A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye
- Dátum: 2023.03.24., 08:03
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, diéta, étkezés, felszívódás, gabonafélék, gluténmentes, intolerancia, liszt, quinoa, szénhidrát, szervezet, vitamin
A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.
A betegségben szenvedők, illetve a gluténérzékenyek körében már elterjedt a gluténmentes diéta, azonban azoknak is érdemes kísérletet tenni az étkezési szokásainak megváltoztatására, akik nem érintettek ebben a betegségben. De mivel helyettesítsük a glutént, ha már egyszer megszabadultunk tőle? Például quinoával, hajdinával, gluténmentes liszttel, friss termékekkel, és sok-sok kreativitással. A helyi üzletek polcain rengeteg különböző gluténmentes alternatívát találunk, különböző liszteket, kenyeret, illetve más snackeket.

Akkor is remek előnyei vannak a gluténmentes diétának, ha nem szenvedsz lisztérzékenységtől. De legfőképp annak van rengeteg előnye, ha az étkezéseidet mentesíted az erősen feldolgozott élelmiszerektől, amelyek a legtöbb vásárló kosarában megtalálhatóak országszerte. Ha tisztábban étkezünk, friss alapanyagokat felhasználva, és tudatos döntéseket hozva arról, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, úgy nagy változásokat tudunk elérni.
Talán itt az ideje elhagynod a glutént, ha eddig még nem tetted.
1. Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrend
Ha a gluténmentes étkezés szabályait követve a hagyományos snackeket kiiktatjuk az étrendünkből, akkor próbáljuk ki helyettük a friss gyümölcsöket és zöldségeket, mint egészséges vitamindús harapnivalókat, amik tele vannak antioxidánssal! A szervezetünk hálásabb, ha egy zacskó chips helyett friss termékeket veszünk magunkhoz, hiszen így több esszenciális vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, ami az immunrendszerünket is erősíti.
2. A téli zsírpárnákat könnyebben leadjuk

A glutén a lisztben, a rozsban és az árpában és nagyon sok előre csomagolt termékben is megtalálható. Éppen ezért a gluténmentes diéta másik előnye az lehet, hogy valószínűleg veszthetsz a tested téli „szigetelőanyagából”, amit még az anyukádnál szedtél magadra. Ha elkerülöd ezeket a feldolgozott és nem túl tápláló élelmiszereket, és finom gluténmentes alternatívákkal helyettesíted őket, amelyek frissebbek, akkor megszabadulhatsz a felesleges keményítőtől, illetve a derekadra rakódott feleslegtől is.
3. Kellemetlen szelek
Bocsássatok meg, hogy ezzel hozakodtam elő, de ezen az emésztési zavaron segíthet, ha eltűnteted a glutént az étkezéseidből. A lisztérzékenység miatt a vékonybelekből nem szívódik fel a tápanyag és a bélbolyhok lelapulhatnak. Ez az emésztést nehezebbé teszi, főleg ha glutént tartalmazó ételt fogyasztottál. Csökkentheted a görcsöket, a gázokat, a puffadást és a hasmenést, ha a glutént más alternatívákra cseréled.
4. Több energiád lesz

Az emésztésre visszatérve, az a sok vitamin és ásványianyag, amit a szervezetedbe juttatsz nem tud felszívódni, ha az egészséges ételeket gluténnal párosítod. Ez alultápláltsághoz vezethet, illetve hiányt szenvedsz majd olyan fontos vitaminokban, amelyek növelhetik az energiaszintedet. Ezen felül a vérszegénység is okozhatja, hogy fáradtnak érzed magad; lisztérzékenység esetén a vas nem szívódik fel. Ez és a vitaminhiány is okozhatja, hogy kimerültnek érzed magad. Próbáld ki a gluténmentes étkezést és meglátjuk, hogy kell-e még az a reggeli kávé!
Szóval a liszt kilőve. Tudod már, hogy mivel helyettesítsd? Quinoa, rizs és más ősi gabonafélék, hogy csak párat említsek a végtelen alternatívák közül, amelyek gluténmentesek.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.