Menü

Okok, amiért használj határidőnaplót

Bármelyik papírboltban, kis üzletben, drogériákban kapható a kis füzet, amivel könnyebbé tehetjük életünket, és ott vannak az online naptárak is, de azt mondják, a sikeres emberek mégis kézzel írnak.

Megvan annak a kis a bája, amikor valaki a saját keze írását látja, és ennek komoly oka is van. A kézzel írott dolgok jobban bevésődnek a memóriába, mintha csak egy online jegyzetet használunk, viszont annak az előnye pedig az, hogy beállíthatunk emlékeztetőt egy adott eseményhez, így nagy valószínűséggel nem fogjuk elfelejteni, mert ott fog az arcunkba villogni a megadott napon. Ellenben van egy szuper tulajdonsága is a kis kézi füzetnek, mégpedig, hogy nem csak naplóként tekinthetünk rá.

A kicsit színesebb, motivációs szövegekkel ellátott naplókkal már önfejlesztést is gyakorolhatunk, és jobb kedvünk lesz, amikor a pozitív megerősítő mondatokat olvasgatjuk. A kézírásnak van még egy nagyon fontos funkciója. Amikor valamit levésünk a papírra, nem csak írunk, hanem kreatív munkát végzünk, az elme kognitív folyamataira is kedvezően hat. A kognitív folyamatok közé soroljuk az észlelést, érzékelést, a figyelmet, az emlékezetet és a képzeletet. Ezek mind befolyásolják a gondolkodásunkat. Az írást jobban megjegyzi az agyunk, mint a digitális szöveg olvasását.

A határidőnapló nem csak egy emlékeztető hely, hanem arra is szolgál, hogy terveket készítsünk, jegyzeteljünk, és mindezt visszalapozgatva újraolvashassuk. Sokkal átláthatóbb, és azt is meg tudjuk nézni, hogy egy adott kitűzött célt hogyan és milyen gyorsan sikerült teljesíteni. Volt erre egy tanulmány is, ami kimutatta, hogy azok az emberek, akik leírt célokkal rendelkeztek, 10-20 év múlva sokkal sikeresebbek voltak, mint azok, akik nem írták le őket. A tervek szövögetése, az álmodozás hasznos az életünk helyes mederbe való terelgetése miatt, de a fantáziánkat is stimulálja, ami pedig csak előre vihet minket. Akinek a fantáziája erősen működik, annak a kreativitása szárnyal, az pedig eredményességhez vezet. Így nyerhetünk egy kis énidőt is, hiszen az írogatással, rajzolgatással magunkkal foglalkozunk.

Az egyetemen, ahol tanultam, pszichológia előadáson elhangzott az oktatótól egy mondat, ami nagyon bevésődött az elmémbe. Azt mondta, hogy egy felnőtt ember nem élhet napló nélkül, mert elveszik a világban a rohanó élet okozta mindennapos információáradat miatt. Így a harmincas éveim közepén belátom, hogy sehol nem lennék a kis könyvem nélkül, mert a munkáimhoz tartozó információk, a gyerekeim napi szintű feladatainak követése, a családi és baráti ünnepek időpontjai mind ebben vannak feljegyezve.

Emellett persze van online naptáram is (sőt, több online naptárt is vezetek), de az inkább azért, mert annak megvan az az előnye, hogy megoszthatom másokkal, így nem csak nekem szól, hogy „fizesd be az iroda internet számláját”, hanem a kollégáknak is. Ezzel egyszerűbb a munka része, a főnök is könnyebben követi, hogy mit művelünk a cég falai között, és biztosan nem maradnak el egy feladat elvégzése sem, ha valamelyikünk kiesik egy betegség miatt. Én mégis mindenhova viszem magammal az „agyam” (én a külső agyamnak nevezem a naplóm), mert biztonságérzetet ad azzal, hogy bármikor előkereshetek bármit, amiről szó volt az elmúlt napok, hetek során.

A határidőnapló a tudatos tervezésre, a kreativitás fejlesztésére és a mindennapok megkönnyítésére való, amit minden sikeres embernek érdemes az életébe beiktatnia.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.