Menü

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

A téli, de főként a karácsonyi időszak után sokunk vág bele valamilyen diétába a hőn áhított bikini testalkat elérése érdekében. Persze van, aki mindössze egészsége miatt szeretne változtatni az étrendjén, nem a fogyás a célja, illetve olyanok is akadnak, akiknek sajnos nem választás kérdése a cukormentes étkezés, mint például a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élők. Abban azonban mind egyetérthetünk, hogy egy tápláló, egészséges és finom reggeli kiválasztása nem egyszerű feladat, különösen, ha nincs túl sok időnk az elkészítésére. Erre mutatunk néhány megoldást, amit akár inzulinrezisztensek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.

Az első reggeli ötlet elkészítése talán 1 percet sem vesz igénybe. Egyszerűen keverjünk össze görög joghurtot és egy kis bogyós gyümölcsöt – esetleg étcsokoládét és néhány szem mandulát, diót vagy mogyorót – és már készen is vagyunk. A joghurt bizonyítottan egészséges választás a diabétesszel küzdők számára is, ugyanis a tejtermékek segítik a cukorszint megfelelő szabályozását. Ezen kívül a bogyós gyümölcsök, azok közül is a málna, az eper és a ribizli cukortartalma rendkívül alacsony, így megfelelő mennyiségű zsírral és fehérjével együtt fogyasztva – ami ezesetben a joghurt – az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják.

Ha valaki teljesen cukormentes verzióra vágyik, elkészíthetik gyümölcsök helyett magas kakaó szárazanyagtartalmú étcsokoládéval és magokkal, mint például mandula, pekándió vagy mogyoró. Az előző édes reggeli után következzen egy sós: a méltán népszerű avokádós pirítós. Nem csak cukormentes, de rendkívül egészséges és tápanyagdús reggeli, amivel valóban eltarthat akár ebédig is a lendületünk. A pirítóshoz lehetőleg használjunk valamilyen teljes kiőrlésű kenyeret, például rozsos vagy sokmagvas kenyeret, majd egy fél avokádót felhasználva kenjük meg.

Ha valaki szereti a fűszeres ízeket, az avokádóból készíthet sós, borsos, korianderes krémet is, amit lilahagymával és lime-al érdemes még inkább felturbózni. Ha valaki hiányolná a fehérjét az összetevőkből, akkor bátran kiegészíthetjük tükörtojással is.

Végül pedig egy kicsit több időt igénylő, de egyszerű recept: a chia puding. A chia magot főként rost- és omega-3 zsírsav tartalma miatt szeretik a diétázók, ráadásul rendkívül alacsony a glikémiás indexe is, ami azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrát található benne. Emiatt az inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják.

A chia puding elkészítéséhez néhány evőkanál chia magra és zsírszegény tejre vagy más alternatív tejre lesz szükségünk. Csak keverjük össze, esetleg ízesítsük vanília kivonattal vagy édesítővel és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A magok megszívják magukat nedvességgel, ezzel megnő a térfogatuk és puha, szinte zselés állaguk lesz, másnap pedig már fogyaszthatjuk is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!