Menü

Szupererős gyógynövények torokfájás ellen

A torokfájás a téli időszakban különösen gyakori panasz, amelynek hátterében a leggyakrabban a rhinovírus okozta megfázás áll, de az influenzafertőzést is jelezheti. Nem szűnő vagy erősödő fájdalom, megduzzadó nyirokcsomók esetén feltétlenül orvos segítségét kell kérni, de enyhe panaszok esetén a házi patika is sokat segíthet.

A torokfájás esetén sokan azonnal gyógyteát főznek, a kamillából, a gyömbérből vagy a hársfából készült forrázat mindegyike alkalmas a gyulladás csökkentésére, a torok fertőtlenítésére, megnyugtatására, a fájdalom csillapítására és a légutak egészségének megőrzésére. Most néhány kevésbé ismert, mégis hatékony gyógynövényt mutatunk, amelyek szintén előkerülhetnek a torokfájás idején.

Az apróbojtorján vagy párlófű teája torok-, mandula-, szájüregi gyulladás és rekedtség esetén is bevethető. Gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású. Cseranyagot, kovasavat, szerves savakat tartalmaz.

Megfázásos tünetekre alkalmazható a málnalevélből készült tea, amely vérzéscsillapító hatású, és segít a torok gyulladt nyálkahártyáján, de nátha, láz esetén is bevethető. Cseranyagokat, A-, C-, E- és B-vitaminokat, flavonoidokat is tartalmaz.

Az ökörfarkkóró szaponinokat, nyálkát, keserűanyagokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, a száraz köhögési ingert enyhíti, hörghurut és rekedtség okozta torokfájás ellen is jó. Nem túl forró vízzel, 15-20 perc áztatással készülhet belőle tea.

A tavaszi kankalinból készült tea szaponinokat, flavont, fenolglikozidát tartalmaz, légúti, köhögéssel járó betegségek, torokgyulladás ellen is alkalmazható.

A szederlevélből készült tea hatóanyagai közé tartozik a csersav, a flavonoidok, a C-vitamin is, gyulladáscsökkentésre a főétkezések előtt érdemes fogyasztani. Torokfájás esetén teaként vagy gargarizálóként is alkalmazható.

A kerek repkény is alkalmazható légzőszervi betegségek, száj- és garatüreg-gyulladás esetén, öblögetőszerként is használatos. Keserű- és cseranyagot, szaponint, kolint, kámfort is tartalmaz. Erős hatása miatt hosszú távon nem javasolt fogyasztani.

A lestyán leginkább fűszerként ismert, de tea is főzhető belőle, amely serkenti az emésztést, és a torok megbetegedését is enyhíti. Angelikasavat, szerves savakat, illóolajat tartalmaz.

Bronchitisre és a tüdő tisztításra a jolly joker a tüdőfűlevél teája. Ahogy a nevében is benne van, mindenféle légúti betegség esetén készíthetünk belőle teát.

Ha letapadt a váladék a hörgőkben, segíthetjük a tisztulást még köptető hatású gyógynövényekkel, erre a kakukkfüvet és a szurokfüvet használjuk. Ezekből is készíthetünk keveréket, de a tüdőfűből kevesebbet adjunk hozzá, mert erősebb az íze.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.