Menü

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Nem tudom más családoknál ez hogy van, de mi amint belépünk az otthonunk ajtaján délután a munka, suli és bölcsi után, a gyerekeim úgy keresik a vacsorát, mintha nem együtt értünk volna éppen haza, hanem otthon főzőcskéztem volna. Nekem már a hazafelé úton össze kell tennem fejben, hogy mi a leggyorsabb étel, amit a családnak tálalhatok.

Nem szeretek éhesen vásárolni, mert akkor szinte minden is a kosárba kerül, ezért már napközben kitalálom, mi készül este a konyhában, gyorsan, egyszerűen, frissen. A rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, ezért jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetek, de frissen sem tart pár percnél tovább.

Háziasszonyok számára azért valljuk be, nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel.

Aki szereti és eheti a tejtermékeket, könnyen összedobhat egy körözöttet vagy édes túrókrémet is, kevés gyümölccsel, esetleg zöldfűszeres joghurtos mártogatóst valami zöldséggel.

Ilyen például a tojáskrém, melyhez főtt tojás, vaj, só, bors, mustár és krémsajt kell, midnent összekeverve egy villával gyors szendvicsfeltét, de ha esetleg vendégváró falatnak szánjuk, akkor paprikába is tölthetjük.

A tonhalkrémet a vizes alapú tonhalkonzervből készítem, melyet lecsepegtetve, citromlevet, majonézt hozzátéve egy egészségesebb kenyérrel tökéletes és laktató étel, s nem mellesleg remek fehérje- és omega-3 forrás.

A maradék csirkemájból nálunk gyakori a házi májkrém, majoranna, zöldfűszerek és egy botturmix kell hozzá, esetleg hagyma, fokhagyma.

Az avokádókrém édesen és sósan is finom, nagyon érett avokádót kell találni hozzá és a krémes húsából fokhagymás kenyérfeltét, vagy édesítővel, némi tejszínnel és kakaóporral elkészítve ízletes csokoládékrém lehet.

A pástétomok királya a libamájpástétom, melyet gyakran ízesítenek szarvasgombával, konyakkal, vagy aszalt szilvával, ám ez már a vendégváró falatok megkoronázása mintsem gyors vacsora.

Nagyon hamar elkészül a borsos kacsamájpástétom, vajjal, tejszínnel, mustárral és fűszerekkel kikeverve igazi ínyencfalat.

A pástétomok általában gazdag, laktató fogások, könnyen változatossá tehetők és mindig garantáltan sikeres ételek, kísérletezzünk bátran!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.