Menü

Erre figyelj tavasszal, ha kutyával élsz együtt

A tél egy nyugodtabb, lelassultabb időszak az állatok számára is, hiába visszük őket futtatóba, vagy sportolni magunkkal, azért mégis csak hidegebb, lakásban pihenősebb napokat élnek ők is át. Ám amikor jön a felmelegedés, több időt töltenek a szabadban, ami egész szerveztükre, egészségükre hatással lesz.

Azzal, hogy a téli hónapokban beburkolózunk a lakás melegébe, hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, kimenni a friss levegőre, és ez ugyanígy igaz a házikedvencekre is. A mi kutyák kinti-benti tartással lakik velünk és bevallom, hogy télen vanna napok, amikor az ég világon semmi kedve kimenni a kertbe, maximum elvégezni a dolgát, aztán már „kopog” is az ajtón, hogy ő bizony megfagy, ha nem jöhet be. Ez azzal jár, hogy nyilván kevesebbet is mozog, kissé ellustul.

Ahogy jön a jó idő, sokkal többet vagyunk kint együtt, vagy csak a kutya maga. Mivel kertesházban lakunk, így a kutya bármikor bármennyit rohanhat, amikor kedve szottyan, de oda kell figyelni arra, hogy az aktív mozgást fokozatosan vezessük vissza az életébe. A lakásban töltött idő alatt az állóképesség csökken, ezzel együtt az ízületek rugalmassága és akár az izomtömeg is. Labdázás vagy séta alkalmával hagyjunk pihenőket is.

Tavasszal virágba borul a természet, hajtanak a bokrok, kibújnak a talajból a kis növények. Amilyen csodás látvány ez, olyan nagy veszélyt rejthet kutyánk számára. Bizonyos növények ugyanis mérgezőek, ezért figyelnünk kell arra, hogy kedvtelésből ne kezdje el rágcsálni a tiszafa, vagy az aranyeső ágait (az aranyeső minden része erősen mérgező), ha lehet, ne dobjuk a labdát a borostyánszőnyeg közepébe, mert, ha ezek az emésztőrendszerbe jutnak, hányást, hasmenést okoznak.

Ugyanide sorolhatók a leanderek és az akácfélék is. Toxintartalmuk olyan magas, hogy súlyosabb esetben a kutya életébe is kerülhet. Ha már a növényekről beszélünk, említsük meg, hogy az ebeket is érintheti a szezonális allergia, a pollen, a por és a penész is okozhat tüneteket. Jelei ugyanúgy jelentkeznek, mint embertásaiknál, tüsszögés, köhögés, vakaródzás, gyulladt- és váladékozó szemek. Allergiagyanú esetén kiskedvencünket cipeljük állatorvoshoz, sokféle készítmény elérhető már erre a problémára.

A melegről se feledkezzünk meg. A tavaszi napsugarak még nem tűnnek olyan melegek, viszont az autóban ülve könnyen túlhevülést okoznak. Ne hagyjuk hosszú távon az ebet az autóban, és ha mégis egy kis időre muszáj egy pár perc erejéig ezt megtennünk, akkor engedjük le az ablakot annyira, hogy meglépni ne tudjon, de átszellőzzön a kocsi.

Végül pedig ügyeljünk arra, hogy a meleggel megérkezik a vedlés időszaka is. Ez nem csak a gazdinak lehet kellemetlen, hiszen mindenhol kutyaszőr fog szállni, de a kutyust is kínozza. Melege lesz és azon lesz minden erejével, hogy megszabaduljon a felesleges szőrtől, amit a rágcsálással és vakaródzással csomókban fog majd kiszedni. Ez bőrgyulladáshoz is vezethet. Amennyiben nem tudjuk magunk ápolni a bundát, keressünk egy kutyakozmetikát és bízzuk a szakemberre.

Amikor vége a hideg télnek, házikedvenceink is több időt töltenek a szabad levegőn, ez pedig a gazdinak több odafigyelést igényel, mint az ezt megelőző időszakban. Legyünk résen a éledező növényzettel, fokozatosan kezdjük meg a mozgatást és így biztonságban tudhatjuk szőrgombócunkat.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.