Grapefruit: jótékony hatások, érdekességek
- Dátum: 2023.03.17., 16:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- betegség, energia, fogyasztás, folyadék, grapefruit, gyümölcs., víz
A grapefruit magas C-vitamin tartalma mellett egyéb jótékony hatásai miatt is több figyelmet érdemelne. Miért érdemes fogyókúra alatt használni? Mi köze a cukorbetegséghez? Tudj meg többet a grapefruitról!
A grapefruit (Citrus x paradisi) más néven citrancs a citrusfélék legfiatalabb tagja, hiszen története alig 300 évre nyúlik vissza. Az 1750-es években fedezték fel a Karib-térség egyik szigetén, Barbadoson. Feltételezhetően a pomelo (Citrus grandis) és a narancs (Citrus sinensis) természetes hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul „szőlőgyümölcs”-öt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek.

Ma világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben, ahol az időnként kritikusan hideg hőmérséklet ellenére az export legnagyobb részét termelik meg. Magyarországra az USA-ból, Izraelből, Spanyolországból, Törökországból, Ciprusról, Dél-Amerikából és Dél-Afrika országaiból kerül, egész évben folyamatosan szállítják.
A grapefruit tápanyagtartalma
Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) adatbázisának információi alapján 10 dkg nyers grapefruitban az alábbi tápanyagmennyiség található:
• 32 kalória
• 0,1 g zsír
• 0 g só
• 0 g koleszterin
• 8,08 g szénhidrát
• 0,63 g fehérje
20 dkg grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt minimális napi C-vitamin szükségletét, illetve az ajánlott A-vitamin bevitel kb. 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át. A grapefruit emellett kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is.

A Harvard Medical School állítása szerint a grapefruit glikémiás indexe 25. Ez arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukrot és az inzulinszintet.
Likopin, béta-karotin és további aktív növényi vegyületek is találhatóak benne, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A rózsaszín vagy piros húsú grapefruitok jóval több bioaktív vegyületet rejtenek magukban, több A-vitamint tartalmaznak, valamint antioxidáns hatásuk is potensebb, mint a fehér variációnak.
A grapefruit rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai
Támogatja az immunrendszert. Egyik legismertebb tulajdonsága a citrusféléknek, így a grapefruitnak is, hogy nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fertőzések megelőzéséhez.
• Fogyókúra-barát gyümölcs. A grapefruit kifejezetten hasznos tud lenni egy testsúlycsökkentő étrend során. Rosttartalma segíti az étvágyszabályozást (egy fél grapefruit 2 gramm rostot biztosít), valamint több kutatás is bizonyította, hogy fokozhatja a súlyvesztést. Egy 2006-ban publikált tanulmány szerint azok a túlsúlyos emberek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy fél friss grapefruitot, átlagosan 1,3 kg-mal többet fogytak, mint a grapefruitot nem evők.
• Segíthet az inzulinrezisztencia és diabétesz megelőzésében.

A grapefruit fogyasztás segíthet az inzulinszint szabályozásában, és így csökkentheti az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét. A rendszeres gyümölcsfogyasztás általában véve is összefüggésben áll a jobb vércukor-kontrollal és a 2-es típusú diabétesz alacsonyabb kockázatával.
• Javíthatja a szív egészségét.
Egy tanulmányban jelentősen csökkent a vérnyomása azoknak, akik 6 héten át napi háromszor ettek grapefruitot. Ezenkívül a teljes koleszterinszintjük és a „rossz” LDL koleszterinszintjük is javulást mutatott.
• Antioxidáns védelmet biztosít. Az antioxidánsok megóvják a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, ebből eredően a sejtek idő előtti öregedését és számos súlyos betegség, köztük a rák kialakulását is segíthetnek megelőzni. A grapefruit legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, béta-karotin, likopin, flavonok.
• Hidratálja a szervezetet.
A grapefruit tömegének legnagyobb része, kb. 90%-a víz.
Természetesen a tiszta víz ivásánál nincs jobb módszer a folyadékpótlásra, de a folyadékban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is sokat segíthet.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.