részét megfosztjuk a feladatától, így “tétlenségében” keres magának új feladatot, és a szervezetünk számára amúgy teljesen ártalmatlan anyagokra támad, mint például a különböző pollenekre, és a parlagfűre.

A különböző pollenallergiák legtöbbször nem okoznak súlyos tüneteket, viszont hosszú ideig megkeserítik az emberek mindennapjait. Az olyan “természetes” gyógymódok, mint a vitaminszedés, orrspray – amik nem is feltétlenül természetesek –, valamint a rendszeres testmozgás és a különböző természetes probiotikumok segíthetnek az allergiás tünetek enyhítésében. Ha pedig valamilyen allergiás reakció tünetei nagyon súlyossá válnak, akkor mindenképp érdemes felkeresni a háziorvosunkat a továbbiakkal kapcsolatban.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.