Menü

Lecseréltette már az autóján a téli gumikat? Itt az ideje!

Ismét eljött az aktualitása autónk téliesítésének, hiszen hamarosan beköszönt a tél, mely egészen más karbantartási munkálatokat igényel, mint a tavaszi, vagy a nyári időszak. Az autósok egy része sajnos nem veszi kellőképpen komolyan autójuk télre való felkészítését, melynek következményei lehetnek a későbbiekben. Íme néhány tipp a hűvös időszakra.

Az ősz elköszöntével a mérsékelten hűvös időt felváltja a ködös, nyirkos, fagyos reggel, az új időjárási körülményekhez pedig az autónkat és a vezetési technikánkat is igazítani kell.

Akik autója csillaggarázsban alszik, ők mindenképp szerezzenek ponyvát, melyet a szélvédőre tehetnek, különben az ablaktörlők hozzáfagynak az üveghez.

Én rendszeresen indulás előtt 10 perccel kilépek és beindítom az autót, így mire a gyerekkel útnak indulunk, kellőképp bemelegszik a motor és az utastér is komfortosabb hőmérsékletű. Erre mindenképp érdemes 10 percet számolni és az autó elindításával a pára leolvasztót is bekapcsolni. Nagyon veszélyes úgy elindulni, hogy fél kézzel az ablakot törölgetjük, mert nem látunk ki a kocsiból.

Természetes, hogy téli gumikkal közlekedünk, amikor a hőmérséklet tartósan 7-8 Celsius fok alatt van, kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira, ellenőrizve a keréknyomást.

Ha hegyekbe készülünk síelni, vagy erősen havas tájra, mindenképpen legyen nálunk hólánc is.

Nem tudom ki, hogy van vele, nekem hasznos a befagyott ajtózárra a zárolajozó jégoldó, előfordult már, hogy befagyott és kellemetlen a reggeli kapkodáskor.

Azt is ellenőrizzük, hogy a kipufogócső nincs-e eltömődve hóval vagy jéggel, ez fontos feladat, ugyanis a szénmonoxid így visszakerülhet az utastérbe.

Mindig ellenőrizzük a fagyálló ablakmosó-folyadékot. Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék nem alkalmas, hiszen azonnal ráfagy a szélvédőre, ezért fontos a fagyálló ablakmosó beszerzése, s egy jégkaparó is legyen odakészítve a kocsiba.

Az autóban érdemes gumiszőnyegre váltani, így megóvhatjuk a téli vizes, lucskos, havas sáros latyaktól, s könnyebben is tisztítható.

Az akkumulátor teljesítőképessége a téli időszakban kissé romlik. Ajánlatos emiatt rendszeresen ellenőriztetni. Kellemetlen a reggeli induláskor szembesülni azzal, hogy nem indul az autó.

S végül, de nem utolsó sorban: állítsunk össze egy túlélőcsomagot arra az esetre, ha lerobban az autónk. Meleg plédre, valami tartós élelmiszerre, vízre bármikor szükség lehet.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

A legjobb vírusölő gyógynövények

A téli hónapokban gyakoribbak a vírusos fertőzések, amik ellen sajnos nem működnek az antibiotikumok. Mutatjuk, milyen gyógynövények segíthetnek ilyen esetben.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!