Ételek és italok, amelyek segítenek a májon
- Dátum: 2022.11.28., 08:58
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- alma, cékla, egészség, életmód, étrend, gyermekláncfű, máj, növény, piros gyümölcs, szőlő
Az ember egy hosszú, fárasztó nap után könnyen kinyit egy üveg bort, hétvégente elmegy a csajokkal koktélozni vagy a haverokkal sörözgetni - önmagában egy-egy ilyen esemény nem bűn, de ezek az alkalmak könnyen rutinná lesznek, és egy idő után sajnos akár a mindennapok részévé is válhat az alkohol.
Magyarországon nagyon magas az alkoholisták száma, sokan pedig nem veszik komolyan a problémát, vagy nem is látják annak. Nemrég napvilágot látott tanulmányok szerint egyáltalán nem kellene fogyasztani, nincs belőle egészséges mennyiség.
A máj pedig szüntelenül dolgozik az alkohol lebontásán, semlegesítésén, hiszen az sejtméregnek számít, hiába érzi tőle jól magát az ember. A rendszeres fogyasztás így igencsak megnehezíti a máj dolgát.
A következő táplálékok idegrendszert védő és májregeneráló tulajdonsággal rendelkeznek, tisztítják a szervezetetet, csökkenthetik az alkohol okozta károkat. Valódi eredményt viszont csak úgy lehet elérni, ha az alkohol nem a mindennapok része.
A szőlő C-vitaminban és magnéziumban gazdag, ami az izmok és a szív működésében játszik szerepet, levében és magjában pedig számos antioxidáns hatású vegyület, például májvédő rezveratrol található, mely több betegség megelőzésében segítséget nyújthat.
Az alkohol megkívánása ellen napi pár szem datolya is jó megoldás lehet: energiával tölti fel a szervezetet, immunerősítő, emésztésserkentő, és természetes vértisztítóként is funkcionál.
A cékla vagy a belőle készült céklalé az egyik legjobb májerősítő. Kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Javítja a vér áramlását is, ami segíti az agyműködést. Gránátalmával és grépfrúttal igazi csodaitalt varázsolhatsz magadnak a koktélok helyett.
Az alma flavonoidokat tartalmaz, melyek rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, és májvédő szerepet is betöltenek. Az almában lévő fruktóz felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből.
A máriatövis vagy az ebből készült főzet májméregtelenítésre kiváló, fogyasztásával sokat tehetünk a máj regenerálása, védelme és egészségének megőrzése érdekében. A benne lévő szilimarin akadályozza, hogy az alkoholhoz hasonló mérgező anyagok rombolják a májat.
A fokhagyma természetes antibiotikumnak számít, ami májgyulladás ellen is hatékony, emellett értisztító és rákmegelőző hatása is van.
A gyermekláncfüvet vagy pitypangot sokan gyomnövénynek tekintik, míg mások csodanövénynek tartják: a pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, és salátába vagy teának is kiváló.
A piros gyümölcsökből vagy zöldségekből készült smoothie-k is jó alternatívák lehetnek az alkoholos koktélok vagy bor helyettesítésére, de másnaposság ellen is kiválók.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Orrspray-függőség: láthatatlan csapda a mindennapokban

Az orrspray-k tömkelege az egyik leggyakrabban alkalmazott vény nélkül kapható készítmény. Sokan nyúlnak érte, amikor a nátha vagy az allergia miatt nem kapnak levegőt. Ám ami rövid távon enyhülést hoz, az tartósan használva komoly problémákat okozhat, ugyanis kialakulhat egyfajta addikció, amely sokkal alattomosabb jelenség, mint elsőre gondolnánk.
Mit jelent a hold légzés és mi a szerepe az elalvásban?

Az alvászavarok manapság népbetegséggé váltak: egyre többen küzdenek azzal, hogy hosszú percekig, sőt órákig forgolódnak az ágyban, mire végre sikerül elaludniuk. A stressz, a képernyők kék fénye, a felgyorsult életmód és a túl sok inger mind hozzájárul ahhoz, hogy este nehéz kikapcsolni.
Miért fontos a finommotorika fejlesztése gyerekkorban?

A finommotorika fejlesztése már a kisgyermekkorban kiemelt fontosságú, hiszen nemcsak a kézügyességet, hanem a koncentrációt, kreativitást és az iskolai készségeket is erősíti. A feladatos könyvek játékos módon támogatják az ujjak és a szem koordinációját, miközben a túlzott képernyőhasználat hátráltathatja ezt a fejlődést.
Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.