Kedvenc kávéink
- Dátum: 2023.03.20., 08:52
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- aroma, csokoládé, édesítés, élénkít, forró, frissít, ínyenc, ital, ízesítés, jeges, kávé, kávéfajták, kávékülönlegesség, kávézó, kedvenc, megkóstol, méz, mogyoró, szárított gyümölcsök, tej, terasz
Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.
Rengeteg olyan kávék van, amelyiket érdemes megkóstolnunk, nemcsak Eszpresszó és Capuccino létezik. Nézzünk többféle ízvilágú kávékülönlegességeket!
Egy kávét feldobhatunk mandula, a mogyoró, csokoládé ízekkel, aki szereti a kakaót, az szívesen fogja kóstolni a csokis kávét, csokis Capuccinot.

A szárított gyümölcsök is feldobják a kávénkat, ezekkel az ízekkel először édesítés, ízesítés nélkül érdemes megkóstolni a különleges italokat, később ízesíthetjük kedvünk szerint.
Aki a koffein miatt mondana le a kávéról, számára jó hír, hogy koffeinmentes változatban is elérhetőek a különböző ízesítésű kávékülönlegességek, de nézzük melyik név mit takar!
Egy kis kávé kisokos következik!
Az Americano egy forró vízzel hígított eszpresszó. A csepegtetett kávé állaga mellé az eszpresszó erőteljesebb íze társul. A Macchiato nagyon népszerű, egy eszpresszó lényegében egy kevés habos, gőzölt tejjel. A Caffé Latte egy rész eszpresszó két rész gőzölt tejjel hígítva, míg a Mocha szintén eszpresszó és gőzölt tej, melyet csokisziruppal dobunk fel.
A Cappuccino jól ismert, egy rész eszpresszó egy rész gőzölt tej, egy rész tejhab, melyet pár kávézóban – tévesen – tejszínhabbal tálalnak tejhab helyett.
(Kedvenc sztorim, mikor diétára hivatkozva édesítőt kérek a kávém mellé, de a pincér a cukormentesen rendelt Capuccinom tetejét automatikusan telenyomja cukrozott tejszínhabbal. Nem egyszer fordult elő.)

A kávékülönlegességek sorát a Flat White folytatja, mely Ausztráliából származik: eszpresszó sűrű tejhabbal díszítve.
A férjem kedvence a Cortado, mely a Macchiato spanyol változata: eszpresszó kevés meleg tejjel, a Ristretto pedig egy rendkívül erős eszpresszó.
A Café au lait sima kávé (eszpresszó vagy filteres) meleg tejjel kínálva, míg az Affogato kávé és vaníliafagylalt finom ötvözete.
A török kávé esetén az őrölt kávét cukorral és vízzel főzik fel, az ír kávé barna cukorral, tejszínnel és Whiskey-vel tálalt, a kedvelt Melange pedig hideg tej, tejhab és forró kávé átlátszó pohárban, mézzel, rétegezve.

A Bécsi kávé azoknak kedvenc, akik a csokiöntetet kedvelik kávéval és tejjel, tetején tejszínhabbal és csokival a tetején.
Véleményem szerint bármelyik kávé akkor a legfinomabb, ha egy finom kekszet, vagy sütit is fogyaszthatok mellé.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.