Menü

Milyen a tökéletes fürdő?

Bár gyakran a tusolást választjuk, ha tisztálkodásról van szó, ki ne élvezne egy kellemes, forró, esetleg illóolajos fürdőt? Persze az idő miatt, mivel sokszor sietünk, praktikusabb egyszerűen letusolni, sőt, sokak szerint a vízzel is spórolunk így, mivel kevesebbet használunk el egy alapos, de pár perces tusolással, mint akkor, ha kiengednénk egy kád vizet.

Ha mégis a fürdő mellett döntünk, akkor persze nem csak testünk, de lelkünk is felfrissülhet kicsit. Egy kád meleg víz ellazít és az elménknek is jót tesz, különösen, ha mondjuk a fürdőnkhöz illóolajokat vagy fürdősót is hozzáadunk. Ezek közül bőven válogathatunk, sőt, egyes gyógynövények is alkalmasak arra, hogy fürdőt készítsünk belőlük. Ilyen például a jól ismert kamillavirág, ami ülőfürdőként elkészítve rendkívül jó hatással van a különböző húgyúti megbetegedésekre.

Azt gondolnánk, hogy mindössze a fent említett lehetőségekkel variálhatunk, azonban van még egy tényező, amitől nagyban függ egy fürdő hatása, ez pedig a hőmérséklet.

A víz hőmérséklete általánosságban akkor jó, ha egy kicsivel a testhőmérséklet felett van, tehát 40 fok körül, azonban ez csak a felnőtt, egészséges emberek esetében van így. Kisgyermekek és idősek esetében nem ajánlott a túl forró víz, elegendő a testhőmérsékletű, 37-38 fokos fürdő. Persze azt sem szabad kihagyni az egyenletből, hogy mennyi a külső hőmérséklet, hiszen, ha kint is meleg van, megterhelhetjük a szervezetünket a túl forró vízzel.

Fontos megemlíteni, hogy akinél korábban szív- és érrendszeri betegséget állapítottak meg, annak mindenképpen érdemes konzultálnia az orvosával vagy más szakemberrel arról, hogy milyen fürdőt készítsen. Bár alapvetően arra gondolnánk, hogy akinek valamilyen szívproblémája van, annak mindig kerülnie kell a meleg fürdőket, valójában akár jó hatással is lehet a szervezetre. A meleg víz ugyanis csökkenti a vérnyomást amiatt, hogy hatására kitágulnak az erek, azonban akinek eleve alacsony a vérnyomása, az akár szédülést is tapasztalhat.

A forró fürdők egyik legismertebb pozitív hozadéka az izmok ellazításán kívül az alvásjavító hatásuk. Egyrészt önmagában az, hogy ellazít a testet, segíti a könnyebb elalvást és a nyugodt pihenést, másrészt a meleg víz után, ahogy kiszállunk a kádból, lecsökken a testhőmérsékletünk. Ez azért fontos, mert a testhőmérsékletünk természetes napszaki ingadozása is hasonlóképp alakul, tehát a nap végén, éjszaka alacsonyabb kicsit, mint nappal, ezzel is segítve, hogy testünk lelassuljon és elegendőt pihenjen.

Mentálisan is jót tesz, ha tusolás helyett néha-néha a fürdőt választjuk. Egyrészt manapság szinte mindig rohanunk: vagy a munkába, vagy a boltba, vagy a gyerekekért az óvodába. Így kevés időnk van igazán kikapcsolni, sőt, még kevesebb időnk van igazán magunk lenni a gondolatainkkal. Használjuk ezt a kis időt arra, hogy kikapcsoljuk az elménket és rendezzük gondolatainkat.

Valóban hatásosak a fekete fogkrémek?

Egyre népszerűbbek a fehérítő fogkrémek, azok közül is leginkább a fekete, aktív szenes verziók, azonban valóban hatásosak?

Tippek a helyes elalvás előtti rutinhoz felnőtteknek

Sokan érzik azt, hogy este nehéz elaludni, valamiért nem komfortos az ágy, nem tudnak ellazulni, cikáznak a gondolatok. Van pár tippünk, amivel ezt könnyebbé tehetjük.

Tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást

Nem csak télen, de tavasszal is készülnünk kell az évszakkal járó fáradtságra. Mutatjuk, hogyan kerülhetjük el.

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.

Mit csinál egy igazságügyi orvosszakértő?

Az igazságügyi orvostan az orvostudomány olyan szakága, amely részben patológia, részben pedig jogtudomány, éppen emiatt az orvosszakértőnek sokrétű szaktekintélynek kell lennie, hogy munkáját a legkörültekintőbben tudja végezni.