Menü

Így ehetünk tésztát hízás nélkül

Imádjuk a tésztát. Sőt az egész világ imádja! Olcsó, hétköznapi alapanyag, gyorsan elkészíthető, ráadásul a kezdő konyhaművészek is sikert arathatnak vele. Kiváló gyors ebédnek vagy vacsorának, és persze az sem elhanyagolható érv, hogy a legtöbb gyereknél biztos befutó.

Testünk tészta fogyasztásakor boldogsághormonokat termel: amikor megeszünk egy tányér tésztát – és egyúttal nagy adag szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe –, fokozódik a szerotonin nevű hormon termelődése. Ez elűzi az ingerültséget és megkönnyíti a stresszhelyzetek kezelését. A szerotonin tehát kulcsszerepet tölt be a lélek és a test kapcsolatában, vagyis boldogabbak és elégedettebbek leszünk, ha ügyelünk a megfelelő táplálkozásra.

Sajnos épp ez okozhat esetenként problémát: agyunk stresszhelyzetek alatt és után tésztát kíván, és mi hajlamosak vagyunk túlzásba esni.

A fölösleges táplálékot pedig zsírrétegek formájában elraktározza a szervezet… Természetesen nem kell teljes mértékben felhagyni a tésztaevéssel! Ha szeretnénk megőrizni ideális testsúlyunkat vagy épp fogyni akarunk, csak néhány alapvető étrendi szabályt kell betartanunk:

Minél több zöldséggel kombináljuk a tésztaételt, annál egészségesebb lesz! A jól bevált paradicsom mellett bátran használjunk kínai kelt, kelbimbót, brokkolit, bébirépát, paprikát, hagymát, zöldbabot vagy bármilyen más zöldséget!

A tészta sokak számára elképzelhetetlen sajt nélkül, ám a zsíros fajtákat érdemes kerülni.

Amennyiben fogyni szeretne, nyersen mérve 50-80 g száraztésztát fogyaszthat ebédre. Ne ijedjen meg: ha megfelelő feltéttel (például zsírszegény hús, hal), mártással (tejszínes helyett paradicsomos, pestós, joghurtos), valamint friss zöldsalátával fogyasztja, tele lesz a tányér.

Zsírégető táplálkozáshoz érdemes belőni a szénhidrátot 45, a zsírt 20 és a fehérjét 35%-ra. Természetesen a szénhidrátfogyasztás javát zöldségekből a legjobb fedezni, de ez még nem jelenti azt, hogy időnként, mértékkel számolva ne férne bele egy-egy tésztás fogás is a heti menübe.

Ha tésztaételt választasz, a tészta mennyiségét igyekezz 40 gramm alatt tartani, ez nagyjából 150 kalóriát jelent. A 40 grammos adag könnyen kimérhető konyhai mérleg nélkül is. Darabos tésztából ez körülbelül annyi, amennyi a markodba fér, spagettiből pedig nagyjából egy hüvelykujjnyi csomó.

A fogáshoz készíts gazdag, rostban dús, zöldséges feltétet, hogy minél tovább maradj jóllakott az evés után, tehát ne a tészta domináljon a fogásban.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.