Menü

Erre figyelj tavasszal, ha kutyával élsz együtt

A tél egy nyugodtabb, lelassultabb időszak az állatok számára is, hiába visszük őket futtatóba, vagy sportolni magunkkal, azért mégis csak hidegebb, lakásban pihenősebb napokat élnek ők is át. Ám amikor jön a felmelegedés, több időt töltenek a szabadban, ami egész szerveztükre, egészségükre hatással lesz.

Azzal, hogy a téli hónapokban beburkolózunk a lakás melegébe, hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, kimenni a friss levegőre, és ez ugyanígy igaz a házikedvencekre is. A mi kutyák kinti-benti tartással lakik velünk és bevallom, hogy télen vanna napok, amikor az ég világon semmi kedve kimenni a kertbe, maximum elvégezni a dolgát, aztán már „kopog” is az ajtón, hogy ő bizony megfagy, ha nem jöhet be. Ez azzal jár, hogy nyilván kevesebbet is mozog, kissé ellustul.

Ahogy jön a jó idő, sokkal többet vagyunk kint együtt, vagy csak a kutya maga. Mivel kertesházban lakunk, így a kutya bármikor bármennyit rohanhat, amikor kedve szottyan, de oda kell figyelni arra, hogy az aktív mozgást fokozatosan vezessük vissza az életébe. A lakásban töltött idő alatt az állóképesség csökken, ezzel együtt az ízületek rugalmassága és akár az izomtömeg is. Labdázás vagy séta alkalmával hagyjunk pihenőket is.

Tavasszal virágba borul a természet, hajtanak a bokrok, kibújnak a talajból a kis növények. Amilyen csodás látvány ez, olyan nagy veszélyt rejthet kutyánk számára. Bizonyos növények ugyanis mérgezőek, ezért figyelnünk kell arra, hogy kedvtelésből ne kezdje el rágcsálni a tiszafa, vagy az aranyeső ágait (az aranyeső minden része erősen mérgező), ha lehet, ne dobjuk a labdát a borostyánszőnyeg közepébe, mert, ha ezek az emésztőrendszerbe jutnak, hányást, hasmenést okoznak.

Ugyanide sorolhatók a leanderek és az akácfélék is. Toxintartalmuk olyan magas, hogy súlyosabb esetben a kutya életébe is kerülhet. Ha már a növényekről beszélünk, említsük meg, hogy az ebeket is érintheti a szezonális allergia, a pollen, a por és a penész is okozhat tüneteket. Jelei ugyanúgy jelentkeznek, mint embertásaiknál, tüsszögés, köhögés, vakaródzás, gyulladt- és váladékozó szemek. Allergiagyanú esetén kiskedvencünket cipeljük állatorvoshoz, sokféle készítmény elérhető már erre a problémára.

A melegről se feledkezzünk meg. A tavaszi napsugarak még nem tűnnek olyan melegek, viszont az autóban ülve könnyen túlhevülést okoznak. Ne hagyjuk hosszú távon az ebet az autóban, és ha mégis egy kis időre muszáj egy pár perc erejéig ezt megtennünk, akkor engedjük le az ablakot annyira, hogy meglépni ne tudjon, de átszellőzzön a kocsi.

Végül pedig ügyeljünk arra, hogy a meleggel megérkezik a vedlés időszaka is. Ez nem csak a gazdinak lehet kellemetlen, hiszen mindenhol kutyaszőr fog szállni, de a kutyust is kínozza. Melege lesz és azon lesz minden erejével, hogy megszabaduljon a felesleges szőrtől, amit a rágcsálással és vakaródzással csomókban fog majd kiszedni. Ez bőrgyulladáshoz is vezethet. Amennyiben nem tudjuk magunk ápolni a bundát, keressünk egy kutyakozmetikát és bízzuk a szakemberre.

Amikor vége a hideg télnek, házikedvenceink is több időt töltenek a szabad levegőn, ez pedig a gazdinak több odafigyelést igényel, mint az ezt megelőző időszakban. Legyünk résen a éledező növényzettel, fokozatosan kezdjük meg a mozgatást és így biztonságban tudhatjuk szőrgombócunkat.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.