Menü

Erre figyelj tavasszal, ha kutyával élsz együtt

A tél egy nyugodtabb, lelassultabb időszak az állatok számára is, hiába visszük őket futtatóba, vagy sportolni magunkkal, azért mégis csak hidegebb, lakásban pihenősebb napokat élnek ők is át. Ám amikor jön a felmelegedés, több időt töltenek a szabadban, ami egész szerveztükre, egészségükre hatással lesz.

Azzal, hogy a téli hónapokban beburkolózunk a lakás melegébe, hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, kimenni a friss levegőre, és ez ugyanígy igaz a házikedvencekre is. A mi kutyák kinti-benti tartással lakik velünk és bevallom, hogy télen vanna napok, amikor az ég világon semmi kedve kimenni a kertbe, maximum elvégezni a dolgát, aztán már „kopog” is az ajtón, hogy ő bizony megfagy, ha nem jöhet be. Ez azzal jár, hogy nyilván kevesebbet is mozog, kissé ellustul.

Ahogy jön a jó idő, sokkal többet vagyunk kint együtt, vagy csak a kutya maga. Mivel kertesházban lakunk, így a kutya bármikor bármennyit rohanhat, amikor kedve szottyan, de oda kell figyelni arra, hogy az aktív mozgást fokozatosan vezessük vissza az életébe. A lakásban töltött idő alatt az állóképesség csökken, ezzel együtt az ízületek rugalmassága és akár az izomtömeg is. Labdázás vagy séta alkalmával hagyjunk pihenőket is.

Tavasszal virágba borul a természet, hajtanak a bokrok, kibújnak a talajból a kis növények. Amilyen csodás látvány ez, olyan nagy veszélyt rejthet kutyánk számára. Bizonyos növények ugyanis mérgezőek, ezért figyelnünk kell arra, hogy kedvtelésből ne kezdje el rágcsálni a tiszafa, vagy az aranyeső ágait (az aranyeső minden része erősen mérgező), ha lehet, ne dobjuk a labdát a borostyánszőnyeg közepébe, mert, ha ezek az emésztőrendszerbe jutnak, hányást, hasmenést okoznak.

Ugyanide sorolhatók a leanderek és az akácfélék is. Toxintartalmuk olyan magas, hogy súlyosabb esetben a kutya életébe is kerülhet. Ha már a növényekről beszélünk, említsük meg, hogy az ebeket is érintheti a szezonális allergia, a pollen, a por és a penész is okozhat tüneteket. Jelei ugyanúgy jelentkeznek, mint embertásaiknál, tüsszögés, köhögés, vakaródzás, gyulladt- és váladékozó szemek. Allergiagyanú esetén kiskedvencünket cipeljük állatorvoshoz, sokféle készítmény elérhető már erre a problémára.

A melegről se feledkezzünk meg. A tavaszi napsugarak még nem tűnnek olyan melegek, viszont az autóban ülve könnyen túlhevülést okoznak. Ne hagyjuk hosszú távon az ebet az autóban, és ha mégis egy kis időre muszáj egy pár perc erejéig ezt megtennünk, akkor engedjük le az ablakot annyira, hogy meglépni ne tudjon, de átszellőzzön a kocsi.

Végül pedig ügyeljünk arra, hogy a meleggel megérkezik a vedlés időszaka is. Ez nem csak a gazdinak lehet kellemetlen, hiszen mindenhol kutyaszőr fog szállni, de a kutyust is kínozza. Melege lesz és azon lesz minden erejével, hogy megszabaduljon a felesleges szőrtől, amit a rágcsálással és vakaródzással csomókban fog majd kiszedni. Ez bőrgyulladáshoz is vezethet. Amennyiben nem tudjuk magunk ápolni a bundát, keressünk egy kutyakozmetikát és bízzuk a szakemberre.

Amikor vége a hideg télnek, házikedvenceink is több időt töltenek a szabad levegőn, ez pedig a gazdinak több odafigyelést igényel, mint az ezt megelőző időszakban. Legyünk résen a éledező növényzettel, fokozatosan kezdjük meg a mozgatást és így biztonságban tudhatjuk szőrgombócunkat.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Vásároljunk antikváriumban

Aki a könyvek szerelmese az tudja, hogy ma már rengeteg helyről beszerezhetőek a nekünk szükséges irodalmak. Jelenleg a legnépszerűbb beszerzési módszer, hogy a kiválasztott művet megkeressük a neten és a web áruházból házhoz rendeljük. Ha mégis inkább mi mennénk a könyvhöz, akkor betérhetünk könyvesboltba, vehetünk használtan a piacon, vásárba, illetve antikváriumba. Most vegyük górcső alá az utóbbit.