A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye
- Dátum: 2023.03.24., 08:03
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, diéta, étkezés, felszívódás, gabonafélék, gluténmentes, intolerancia, liszt, quinoa, szénhidrát, szervezet, vitamin
A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.
A betegségben szenvedők, illetve a gluténérzékenyek körében már elterjedt a gluténmentes diéta, azonban azoknak is érdemes kísérletet tenni az étkezési szokásainak megváltoztatására, akik nem érintettek ebben a betegségben. De mivel helyettesítsük a glutént, ha már egyszer megszabadultunk tőle? Például quinoával, hajdinával, gluténmentes liszttel, friss termékekkel, és sok-sok kreativitással. A helyi üzletek polcain rengeteg különböző gluténmentes alternatívát találunk, különböző liszteket, kenyeret, illetve más snackeket.

Akkor is remek előnyei vannak a gluténmentes diétának, ha nem szenvedsz lisztérzékenységtől. De legfőképp annak van rengeteg előnye, ha az étkezéseidet mentesíted az erősen feldolgozott élelmiszerektől, amelyek a legtöbb vásárló kosarában megtalálhatóak országszerte. Ha tisztábban étkezünk, friss alapanyagokat felhasználva, és tudatos döntéseket hozva arról, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, úgy nagy változásokat tudunk elérni.
Talán itt az ideje elhagynod a glutént, ha eddig még nem tetted.
1. Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrend
Ha a gluténmentes étkezés szabályait követve a hagyományos snackeket kiiktatjuk az étrendünkből, akkor próbáljuk ki helyettük a friss gyümölcsöket és zöldségeket, mint egészséges vitamindús harapnivalókat, amik tele vannak antioxidánssal! A szervezetünk hálásabb, ha egy zacskó chips helyett friss termékeket veszünk magunkhoz, hiszen így több esszenciális vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk, ami az immunrendszerünket is erősíti.
2. A téli zsírpárnákat könnyebben leadjuk

A glutén a lisztben, a rozsban és az árpában és nagyon sok előre csomagolt termékben is megtalálható. Éppen ezért a gluténmentes diéta másik előnye az lehet, hogy valószínűleg veszthetsz a tested téli „szigetelőanyagából”, amit még az anyukádnál szedtél magadra. Ha elkerülöd ezeket a feldolgozott és nem túl tápláló élelmiszereket, és finom gluténmentes alternatívákkal helyettesíted őket, amelyek frissebbek, akkor megszabadulhatsz a felesleges keményítőtől, illetve a derekadra rakódott feleslegtől is.
3. Kellemetlen szelek
Bocsássatok meg, hogy ezzel hozakodtam elő, de ezen az emésztési zavaron segíthet, ha eltűnteted a glutént az étkezéseidből. A lisztérzékenység miatt a vékonybelekből nem szívódik fel a tápanyag és a bélbolyhok lelapulhatnak. Ez az emésztést nehezebbé teszi, főleg ha glutént tartalmazó ételt fogyasztottál. Csökkentheted a görcsöket, a gázokat, a puffadást és a hasmenést, ha a glutént más alternatívákra cseréled.
4. Több energiád lesz

Az emésztésre visszatérve, az a sok vitamin és ásványianyag, amit a szervezetedbe juttatsz nem tud felszívódni, ha az egészséges ételeket gluténnal párosítod. Ez alultápláltsághoz vezethet, illetve hiányt szenvedsz majd olyan fontos vitaminokban, amelyek növelhetik az energiaszintedet. Ezen felül a vérszegénység is okozhatja, hogy fáradtnak érzed magad; lisztérzékenység esetén a vas nem szívódik fel. Ez és a vitaminhiány is okozhatja, hogy kimerültnek érzed magad. Próbáld ki a gluténmentes étkezést és meglátjuk, hogy kell-e még az a reggeli kávé!
Szóval a liszt kilőve. Tudod már, hogy mivel helyettesítsd? Quinoa, rizs és más ősi gabonafélék, hogy csak párat említsek a végtelen alternatívák közül, amelyek gluténmentesek.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.