Menü

Kedvenc kávéink

Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.

Rengeteg olyan kávék van, amelyiket érdemes megkóstolnunk, nemcsak Eszpresszó és Capuccino létezik. Nézzünk többféle ízvilágú kávékülönlegességeket!

Egy kávét feldobhatunk mandula, a mogyoró, csokoládé ízekkel, aki szereti a kakaót, az szívesen fogja kóstolni a csokis kávét, csokis Capuccinot.

A szárított gyümölcsök is feldobják a kávénkat, ezekkel az ízekkel először édesítés, ízesítés nélkül érdemes megkóstolni a különleges italokat, később ízesíthetjük kedvünk szerint.

Aki a koffein miatt mondana le a kávéról, számára jó hír, hogy koffeinmentes változatban is elérhetőek a különböző ízesítésű kávékülönlegességek, de nézzük melyik név mit takar!

Egy kis kávé kisokos következik!

Az Americano egy forró vízzel hígított eszpresszó. A csepegtetett kávé állaga mellé az eszpresszó erőteljesebb íze társul. A Macchiato nagyon népszerű, egy eszpresszó lényegében egy kevés habos, gőzölt tejjel. A Caffé Latte egy rész eszpresszó két rész gőzölt tejjel hígítva, míg a Mocha szintén eszpresszó és gőzölt tej, melyet csokisziruppal dobunk fel.

A Cappuccino jól ismert, egy rész eszpresszó egy rész gőzölt tej, egy rész tejhab, melyet pár kávézóban – tévesen – tejszínhabbal tálalnak tejhab helyett.

(Kedvenc sztorim, mikor diétára hivatkozva édesítőt kérek a kávém mellé, de a pincér a cukormentesen rendelt Capuccinom tetejét automatikusan telenyomja cukrozott tejszínhabbal. Nem egyszer fordult elő.)

A kávékülönlegességek sorát a Flat White folytatja, mely Ausztráliából származik: eszpresszó sűrű tejhabbal díszítve.

A férjem kedvence a Cortado, mely a Macchiato spanyol változata: eszpresszó kevés meleg tejjel, a Ristretto pedig egy rendkívül erős eszpresszó.

A Café au lait sima kávé (eszpresszó vagy filteres) meleg tejjel kínálva, míg az Affogato kávé és vaníliafagylalt finom ötvözete.

A török kávé esetén az őrölt kávét cukorral és vízzel főzik fel, az ír kávé barna cukorral, tejszínnel és Whiskey-vel tálalt, a kedvelt Melange pedig hideg tej, tejhab és forró kávé átlátszó pohárban, mézzel, rétegezve.

A Bécsi kávé azoknak kedvenc, akik a csokiöntetet kedvelik kávéval és tejjel, tetején tejszínhabbal és csokival a tetején.

Véleményem szerint bármelyik kávé akkor a legfinomabb, ha egy finom kekszet, vagy sütit is fogyaszthatok mellé.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!