Menü

Ételek és italok, amelyek segítenek a májon

Az ember egy hosszú, fárasztó nap után könnyen kinyit egy üveg bort, hétvégente elmegy a csajokkal koktélozni vagy a haverokkal sörözgetni - önmagában egy-egy ilyen esemény nem bűn, de ezek az alkalmak könnyen rutinná lesznek, és egy idő után sajnos akár a mindennapok részévé is válhat az alkohol.

Magyarországon nagyon magas az alkoholisták száma, sokan pedig nem veszik komolyan a problémát, vagy nem is látják annak. Nemrég napvilágot látott tanulmányok szerint egyáltalán nem kellene fogyasztani, nincs belőle egészséges mennyiség.

A máj pedig szüntelenül dolgozik az alkohol lebontásán, semlegesítésén, hiszen az sejtméregnek számít, hiába érzi tőle jól magát az ember. A rendszeres fogyasztás így igencsak megnehezíti a máj dolgát.

A következő táplálékok idegrendszert védő és májregeneráló tulajdonsággal rendelkeznek, tisztítják a szervezetetet, csökkenthetik az alkohol okozta károkat. Valódi eredményt viszont csak úgy lehet elérni, ha az alkohol nem a mindennapok része.

A szőlő C-vitaminban és magnéziumban gazdag, ami az izmok és a szív működésében játszik szerepet, levében és magjában pedig számos antioxidáns hatású vegyület, például májvédő rezveratrol található, mely több betegség megelőzésében segítséget nyújthat.

Az alkohol megkívánása ellen napi pár szem datolya is jó megoldás lehet: energiával tölti fel a szervezetet, immunerősítő, emésztésserkentő, és természetes vértisztítóként is funkcionál.

A cékla vagy a belőle készült céklalé az egyik legjobb májerősítő. Kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Javítja a vér áramlását is, ami segíti az agyműködést. Gránátalmával és grépfrúttal igazi csodaitalt varázsolhatsz magadnak a koktélok helyett.

Az alma flavonoidokat tartalmaz, melyek rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, és májvédő szerepet is betöltenek. Az almában lévő fruktóz felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből.

A máriatövis vagy az ebből készült főzet májméregtelenítésre kiváló, fogyasztásával sokat tehetünk a máj regenerálása, védelme és egészségének megőrzése érdekében. A benne lévő szilimarin akadályozza, hogy az alkoholhoz hasonló mérgező anyagok rombolják a májat.

A fokhagyma természetes antibiotikumnak számít, ami májgyulladás ellen is hatékony, emellett értisztító és rákmegelőző hatása is van.

A gyermekláncfüvet vagy pitypangot sokan gyomnövénynek tekintik, míg mások csodanövénynek tartják: a pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, és salátába vagy teának is kiváló.

A piros gyümölcsökből vagy zöldségekből készült smoothie-k is jó alternatívák lehetnek az alkoholos koktélok vagy bor helyettesítésére, de másnaposság ellen is kiválók.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!