Menü

Mikortól maradhat otthon egyedül a gyerek?

Szakember szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül a gyerekek otthon, bár előfordul az is, hogy a család sehogy sem tudja megoldani egy iskolai szünet alatt a fiatalabb gyermek felügyeletét, ezért akár fiatalabb (8-10 éves) gyerekek is gyakran maradnak otthon egyedül. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a gyerek érett legyen az egyedülléthez otthon, biztonságban érezze magát, valamint tisztában legyen a fontos teendőkkel esetleges baj esetén.

Ha gyermekünket egyedül hagyjuk otthon, akkor feltétlen meg kell vele beszélnünk, hogy mit kell tennie baj esetén, kit milyen számon hívjon fel. Tisztában kell lennie a 112-es segélyhívó telefonszámával, illetve ajánlott bizonyos időközönként rátelefonálni, vagy a szomszédokat megkérni, hogy időnként nézzenek rá.

Egy szülő számára ez hatalmas dilemma, hiszen egyrészt fontos az önállóságra nevelés, másrészt sok mindent mérlegelni kell, mielőtt otthon hagyjuk a csemeténket.

Magyarországon (ahogy Európa legtöbb országában) nincs erre konkrét törvényi előírás. A szülőre van bízva, hogy ezt a döntést meghozza. Természetesen nagyon kicsi gyerekek esetében felelőtlenséget és a gondoskodás hiányát jelenti, ha a szülő magára hagyja, mert ezzel veszélynek teszi ki, ami gyerekvédelmi kérdés és bizonyos esetekben akár eljárás is indulhat a szülővel szemben.

Amikor úgy döntünk, gyermekünk egyedül maradhat otthon, akkor a következő pontok betartását szeretnénk javasolni a szülőknek.

- hosszabb időre ne hagyjuk otthona gyermeket, akkor sem, ha elmúlt 12 éves.

- 16 éven aluli gyereket nem ajánlott egyedül hagyni éjszakára.

- csak akkor hagyjuk otthon egyedül a gyermeket, ha ebbe ő is beleegyezik, biztonságban érzi magát és ismeri a baj esetén értesítendő telefonszámokat, emellett legyen tisztában azzal, mi a teendő akkor, ha esetleg váratlan helyzet adódik, például elmegy az áram, vagy idegenek kopogtatnak az ajtón.

- Újszülöttek, kisbabák és kisgyerekek mellett mindig legyen felnőtt, soha semmilyen körülmények között nem maradhatnak egyedül a lakásban.

- kisgyereket ne hagyjuk egy másik gyerekre.

- ha a gyerek fogyatékossággal élő, vagy különleges bánásmódot igényel, nem tanácsos egyedül hagyni otthon egyedül.

Ha ezeket mind mérlegeltük, akkor – felállítva a szabályokat - elkezdhetjük fokozatosan az önállóságra nevelést és otthon hagyhatjuk gyermekünket, először rövid, majd idővel mindig kicsit hosszabb időre. (a szülőnek is meg kell érnie ehhez, én például – hiába múlt el 12 éves a gyermekem – nehezen értem meg arra, hogy elfogadjam ezt a szituációt. Pedig jó, ha a gyerek érzi, hogy megbíznak benne a szülei, s hagyják önállósodni.)

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.