Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is
- Dátum: 2023.03.23., 05:43
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- avokádó, bogyós gyümölcs, chia, chia mag, chia puding, cukor, cukorbetegség, cukormentes, diéta, dió, étcsokoládé, görög joghurt, inzulinrezisztencia, joghurt, lilahagyma, lime, magok, málna, mandula, mogyoró, pekándió, pirítós, puding, recept, reggeli, tojás, tükörtojás
A téli, de főként a karácsonyi időszak után sokunk vág bele valamilyen diétába a hőn áhított bikini testalkat elérése érdekében. Persze van, aki mindössze egészsége miatt szeretne változtatni az étrendjén, nem a fogyás a célja, illetve olyanok is akadnak, akiknek sajnos nem választás kérdése a cukormentes étkezés, mint például a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élők. Abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy tápláló, egészséges és finom reggeli kiválasztása nem egyszerű feladat, különösen, ha nincs túl sok időnk az elkészítésére. Erre mutatunk néhány megoldást, amit akár inzulinrezisztensek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.
Az első reggeli ötlet elkészítése talán 1 percet sem vesz igénybe. Egyszerűen keverjünk össze görög joghurtot és egy kis bogyós gyümölcsöt – esetleg étcsokoládét és néhány szem mandulát, diót vagy mogyorót – és már készen is vagyunk. A joghurt bizonyítottan egészséges választás a diabétesszel küzdők számára is, ugyanis a tejtermékek segítik a cukorszint megfelelő szabályozását. Ezen kívül a bogyós gyümölcsök, azok közül is a málna, az eper és a ribizli cukortartalma rendkívül alacsony, így megfelelő mennyiségű zsírral és fehérjével együtt fogyasztva – ami ezesetben a joghurt – az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják.
Ha valaki teljesen cukormentes verzióra vágyik, elkészíthetik gyümölcsök helyett magas kakaó szárazanyagtartalmú étcsokoládéval és magokkal, mint például mandula, pekándió vagy mogyoró. Az előző édes reggeli után következzen egy sós: a méltán népszerű avokádós pirítós. Nem csak cukormentes, de rendkívül egészséges és tápanyagdús reggeli, amivel valóban eltarthat akár ebédig is a lendületünk. A pirítóshoz lehetőleg használjunk valamilyen teljes kiőrlésű kenyeret, például rozsos vagy sokmagvas kenyeret, majd egy fél avokádót felhasználva kenjük meg.
Ha valaki szereti a fűszeres ízeket, az avokádóból készíthet sós, borsos, korianderes krémet is, amit lilahagymával és lime-al érdemes még inkább felturbózni. Ha valaki hiányolná a fehérjét az összetevőkből, akkor bátran kiegészíthetjük tükörtojással is.
Végül pedig egy kicsit több időt igénylő, de egyszerű recept: a chia puding. A chia magot főként rost- és omega-3 zsírsav tartalma miatt szeretik a diétázók, ráadásul rendkívül alacsony a glikémiás indexe is, ami azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrát található benne. Emiatt az inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják.
A chia puding elkészítéséhez néhány evőkanál chia magra és zsírszegény tejre vagy más alternatív tejre lesz szükségünk. Csak keverjük össze, esetleg ízesítsük vanília kivonattal vagy édesítővel és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A magok megszívják magukat nedvességgel, ezzel megnő a térfogatuk és puha, szinte zselés állaguk lesz, másnap pedig már fogyaszthatjuk is.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?