Menü

Mindössze néhány perc, avagy a szűrővizsgálatok fontossága

Manapság a média is egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy felhívja a figyelmünket a rendszeres szűrővizsgálatokra, mégis kevesen veszik igazán komolyan ennek fontosságát, pedig mindössze néhány percünkbe telik egy vizsgálat, mellyel számos betegség megelőzhető. (lenne).

A magyar népesség egészségi állapota egyre rosszabb. A halálozási arányszámokkal Magyarország „dobogós helyen” áll, pedig ez ellen könnyen tehetünk, tehetnénk. Egy góckutatás, egy pár perces szűrővizsgálat életet menthet.

Bevallom bennem is megfordult már, hogy az egészségügyi dolgozók, az orvosom esetleg furán néz rám, tünet és panasz nélkül vizsgálatot kérni, nem szeretném, ha bárki is hipochondernek tartana, azonban ezt félre tudom tenni, ha arra gondolok, hogy van három gyermekem és miattuk is elvégeztetem például a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, melyet érdemes évente megcsináltatni. Ezzel nemcsak a méhnyakrák szűrhető ki, hanem sok egyéb rendellenesség.

A bőrgyógyászati vizsgálatok gyakorisága a bőrtípustól is függ. Ha valakinek sok anyajegye vagy nagyon világos bőre van, érdemes többször is ellátogatnia az orvoshoz, pláne, ha előnyben részesítjük a szoláriumot, napozást.

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése is fontos feladatunk, melyet háziorvosunkkal kell megbeszélni, ugyanis vérvételre és egyes szakrendelésekre is ő adhat beutalót.

Egy labor, egy fogászati ellenőrzés, egy urológia alap szinte, mégis oly nehezen vesszük rá magunkat, pedig nem lehet időigényesnek, vagy macerásnak, fájdalmasnak nevezni, talán 10-15 perces vizsgálatokról beszélünk. Vagy annyi se.

Akinek a családjában vannak szemproblémák, évenként érdemes szemészeti szűrővizsgálaton részt vennie.

Alap ma már a tüdőszűrés, illetve a terhesség alatti szűrővizsgálatok sora. Minden a mi érdekünket és egészségünket szolgálja.

Minden 45-65 év közötti asszony kétévente egyszer személyes meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra. Rendkívül fontos.

A magam részéről javasolnám a pajzsmirigy vizsgálatokat, melynek betegségei – ha már labort csináltatunk – a vérből könnyen kimutatható.

Itt az új esztendő, ideje új, egészséges szokásokat bevezetni. Bármennyire is kellemetlennek vagy kínosnak érezzük a szűrővizsgálatokat, az a pár perc kellemetlenség és magunkért tesszük. Ne hanyagoljuk el! A betegségmegelőzésre a szűrővizsgálat a legbiztonságosabb stratégia, s felelős magatartásunkkal a gyerekeinknek is példát mutathatunk.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?