Menü

A karácsony illatai

Adventi készülődésünkkel kapcsolatos cikksorozatunk a karácsony illataival folytatódik. Talán ez él bennünk legelevenebben, ha gyermekkorunk karácsonyaira gondolunk. Nagyszüleink süteményének illata, mely bejárta a konyhát, a vanília, a narancs, a citrom illata, a jellegzetes szegfűszeg és még sorolhatnánk. Idézzük fel ezeket a kellemes illatokat!

A karácsonyhoz nemcsak fények és színek, ajándékok, kedvenc ételek és kedves díszek tartoznak, hanem illatok is: a fenyő, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg édes illata, amely megmelegíti a lelkünket.

A fenyőillat természetesen a karácsonyfává váló fenyőnek köszönhető, a szegfűszeg pedig narancsba tűzve „süniként” gyakran illatozik a fűtőtesteken. A vanília elengedhetetlen illata az ünnepnek, a jellegzetes édes illat szinte mindenhol megjelenik.

A fenyő sok helyen már műfenyőt jelent, amely kétségkívül legalább olyan gyönyörű, mint hagyományos párja s természetesen környezetkímélőbb is, azonban azt a bizonyos fenyőillatot nem tudjuk fenyőillatú spray vagy illóolaj használatával pótolni.

A hideg téli séták, szánkózások után egy bögre meleg puncs vagy gőzölgő forralt bor zamata szinte visszautasíthatatlan, mely a szegfűszegnek köszönhetően jellegzetes illatú. A szegfűszeg illóolajából már számtalan egyveleg létezik, melyből a párologtatóba is tehetünk.

Gyermekteák, cukorkák ízesítőjeként találkozhatunk az ánizzsal. Kellemes, édes-fűszeres illata szintén a karácsonyi hangulat kellemes kiegészítője lehet, arról nem is beszélve, hogy az emésztésre igen jó, amely az ilyenkor fogyasztott nehezebb, zsírosabb ételek miatt jó szolgálatot tehet.

Az otthonunkat betöltő „karácsonyillat” része és a személyes kedvencem a fahéj is. Talán kevesen tudják, de feszültségoldó fűszer, illat. Karácsonyi illatot például nem is készíthetnénk fahéj nélkül, a szegfűszeg és narancsolaj mellé a fahéj is elengedhetetlen alkotóelem, ahogy a szerecsendió is, mely erősítő és élénkítő hatású.

A kardamom illóolaja testileg és lelkileg is átmelegít. Megerősít, élénkít, jókedvre hangol, jellegzetes illat és nagyon jótékony hatású fűszer. A szív fűszerének is tartják. Nevéhez hűen jótékony hatással van a szívre, javítja annak vérellátását. A szív ereinek, izomzatának rugalmasságához is hozzájárul.

A gyömbér nyugtató hatással van ránk stressz, szorongás esetén, számtalan karácsonyi étel, ital tartalmazza, a konyhai karácsonyi aromaterápia része.

A karácsonyi illatokat, fűszereket, illóolajokat nemcsak ételekbe, italokba, párologtatásra használhatjuk, hanem fürdővízbe nyugtató ünnepi aromafürdőként, illetve masszázsra is, mellyel meglephetjük kedvesünket.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?