Menü

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

Nem kell ezt egyetlen nap leforgása alatt megtenni, de a felesleges apróságoktól kezdj el lassan megszabadulni, fokozatos szortírozni, szelektálni, a nagyobb dolgoktól pedig lomtalanításkor szabadulj meg. Hogy pontosan milyen dolgokra gondolok, máris összegyűjtöm, íme egy lista, melyet őszintén átnézve rájöhetsz, mik azok, amelyeket ideje kidobni. Hidd el ezután sem lesz rá szükséged.

Rossz háztartási gépek, elektromos kütyük a garázsban.

Tárolod őket, iderakod, odarakod, aztán végül csak útban van, soha semmire sem fogod használni, ideje elköszönni tőlük. Ezeréves magnó-és videokazetták, feleslegessé vált CD lemezek, melyeket sose néztél meg újra. Kihízott, divatjamúlt ruhák, régi holmik, szakadt darabok, melyek már törlőrongynak sem jók. Ki velük! Nem fogsz belefogyni a régi ruhákba, ha pedig lefogysz, újakat fogsz venni.
Ősrégi reklámújságok, tévéműsorújságok, magazinok. Nem gondolom, hogy mostanában fogod újra olvasni vagy keresni őket. Szemétbe velük!
Lejárt szavatosságú kozmetikumok. Nem érdemes tárolni őket, vegyél újat, használj kevesebbet, de minőségit és dobd ki a régieket, mielőtt allergiát okoz. A dekorkozmetikumok szavatossági ideje nem véletlenül véges! Mindenhol papírfecnik, jegyzet, szórólap, reklámújság és társai. Na ezekre végképp semmi szükség a jövőben!
Megmenthetetlen virágok, elszáradt csokrok, tönkrement szobanövények. Semmi szemet gyönyörködtető nincs bennük, szabadulj meg tőlük!

Hogyan szabaduljunk meg ezektől?

Először is tegyük szabaddá a teret, ne legyen zsúfoltság. Sokkal rendezettebbnek és tisztábbnak hat így az otthonod, takarítani is könnyebb lesz. Az étkezőasztal legyen üres, használj tárolókosarakat, a gyerekszoba apró „kütyüjeit”, játékait rendszerezd kosarakba.
Ne legyen zsúfoltság a falakon, ne legyen kint temérdek kép, fotó, falikép.
Kevesebb bútor is elég! Gondold át minden darab szerepét, helyét, valóban mindre szükség van? Add el őket.
Nagytakarítás után ne pakolj mindent vissza. Várj egy kicsit, ne kapkodd el, valóban mindenre szükséged lenne újra? Csak azokat a dolgokat tedd vissza a helyére, amelyekre igazán szükséged van. Ne tekints tárolóként vagy raktárként a lakásodra, a kevesebb néha több.

A felesleges holmikat nem is muszáj kidobni, az is jó ötlet, ha eladjuk, vagy elajándékozzuk a kiselejtezett holmikat. Hívjuk ezt a szelektálást újra hasznosításnak.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.