Menü

Savas ételek hatása a fogainkra

Régóta ismert tény, hogy a savas ételek kedvezőtlen hatással vannak fogainkra. A savak megtámadják, gyengítik a fogzománcot, ennek károsodásával pedig beindul a fogszuvasodás. Érdemes említést tenni arról, hogy milyen hatással lehetnek a fogainkra a savas ételek.

A fogzománc a fogakat borító védőréteg, ám ha ez savval érintkezik, lágyulni kezd, “megbomlik”. A fogszuvasodás ma már mondhatjuk, hogy szinte “népbetegség”, minden korosztályt érint, ami a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be.

A cukros gyümölcslevek, üdítőitalok, szénsavas italok, cukros édességek károsítják fogainkat, így ezek fogyasztásával egyre gyakrabban látogathatjuk a fogorvosi rendelőt. A sava ételek fogaink számára nem előnyösek, fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.

A cukros, savas ételek mellőzésével megóvjuk fogaink épségét, egészségét, szépségét. Ha savas, cukros gyümölcsöket, ételeket, italokat fogyasztottunk, érdemes utána vizet inni, cukormentes rágógumit használni. Ezek ugyanis eltávolítják a fogakra rakódott savakat és így megelőzhetjük a problémát.

Talán természetesnek gondoljuk, mégis ki kell emelni, hogy az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, rendszeres és alapos fogmosás, fogköztisztítás, szájvízhasználat. Szakemberek szerint savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyed órát a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen megsérthetjük.

Azok az italok, amelyek pH értéke 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és károsak a fogakat védő zománcrétegre nézve. Példának vegyük a citrom levét, mely 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát savassága magas és súlyosan árthat a fogaknak. A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel öblíteni, de jó ötlet megelőzésre az is, ha szívószállal fogyasztjuk a savas italokat, így kevésbé érintkezik a fogainkkal.

A cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést a szájüregben, a nyál pedig regenerálja a savnak kitett fogakat.

A fogmosáskor kíméletes, puhaszálú fogkefét ajánlott használni, s magas fluorid tartalmú fogkrémet, mely segít a fogzománc megerősítésében. Alapvető szájhigiéniával és megfelelő táplálkozással, rendszeres fogászati szűréssel, illetve az elfogyasztott ételek savasságának figyelembevételével számos fogászati problémát megelőzhetünk.

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Mit kell tudni a pajzsmirigy göbökről, hol találhatóak, mi a teendő velük, milyen bajt jeleznek és hogy lehet észrevenni őket?

Miért rágjuk a körmünket?

Bizony nem egy illedelmes szokás, mégis jópáran csinálják. Milyen okok állhatnak vajon a körömrágás hátterében és hogy lehet leszokni róla?

Stroke-szövődmények

A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.

Az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás

Ma már tény, hogy a rendszeres és túlzó alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás szorosan összefügg egymással. Évente több millió ember hal meg világszerte alkohol okozta magas vérnyomásban.

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.