Menü

Karácsonyi állatstop!

Idén is állatstopot kérnek az állatvédők! Nem javasolják élő állatok ajándékozását, ugyanis sokan egyáltalán nincsenek tisztában a felelős állattartással. A karácsonyi vásárlási dömpingben többen vásárolnak szeretteik számára élő állatokat, (kutya, macska, rágcsáló, halak) mely elsőre aranyos ötletnek tűnhet, azonban sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik s nem tudják mivel jár egy állatról gondoskodni.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor valóban örömteli pillanatokat okoznak, azonban az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnep után elhanyagolják ezeket a kisállatokat és sokak számára csak nyűg lesz, az állatok pedig szenvednek, sajnos gyakran el is pusztulnak.

Előfordul, hogy meg akarnak szabadulni az ajándékba kapott állattól, máskor nem gondoskodnak róla és elhanyagolják, ezért az állatvédők mindenkit arra kérnek, hogy gondolják meg alaposan az állatvásárlást, tekintsenek el ettől a fajta ajándékozástól, amennyiben nem tudják, hogy ez a döntés pontosan milyen kötelezettségekkel és feladatokkal jár.

A legtöbb ajándékba kapható kisállatot legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe, ám a kutyák-macskák szaporítói ritkábban veszik vissza már az állatot, így sok kutya, macska elkóborol, s az utcán pusztul el.

Az állatvédők kérik, hogy ünnepekkor se feledkezzünk el a felelős állattartás fontosságáról! Élő állat helyett válasszunk más ajándékozási alternatívát. Lehet bármi más ajándékkal kedveskedni, ami legalább akkora öröm és meglepetés, de mégsem egy élő állat érzéseivel, életével, szenvedésével tesszük mindezt.

Az állatvédők nemcsak a karácsonyi állatstop fontosságára hívják fel a figyelmet, hanem a szilveszteri riadalomra is, a petárdáktól, tüzijátékoktól ugyanis nagyon félnek és ijedtükben világgá rohannak a kutyák, s gyakran sajnos soha többé nem kerülnek elő.

Az állatokat a szilveszter alatti időszakban el kell zárni, be kell engedni a házba, kint pedig pórázon kell sétáltatni, így az elkóborolás esélye kisebb lehet. Lehetőleg ne lássa a kutya a fényeket. Húzzuk be a függönyt, húzzuk le a rolót, legyen a kutya a folyosón, ahol nincs ablak, így kevésbé fog megrémülni.

Köszönhetően a kötelező chipnek (és az önkéntes állatmentőknek, akik ebben az időszakban is fáradhatatlanul dolgoznak, szívükön viselve a kóbor állatok sorsát) ma már sokkal többen haza találnak, de ez sem garancia. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy máskor is, de különösen szilveszter közeledtével fokozottan figyeljünk kedvenceinkre.

Az állatvédők munkáját pedig ezúton is köszönjük, hiszen ők azok, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy segítsenek a bajbajutott állatokon!

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!