Menü

Tűzveszélyes advent

Nem is egy nyugdíjas tűzoltó lánya és egy tűzoltó felesége lennék, ha nem jutna eszembe idén is ez a téma karácsony közeledtével. Az adventi időszak csodás, a karácsonyvárás meghittsége és a lázas készülődés miatt, azonban a tűzoltóknak ne adjunk pluszmunkát esetleges figyelmetlenségünkkel.

Nemsokára megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak, az ünnepi készülődés.

Sajnos ebben az időszakban gyakoribbak lakástüzek is. Advent idején nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos figyelni a veszélyforrásokra, az adventi koszorún égő gyertyákra, a csillagszórókra, illatgyertyákra. Egy irodában felejtett égő gyertya, vagy a felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Ha egy felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől, mindent meggyújt maga körül a tűz pedig villámgyorsan terjed.

Akár mi magunk készítjük el az adventi koszorút, akár készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt ne legyen éghető alátét.

Igaz, ma már nem díszítünk égő gyertyával karácsonyfát, ám egy nem biztonságos fényfüzér is lehet tűzveszélyes.

Ha tüzet észlelünk, első dolgunk az áramtalanítás, ez a legfontosabb teendőnk.

A következő szabályok betartásával sok kellemetlenségtől és anyagi kártól kímélhetjük meg magunkat.

Az adventi koszorút ne tegyük az ablakba a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelébe. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk.
A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát.
A füzérek vásárlásakor csak megbízható helyről vásároljunk és a fényforrásokat gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha nem vagyunk otthon.
A gyerekekkel beszélgessünk arról, mi a teendő tűz esetén, tanítsuk meg nekik, vagy írjuk fel jól látható helyre mi a segélyhívó telefonszám. (112)
A karácsonyfát a lehető legkésőbb szerezzük be és az ünnepig tároljuk hideg helyen, nehogy az ágai és a levelei kiszáradjanak. Díszítéskor stabilan rögzítsük!

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, ennek előnyeiről már korábban írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain.

A biztonságos ünnepváráson kívül figyeljünk a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésére, használjunk szén-monoxid-érzékelőt. Vigyázzunk magunkra, egymásra és értékeinkre!

Meghitt adventi készülődést kívánok és biztonságos ünnepvárást, ünneplést.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

A legjobb vírusölő gyógynövények

A téli hónapokban gyakoribbak a vírusos fertőzések, amik ellen sajnos nem működnek az antibiotikumok. Mutatjuk, milyen gyógynövények segíthetnek ilyen esetben.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!