Menü

7 legjobb természetes antihisztamin

Mint az a nevéből is következik, az antihisztaminok gyűjtőnév alatt szereplő molekulák elsősorban a szervezetben felszabaduló (vagy ritkábban külső forrásból bekerülő) hisztamin nevű anyag hatását próbálják megszüntetni.

1– C-vitamin

A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszerünket, viszont egy 2018-as kutatás arra is fényt derített, hogy komoly szerepe van az allergiák kezelésében is. Mivel egy rendkívül erős antioxidáns, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, az allergiás reakciókat is képes enyhíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben C-vitaminhiány áll fenn a szervezetünkben, akár erősödhetnek is a panaszok. C-vitamint nem csupán a citrusfélék tartalmaznak, hanem számos más gyümölcs- és zöldségféleség is – például paradicsom, kivi, paprika, brokkoli, karfiol és eper.

2- Papsajt

A papsajt egy rendkívül gyakori gyógynövény a szénanátha és a migrén kezelésére. Ennek az Ázsiában, Európában és Észak-Amerika egyes területein honos növénynek a fogyasztása a legtöbb ember számára nem jár semmilyen mellékhatással, azonban elszórtan okozhat hasmenést, fáradtságot, fejfájást és viszkető szemeket.

3 – Bromelain

A bromelain egy olyan enzim, mely az ananász levében és magjába is megtalálható, továbbá étrendkiegészítőként is kapható. Ez egy közkedvelt természetes szer különféle duzzanatok és gyulladások enyhítésére, főleg abban az esetben, ha az orrmelléküregek is érintettek. Több kutatás is bebizonyította, hogy a bromelain képes enyhíteni az allergiás légúti megbetegedések tüneteit, azonban befolyással lehet a nők menstruációs ciklusára, serkentheti az emésztést és növelheti a pulzusszámot.

4 – Probiotikum

Tudományosan már többször bebizonyították, hogy milyen pozitív hatása van az egészséges bélflórának az immunrendszerre. A proboitikumok apró kis mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetünket abban, hogy fennmaradjon a bélflóra egészséges egyensúlya. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, aminek köszönhetően a testünk könnyebben le tudja küzdeni az allergiát.

5 – Kvercetin

A kvercetin szintén egy antioxidáns, mely számos növényben és élelmiszerben előfordul. A szakemberek úgy vélik, hogy ez is képes enyhíteni az olyan allergiás tüneteken, melyek légzési nehézségeket okoznak. A következő élelmiszerek tartalmaznak kvercetint: alma, bogyós gyümölcsök, fekete tea, zöld tea, vöröshagyma, paprika és vörösbor. Mindezek ellenére inkább kvercetin tartalmú étrendkiegészítőket ajánlott fogyasztani, ugyanis az előbb felsorolt élelmiszerekben jelentősen kisebb mennyiségben fordul elő ez az antioxidáns. Az adagolás során legyünk fokozott figyelemmel, ugyanis tartós szedés következtében károsodhatnak a vesék.

6– Kurkuma

A kurkumában található kurkuminnak gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatása van, így képes enyhíteni az allergiás reakciókat, aminek köszönhetően az allergiás nátha egyik hatékony ellenszereként tartják számon.

Egy 2013-as kutatás során derült fény a magnézium jelentőségére az allergiás tünetek enyhítésénél. Az már régóta köztudott, hogy a magnézium képes ellazítani az izmokat, aminek hála enyhülnek a légúti gyulladások, illetve az asztmarohamok súlyossága is.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.