Menü

Otthoni kondigépeink rendszeres karbantartása

Otthon sportolni sok szempontból kényelmes és az időbeosztásunk szempontjából is kedvező, hiszen rugalmasan elvégezhetjük napi edzéseinket, s még terembérleti díjat sem kell fizetnünk, nem kell másokkal együtt kondiznunk és a kinti időjárás sem befolyásoló tényező. Jómagam évek óta a szabadban szeretek futni, ám 3 kisgyermek mellett momentán a hosszabb téli szünetben nem kérdés, hogy mennyire áldás egy otthoni edzőeszköz.

A bevezetőben említett előnyök azonban nem tartanak sokáig, ha nem figyelünk egy olyan kardinális dologra, mint eszközeink karbantartása, ápolása. Ezalatt értem a szilikon spray használatát, mely futópadokhoz nélkülözhetetlen, de szobakerékpárokhoz, elliptikus trénerekhez, evezőpadokhoz, csocsó asztalokhoz, szinte bármely fitnesz eszközhöz szükséges lehet, mely karbantartást igényel.

Miért kell elvégezni a karbantartást?

Nos, mert drágán vásárolt gépeinket szeretnénk sokáig megszokott minőségükben használni, szeretnénk, hogy sokáig szépek és ápoltak, jól működőek legyenek!

A futópadok már a komolyabb sporteszközök közé tartoznak, ezért időnként egy kis karbantartással számolni kell, ha szeretnénk, hogy hosszú távon is tökéletesen működjenek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy „hozzá nem értőként” folyamatosan barkácsoljuk, szétszereljük és hasonlók, mindössze annyi teendő van, hogy évente egyszer le kell ellenőrizni a csavarokat és egy kicsit megolajozni, mert ez nagyban befolyásolja a gépek élettartamát.

A futópadok legfontosabb karbantartása a futószalag olajozása. Minden kondigépnél alap azok tisztán tartása, a fogantyúk langyos vízzel történő lemosása, a gépek környezetének kiporszívózása.

Nagyon ajánlott a gépek alá speciális szőnyeget tenni.

Egy edzés sikeressége sok mindenen múlik, de alapvető fontosságú, hogy a gépek biztonsággal használhatók legyenek, s nem mindegy milyen állapotban vannak. Számos gép mozgó elemekkel működik, a fogantyúk és ülőkék is idővel elhasználódnak. A minőségi kondigépek egyik fő ismérve a tartósság, ez pedig rendszeres ápolással, ellenőrzéssel, karbantartással, kenéssel, tisztítással, s a rendeltetésszerű használattal érhető el, biztosítva a gépek biztonságos és hatékony működését.

Bár a kondigépek gyártói legtöbb esetben többéves garanciát adnak termékeikre, emellett a megelőzésen alapuló, karbantartási ütemezésre is javaslatot adnak. Ezt az útmutatót pedig a gépek használatba vételétől érdemes figyelembe venni.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!