Menü

7 legjobb természetes antihisztamin

Mint az a nevéből is következik, az antihisztaminok gyűjtőnév alatt szereplő molekulák elsősorban a szervezetben felszabaduló (vagy ritkábban külső forrásból bekerülő) hisztamin nevű anyag hatását próbálják megszüntetni.

1– C-vitamin

A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszerünket, viszont egy 2018-as kutatás arra is fényt derített, hogy komoly szerepe van az allergiák kezelésében is. Mivel egy rendkívül erős antioxidáns, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, az allergiás reakciókat is képes enyhíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben C-vitaminhiány áll fenn a szervezetünkben, akár erősödhetnek is a panaszok. C-vitamint nem csupán a citrusfélék tartalmaznak, hanem számos más gyümölcs- és zöldségféleség is – például paradicsom, kivi, paprika, brokkoli, karfiol és eper.

2- Papsajt

A papsajt egy rendkívül gyakori gyógynövény a szénanátha és a migrén kezelésére. Ennek az Ázsiában, Európában és Észak-Amerika egyes területein honos növénynek a fogyasztása a legtöbb ember számára nem jár semmilyen mellékhatással, azonban elszórtan okozhat hasmenést, fáradtságot, fejfájást és viszkető szemeket.

3 – Bromelain

A bromelain egy olyan enzim, mely az ananász levében és magjába is megtalálható, továbbá étrendkiegészítőként is kapható. Ez egy közkedvelt természetes szer különféle duzzanatok és gyulladások enyhítésére, főleg abban az esetben, ha az orrmelléküregek is érintettek. Több kutatás is bebizonyította, hogy a bromelain képes enyhíteni az allergiás légúti megbetegedések tüneteit, azonban befolyással lehet a nők menstruációs ciklusára, serkentheti az emésztést és növelheti a pulzusszámot.

4 – Probiotikum

Tudományosan már többször bebizonyították, hogy milyen pozitív hatása van az egészséges bélflórának az immunrendszerre. A proboitikumok apró kis mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetünket abban, hogy fennmaradjon a bélflóra egészséges egyensúlya. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, aminek köszönhetően a testünk könnyebben le tudja küzdeni az allergiát.

5 – Kvercetin

A kvercetin szintén egy antioxidáns, mely számos növényben és élelmiszerben előfordul. A szakemberek úgy vélik, hogy ez is képes enyhíteni az olyan allergiás tüneteken, melyek légzési nehézségeket okoznak. A következő élelmiszerek tartalmaznak kvercetint: alma, bogyós gyümölcsök, fekete tea, zöld tea, vöröshagyma, paprika és vörösbor. Mindezek ellenére inkább kvercetin tartalmú étrendkiegészítőket ajánlott fogyasztani, ugyanis az előbb felsorolt élelmiszerekben jelentősen kisebb mennyiségben fordul elő ez az antioxidáns. Az adagolás során legyünk fokozott figyelemmel, ugyanis tartós szedés következtében károsodhatnak a vesék.

6– Kurkuma

A kurkumában található kurkuminnak gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatása van, így képes enyhíteni az allergiás reakciókat, aminek köszönhetően az allergiás nátha egyik hatékony ellenszereként tartják számon.

Egy 2013-as kutatás során derült fény a magnézium jelentőségére az allergiás tünetek enyhítésénél. Az már régóta köztudott, hogy a magnézium képes ellazítani az izmokat, aminek hála enyhülnek a légúti gyulladások, illetve az asztmarohamok súlyossága is.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.