Kedvenc kávéink
- Dátum: 2023.03.20., 08:52
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- aroma, csokoládé, édesítés, élénkít, forró, frissít, ínyenc, ital, ízesítés, jeges, kávé, kávéfajták, kávékülönlegesség, kávézó, kedvenc, megkóstol, méz, mogyoró, szárított gyümölcsök, tej, terasz
Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.
Rengeteg olyan kávék van, amelyiket érdemes megkóstolnunk, nemcsak Eszpresszó és Capuccino létezik. Nézzünk többféle ízvilágú kávékülönlegességeket!
Egy kávét feldobhatunk mandula, a mogyoró, csokoládé ízekkel, aki szereti a kakaót, az szívesen fogja kóstolni a csokis kávét, csokis Capuccinot.
A szárított gyümölcsök is feldobják a kávénkat, ezekkel az ízekkel először édesítés, ízesítés nélkül érdemes megkóstolni a különleges italokat, később ízesíthetjük kedvünk szerint.
Aki a koffein miatt mondana le a kávéról, számára jó hír, hogy koffeinmentes változatban is elérhetőek a különböző ízesítésű kávékülönlegességek, de nézzük melyik név mit takar!
Egy kis kávé kisokos következik!
Az Americano egy forró vízzel hígított eszpresszó. A csepegtetett kávé állaga mellé az eszpresszó erőteljesebb íze társul. A Macchiato nagyon népszerű, egy eszpresszó lényegében egy kevés habos, gőzölt tejjel. A Caffé Latte egy rész eszpresszó két rész gőzölt tejjel hígítva, míg a Mocha szintén eszpresszó és gőzölt tej, melyet csokisziruppal dobunk fel.
A Cappuccino jól ismert, egy rész eszpresszó egy rész gőzölt tej, egy rész tejhab, melyet pár kávézóban – tévesen – tejszínhabbal tálalnak tejhab helyett.
(Kedvenc sztorim, mikor diétára hivatkozva édesítőt kérek a kávém mellé, de a pincér a cukormentesen rendelt Capuccinom tetejét automatikusan telenyomja cukrozott tejszínhabbal. Nem egyszer fordult elő.)
A kávékülönlegességek sorát a Flat White folytatja, mely Ausztráliából származik: eszpresszó sűrű tejhabbal díszítve.
A férjem kedvence a Cortado, mely a Macchiato spanyol változata: eszpresszó kevés meleg tejjel, a Ristretto pedig egy rendkívül erős eszpresszó.
A Café au lait sima kávé (eszpresszó vagy filteres) meleg tejjel kínálva, míg az Affogato kávé és vaníliafagylalt finom ötvözete.
A török kávé esetén az őrölt kávét cukorral és vízzel főzik fel, az ír kávé barna cukorral, tejszínnel és Whiskey-vel tálalt, a kedvelt Melange pedig hideg tej, tejhab és forró kávé átlátszó pohárban, mézzel, rétegezve.
A Bécsi kávé azoknak kedvenc, akik a csokiöntetet kedvelik kávéval és tejjel, tetején tejszínhabbal és csokival a tetején.
Véleményem szerint bármelyik kávé akkor a legfinomabb, ha egy finom kekszet, vagy sütit is fogyaszthatok mellé.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?