Menü

Mindent a hidrofóbiáról

A víz csodálatos elem, egyeseket vonz és megbabonáz, másokat taszít. Vannak olyan emberek is, akik pánikba esnek a víz láttán. A hidrofóbia a kóros félelem meglehetősen gyakori típusa.

Hidrofóbia vagy aquafóbia (mindkét név egyformán elfogadható) - ez egy mentális zavar, amely a víztől való irracionális félelemben nyilvánul meg... Az ókor orvosai felhívták a figyelmet arra, hogy a veszettségben szenvedő embereken és állatokon a hidratálástól való félelem jelei mutatkoznak, emiatt a víztől való félelmet régóta hívják veszettségnek.

Később a Rabies nemzetség vírusa által okozott halálos fertőző betegséget mégis javasolták leválasztani, és a „veszettség” elnevezés megmaradt vele. A hidrofóbiával összefüggő mentális zavar pedig hidrofóbia néven vált ismertté.

A mentális zavarra jellemző fékezhetetlen félelem, amely meghaladja a józan ész és az emberi akaraterőt... A hidrofób tökéletesen megérti, hogy félelme lehet nevetséges, indokolatlan (mi a baj egy pohár vízzel?), de nem tudja uralkodni magán, amint olyan körülményekbe vagy helyzetbe kerül, ami számára veszélyesnek tűnik (még akkor is, ha ez csak a meg kell inni egy pohár vizet).

Ne keverjük össze a hidrofóbiát a mélységtől való pánik félelemmel. A mélyvíztől való félelmet batofóbiának nevezik, és szélesebb körben elterjedt (a bolygón élő emberek akár 50%-a fél a mélységtől ilyen vagy olyan mértékben). A batofóbok azonban csak a mélységtől félnek (ez egyfajta térfóbia), nem riasztja el őket pohárban vagy medencében lévő vízzel.

Egy igazi aquafób gyakran nem emlékszik rá, mikor volt először félelme a vízzel kapcsolatban. Vannak, akik biztosak abban, hogy ezzel a tulajdonsággal születtek. A víztől vagy a vele kapcsolatos körülményektől és cselekedetektől való félelem gyakran rögeszmés gondolatok (rögeszmék), néha kényszeres zavar (bizonyos cselekvések-rituálék elvégzésének szükségessége) kísérik.

A történelem számos híres hidrofóbát ismer. Egy amerikai színésznő ilyen félelemtől szenvedett. Natalie Wood. Egész életében félt a nyílt természetes víztározóktól, és végül a kaliforniai Santa Catalina szigetén fulladt meg.

Fél a víztől hollywoodi díva Michelle Pfeiffer, Carmen Electra énekes és modell. Az ókorban a bizánci császár vízfóbiában szenvedett Első Hérakleiosz. Ennek eredményeként félelmének túsza lett, és több megsemmisítő vereséget kapott az araboktól, csak azért, mert taktikai visszavonulás közben nem tudta eldönteni, hogy átkeljen-e a Boszporuszon.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.