Menü

7 legjobb természetes antihisztamin

Mint az a nevéből is következik, az antihisztaminok gyűjtőnév alatt szereplő molekulák elsősorban a szervezetben felszabaduló (vagy ritkábban külső forrásból bekerülő) hisztamin nevű anyag hatását próbálják megszüntetni.

1– C-vitamin

A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszerünket, viszont egy 2018-as kutatás arra is fényt derített, hogy komoly szerepe van az allergiák kezelésében is. Mivel egy rendkívül erős antioxidáns, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, az allergiás reakciókat is képes enyhíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben C-vitaminhiány áll fenn a szervezetünkben, akár erősödhetnek is a panaszok. C-vitamint nem csupán a citrusfélék tartalmaznak, hanem számos más gyümölcs- és zöldségféleség is – például paradicsom, kivi, paprika, brokkoli, karfiol és eper.

2- Papsajt

A papsajt egy rendkívül gyakori gyógynövény a szénanátha és a migrén kezelésére. Ennek az Ázsiában, Európában és Észak-Amerika egyes területein honos növénynek a fogyasztása a legtöbb ember számára nem jár semmilyen mellékhatással, azonban elszórtan okozhat hasmenést, fáradtságot, fejfájást és viszkető szemeket.

3 – Bromelain

A bromelain egy olyan enzim, mely az ananász levében és magjába is megtalálható, továbbá étrendkiegészítőként is kapható. Ez egy közkedvelt természetes szer különféle duzzanatok és gyulladások enyhítésére, főleg abban az esetben, ha az orrmelléküregek is érintettek. Több kutatás is bebizonyította, hogy a bromelain képes enyhíteni az allergiás légúti megbetegedések tüneteit, azonban befolyással lehet a nők menstruációs ciklusára, serkentheti az emésztést és növelheti a pulzusszámot.

4 – Probiotikum

Tudományosan már többször bebizonyították, hogy milyen pozitív hatása van az egészséges bélflórának az immunrendszerre. A proboitikumok apró kis mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetünket abban, hogy fennmaradjon a bélflóra egészséges egyensúlya. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, aminek köszönhetően a testünk könnyebben le tudja küzdeni az allergiát.

5 – Kvercetin

A kvercetin szintén egy antioxidáns, mely számos növényben és élelmiszerben előfordul. A szakemberek úgy vélik, hogy ez is képes enyhíteni az olyan allergiás tüneteken, melyek légzési nehézségeket okoznak. A következő élelmiszerek tartalmaznak kvercetint: alma, bogyós gyümölcsök, fekete tea, zöld tea, vöröshagyma, paprika és vörösbor. Mindezek ellenére inkább kvercetin tartalmú étrendkiegészítőket ajánlott fogyasztani, ugyanis az előbb felsorolt élelmiszerekben jelentősen kisebb mennyiségben fordul elő ez az antioxidáns. Az adagolás során legyünk fokozott figyelemmel, ugyanis tartós szedés következtében károsodhatnak a vesék.

6– Kurkuma

A kurkumában található kurkuminnak gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatása van, így képes enyhíteni az allergiás reakciókat, aminek köszönhetően az allergiás nátha egyik hatékony ellenszereként tartják számon.

Egy 2013-as kutatás során derült fény a magnézium jelentőségére az allergiás tünetek enyhítésénél. Az már régóta köztudott, hogy a magnézium képes ellazítani az izmokat, aminek hála enyhülnek a légúti gyulladások, illetve az asztmarohamok súlyossága is.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.