Menü

Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!

A hidrogén-peroxid kb. 100 éve ismert és hamar felhasználásra került az orvoslásban is. A vírusok, baktériumok, paraziták ellen hat.

A gombás megbetegedéseket visszaszorítja, az immunrendszer működését serkenti és dezodoráló hatása is van. Ellentétben az antibiotikummal, amivel szemben kórokozók rezisztensé vállnak (az antibiotikum nem hat rájuk), a hidrogén-peroxidnál ez sohasem fordulhat elő. Ezenkívül a hidrogénperoxid elősegíti a sebek gyógyulását és a mérgeket semlegesíti. Mellékhatása nem ismert, míg az antibiotikumnál a mellékhatás nagyon veszélyes. Különböző terápiáknál a felhasználási területe óriási. A szakirodalom véleménye mégis eltérő a hidrogénperoxiddal szemben.

Oxigén nélkül nem vagyunk képesek élni. Minden szerv anyacseréjéhez nélkülözhetetlen. A sejtek az oxigén segítségével kapnak eltető energiát. Több mint 90 % energia a testünkben oxidáció útján jön létre. Az oxigén fontos pl. a vérnyomás regulálásában is. Ha kevés oxigén van jelen, akkor a szerveink véráramlásában és az immunrendszerben is hiány lép fel. Ez mind betegséghez vezet. Az oxigén nagy része légzés útján kerül a testünkbe. Egy jobb gyógyhatás kiváltásában fokozhatjuk az oxigén bevitelt pl. az ózonterápiával vagy a hidrogén-peroxid terápiával is.

A hidrogén-peroxid egy szagtalan, áttetsző, gyúlékony gyenge sav. Alacsony koncentrációban színtelen. Erős oxidációs anyag. Könnyen fog vízre és oxigénre szétbomlani. Ezért olcsó és kiváló gyógyszer, kozmetika, és a háztartásban is nélkülözhetetlen. A környezetvédelemben is fontos a szerepe. Minél magasabb a koncentrációja, annál veszélyesebb vele dolgozni pl. rakéták hatóanyaga.

A hidrogén-peroxid alacsony koncentrációban a természetben is előfordul. Mindenhol, ahol atomos oxigén hat a vízre, ott hidrogénperoxid jön létre, pl. erjedés, légzés és oxidáció útján az organikus és anorganikus alkotókkal. Az emberi légzés 300-1000 mikrogramm pro kubikmeter hidrogénperoxidot tartalmaz. A vízben 1-30 mikrogram pro liter hidrogén-peroxid van. Ez az anyag megtalálható majdnem minden élőlényben, amelyek sejtmaggal rendelkeznek. Egy eső után kb. 1 milligramm hidrogénperoxid pro kilogramm található a levegőben.

Ezúton szeretném felhívni a figyelmet néhány kiváló hidrogén-peroxid használatra a mindennapi életben.

Hidrogén-peroxid fürdés

A fürdőkádat töltsük tele meleg vízzel és tegyünk bele 0,5-1 liter 3%-os hidrogén-peroxidot. A fürdés 15-20 percig tartson. Utána a nedves bőrről csak felitatjuk a vízcseppeket. Ez a fürdés gazdagítja a testünket oxigénnel, életerőt ad, rendszeres használatával a test immunrendszere is erősödik. Ízületi problémás betegeknél figyeljünk arra, hogy a beteg testrészt, a hidrogén-peroxidos víz befedje. Ugyan ez a helyzet az ekcéma és a pikkelysömör esetén is. Hetente egyszer vagy betegség esetén naponta ajánlott.

Köröm gomba

Egy lavór meleg vízbe tegyünk 1-2 deciliter 3%-os hidrogén-peroxidot. 20 percig áztassuk benne a lábunkat, ha a víz kihűlt, akkor egy teafőzőben előzőleg felforralt vízzel utána tölthetünk. Ha szárazra töröltük a lábakat, akkor még a beteg testrészekre 3 %-os hidrogén-peroxidot tegyünk a köröm alá, illetve a beteg bőrre, és hagyjuk ott megszáradni.

Herpesz

Naponta többszőr, a bőrre tegyünk 3 %-os hidrogén-peroxidot és hagyjuk ott megszáradni.

Fogkefe tisztítása

Ajánlatos hetente-kéthetente a fogkefénket 30 percig, egy 3 %-os hidrogén-peroxiddal teli edénybe tenni és sterilizálni.

Mosógép

A fehér ruhák mosásánál a mosógép öblítő részébe tegyünk 0.5 deciliter 3%-so hidrogén-peroxidot. Ilyenkor a hagyományos öblítő elmarad.

Nem tudom, mi lehet az oka, de Magyarországon a gyógyszertárak csak 100 ml hidrogén-peroxidot adnak ki egy személynek. Így nekem otthon tíz gyógyszertárba kellett mennem, hogy egy litert tudjak vásárolni. Németországban nincs határ. 3%-os hidrogén-peroxidból 1 liter is vehető.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!