Menü

A nikotinról, amit tudni érdemes

A nikotint akkor említjük, amikor a dohányzásról beszélünk, de tudjuk, hogy mi is az és hogyan hat a szervezetünkre?

A nikotin a dohánynövény leveleiben található pszichoaktív vegyület, ami akkor jut a szervezetünkbe, amikor valamilyen dohányterméket használunk, vagyis például dohányzunk. Tulajdonképpen a cigaretta füstjében képződő hatóanyag. Rendkívül addiktív, azaz sokkal könnyebben kialakít függőséget, mint másfajta illegális drogok. először az amerikai őslakosok kezdték használni olyan módon, hogy a dohánylevélből rakott tűz és az abból keletkező füst belélegzésével egy bódult állapotot idéztek elő. Ők erre nem, mint élvezet cikkre gondoltak, hanem inkább rituálék alapjaként szolgált. Innen terjedt el Amerika, majd a felfedezők révén Európa szerte is.

A cigarettához, a pipához és a szivarkához is dohányleveleket használnak, ezek ugyanazon az elven működnek, az égetés során belélegzett füst a lényeg. A másik fajtája a fogyasztásának a száraztubák, vagy rágódohány rágása. Ne gondoljuk, hogy az e-cigaretta, vagy a vízipipa kevésbé káros, hiába ezt üzeni a vevőkörnek, mert a bennük található nikotin pont ugyanannyira káros, mint az elégetett fajtájában.

A lényeg abban rejlik, hogy a nikotin hatást gyakorol az agy „jutalmazó központjára”, gyenge hatása a stressz csökkentése, a reakciók gyorsítása, és az álmosság érzetének csökkentése. A szervezetre gyakorolt élettani hatásai közé tartozik a pulzusszám emelése, az étvágy csökkentése, ebből következik később a magas vérnyomás és az is, hogy ha az esetek többségében, akik abbahagyják a dohányzást, hízni kezdenek. Kellemetlen mellékhatása még a remegés, az izomgörcs és fokozottabb verejtékezés. Mint minden stimuláns szert, ezt is túl lehet adagolni, ami fejfájást, hányingert, hasmenést, izomgyengeséget okoz.

Fontos megjegyezni, hogy dohányzásnál a nikotin mellett sok ás káros összetevő is jelen van, gondoljunk itt a kátrányra, és szénmonoxidra is. Ezek hatással vannak a légutakra, a hörgők működésének teljesítményére, lerakódnak a szervezetben, tüdőben és magas kockázatot jelentenek a daganatos betegségek kialakulásában. Amikor valaki úgy dönt, hogy az egészségesebb életformára vált és megszabadul ettől a káros szenvedélytől, akkor komoly elvonási tünetekkel kell szembenéznie. Szájszárazság, éhség, vagy állandó nassolási inger, álmosság, melyet alvászavar követ, koncentrációs képesség csökkenés, fejfájás, ingerlékenység és rosszabb esetben agresszivitás is hatalmába kerítheti a leszokással küzdő illetőt.

Ezek a tünetek az első két hétben a legerősebbek, majd szépen lassan csökkennek. Manapság rengeteg útja van a leszokásnak. Először is magukkal kell rendezni, hogy meg akarunk szabadulni tőle, utána pedig, ha gyengének érezzük magunkat ehhez a megpróbáltatáshoz, segítséget nyújtanak a gyógyszerek, rágógumik, tapaszok. A gyógyszeres kezelést akkor alkalmazzák inkább, amikor egy leszokónak valamilyen betegséggel kell együtt élnie, és azonnal meg kell állítani a nikotin szervezetbe való jutását. Ezen gyógyszerek hasonló hatásmechanizmus alapján működnek és mindig orvosi felügyelet kell hozzá, ezért vény nélkül nem is kaphatóak.

A nikotin egy erős függőséget okozó pszichoaktív vegyület, melytől nehéz szabadulni, ha a szervezet igényli, ne féljünk segítséget kérni a dohányzásról való leszokáshoz.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.