Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!
- Dátum: 2023.01.28., 17:10
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- botturmix, édes, egyszerű, előre elkészíthető, finom, kenyérfeltét, laktató, májpástétom, melegszendvics, omega 3-forrás, pástétom, sós, szarvasgomba, szendvicsfeltét, tonhalkonzerv, tonhalkrém, vacsora, változatos
Nem tudom más családoknál ez hogy van, de mi amint belépünk az otthonunk ajtaján délután a munka, suli és bölcsi után, a gyerekeim úgy keresik a vacsorát, mintha nem együtt értünk volna éppen haza, hanem otthon főzőcskéztem volna. Nekem már a hazafelé úton össze kell tennem fejben, hogy mi a leggyorsabb étel, amit a családnak tálalhatok.
Nem szeretek éhesen vásárolni, mert akkor szinte minden is a kosárba kerül, ezért már napközben kitalálom, mi készül este a konyhában, gyorsan, egyszerűen, frissen. A rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, ezért jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetek, de frissen sem tart pár percnél tovább.
Háziasszonyok számára azért valljuk be, nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel.
Aki szereti és eheti a tejtermékeket, könnyen összedobhat egy körözöttet vagy édes túrókrémet is, kevés gyümölccsel, esetleg zöldfűszeres joghurtos mártogatóst valami zöldséggel.
Ilyen például a tojáskrém, melyhez főtt tojás, vaj, só, bors, mustár és krémsajt kell, midnent összekeverve egy villával gyors szendvicsfeltét, de ha esetleg vendégváró falatnak szánjuk, akkor paprikába is tölthetjük.
A tonhalkrémet a vizes alapú tonhalkonzervből készítem, melyet lecsepegtetve, citromlevet, majonézt hozzátéve egy egészségesebb kenyérrel tökéletes és laktató étel, s nem mellesleg remek fehérje- és omega-3 forrás.
A maradék csirkemájból nálunk gyakori a házi májkrém, majoranna, zöldfűszerek és egy botturmix kell hozzá, esetleg hagyma, fokhagyma.
Az avokádókrém édesen és sósan is finom, nagyon érett avokádót kell találni hozzá és a krémes húsából fokhagymás kenyérfeltét, vagy édesítővel, némi tejszínnel és kakaóporral elkészítve ízletes csokoládékrém lehet.
A pástétomok királya a libamájpástétom, melyet gyakran ízesítenek szarvasgombával, konyakkal, vagy aszalt szilvával, ám ez már a vendégváró falatok megkoronázása mintsem gyors vacsora.
Nagyon hamar elkészül a borsos kacsamájpástétom, vajjal, tejszínnel, mustárral és fűszerekkel kikeverve igazi ínyencfalat.
A pástétomok általában gazdag, laktató fogások, könnyen változatossá tehetők és mindig garantáltan sikeres ételek, kísérletezzünk bátran!
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.