Menü

A lencse jótékony hatásai

Sokáig a hüvelyesek fogyasztása ellen voltam, mivel egyszer olvastam, hogy nagyon sok lektint tartalmaznak, ami nem előnyös a bélbaktériumok és a bélfal számára. Mára azonban megtaláltam a középutat, és igaz csak mértékkel, mert ha nagyobb mennyiségben fogyasztom, az én gyomromat is megviseli, de igyekszem beiktatni az étrendünkbe, hiszen olyan előnyös tulajdonságokkal is bír, amiket kár lenne veszni hagyni. Lássuk, mik ezek!

Először ejtsünk szót arról, hány fajtáját is ismerjük a lencsének!

Barna: Ez világszerte a leggyakrabban fogyasztott típus. Ízét legtöbbször föld ízűnek mondják. Főzés során remekül megtartja az alakját.

Puy: A francia Le Puy régióból származik. Kissé borsos ízű. Mérete a zöldlencse méretének körülbelül egyharmada.

Zöld: Gyakran hívják a szegény ember kaviárjának a franciák. A Puy lencse olcsó alternatívája.

Sárga és vörös: Pikkpakk megfőnek, és főzés közben szét is esnek.

Beluga: Ezek apró, fekete lencsék, amelyek kinézete a kaviárhoz hasonló. Meleg saláták kiváló alapanyagaként szolgálhat.

A lencsének nagyon magas a rosttartalma, ami megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Használhatjuk hús helyett alternatívaként, hiszen több mint 25%-a fehérje. Rendkívül magas a B-vitamin-, cink-, magnézium- és káliumtartalma.

Ezen felül fitokemikáliákat (növényi összetevők) tartalmaz, amelyek olyan krónikus betegségekkel szemben veszik fel a harcot mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy különféle szívbetegségek. A fitokemikáliák egyik fajtája a polifenolok, amelyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő, antioxidáns, illetve idegrendszert védő hatással rendelkeznek. Laboratóriumi körülmények között meggátolták a daganatos sejtek növekedését, különösen a bőr tumoros elváltozásai esetén. Más kutatások azt mutatták, hogy a polifenolok remekül teljesítenek a vércukorszint szabályozásában. A legjobb hír pedig, hogy ezek a pozitív hatások a főzés során sem vesznek el.

Mi a lencsefőzés legjobb módja?

Ma már sokan mondják, hogy a lencse az egyik legszuperebb hüvelyes növény, mert nem szükséges előtte beáztatni (hiába tették ezt meg korábban olyan hosszú ideig), anélkül is 20-30 perc alatt megfő. A megfőzni kívánt mennyiséget tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd fedő nélkül főzzük 20-30 percen keresztül. A főzési idő attól is függ, hogy ropogós vagy puha lencseszemeket szeretnénk kapni a végére – ez mindenkinek a saját preferenciája. Ha nem főzeléknek készítjük el, miután megfőtt, érdemes hideg vízzel leöblíteni, hogy ne puhuljon tovább.

A vöröslencse körülbelül 5 perc alatt megfő, ezért egy last minute ételnek is kiváló választás lehet egy rohanós hétköznap estéjén.

Nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk belőlük, mert a hűtőben akár 5 napig is elállnak, így a hét során bármikor használhatunk belőle.

Amiről ebben a cikkben nem ejtettünk szót, csak érintettük, viszont mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy több olyan anyagot is tartalmaz, amelyek fogyasztása hosszú távon és nagy mennyiségben nem tesz jót a bélrendszernek. Ezek negatív hatásai viszont a főzéssel jelentősen csökkennek, így időnként gondtalanul fogyaszthatunk lencsét.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.