Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!
- Dátum: 2023.01.28., 17:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- botturmix, édes, egyszerű, előre elkészíthető, finom, kenyérfeltét, laktató, májpástétom, melegszendvics, omega 3-forrás, pástétom, sós, szarvasgomba, szendvicsfeltét, tonhalkonzerv, tonhalkrém, vacsora, változatos
Nem tudom más családoknál ez hogy van, de mi amint belépünk az otthonunk ajtaján délután a munka, suli és bölcsi után, a gyerekeim úgy keresik a vacsorát, mintha nem együtt értünk volna éppen haza, hanem otthon főzőcskéztem volna. Nekem már a hazafelé úton össze kell tennem fejben, hogy mi a leggyorsabb étel, amit a családnak tálalhatok.
Nem szeretek éhesen vásárolni, mert akkor szinte minden is a kosárba kerül, ezért már napközben kitalálom, mi készül este a konyhában, gyorsan, egyszerűen, frissen. A rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, ezért jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetek, de frissen sem tart pár percnél tovább.
Háziasszonyok számára azért valljuk be, nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel.
Aki szereti és eheti a tejtermékeket, könnyen összedobhat egy körözöttet vagy édes túrókrémet is, kevés gyümölccsel, esetleg zöldfűszeres joghurtos mártogatóst valami zöldséggel.
Ilyen például a tojáskrém, melyhez főtt tojás, vaj, só, bors, mustár és krémsajt kell, midnent összekeverve egy villával gyors szendvicsfeltét, de ha esetleg vendégváró falatnak szánjuk, akkor paprikába is tölthetjük.
A tonhalkrémet a vizes alapú tonhalkonzervből készítem, melyet lecsepegtetve, citromlevet, majonézt hozzátéve egy egészségesebb kenyérrel tökéletes és laktató étel, s nem mellesleg remek fehérje- és omega-3 forrás.
A maradék csirkemájból nálunk gyakori a házi májkrém, majoranna, zöldfűszerek és egy botturmix kell hozzá, esetleg hagyma, fokhagyma.
Az avokádókrém édesen és sósan is finom, nagyon érett avokádót kell találni hozzá és a krémes húsából fokhagymás kenyérfeltét, vagy édesítővel, némi tejszínnel és kakaóporral elkészítve ízletes csokoládékrém lehet.
A pástétomok királya a libamájpástétom, melyet gyakran ízesítenek szarvasgombával, konyakkal, vagy aszalt szilvával, ám ez már a vendégváró falatok megkoronázása mintsem gyors vacsora.
Nagyon hamar elkészül a borsos kacsamájpástétom, vajjal, tejszínnel, mustárral és fűszerekkel kikeverve igazi ínyencfalat.
A pástétomok általában gazdag, laktató fogások, könnyen változatossá tehetők és mindig garantáltan sikeres ételek, kísérletezzünk bátran!
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.