Menü

Néhány spórolós tipp az ünnepek közeledtével

A karácsony hangulata, izgalma, készülődése semmi máshoz nem hasonlítható, van, aki egész évben ezt az időszakot várja és tartja a legmeghittebb ünnepnek, ám az árak hirtelen mértékű növekedésével és mai felgyorsult világgal már egyre nehezebb kigazdálkodni az adventi időszakkal járó költségeket, kiadásokat az adventi koszorúval kezdve az ajándékvásárláson át az ünnepi menüig.

Múltbéli cikkünkkel adtunk tippeket az adventi dekoráció és koszorú pénztárcabarát, házi módszerekkel való elkészítéséhez, most más filléres, spórolós ötleteket hoztunk.

Vitathatatlan, hogy az év egyik legköltségesebb ünnepéről van szó, hiszen – háziasszonyok jól tudják – mire az ünnepi fogások, sütemények, desszertek asztalra kerülnek, pompázó tálalásban, már az is maga egy vagyon, nem is beszélve a körítésről, dekorációról, egy szép asztalterítőről, egy doboz újabb karácsonyfadíszről, az ajándékok tömkelegéről a sok rokonnak. Ha mindenkinek csak egy apróságot adunk, már az is egy kisebb vagyon.

Amennyiben gyerekeink vannak, számukra mindenképp törekszünk megteremteni a tökéletes ünnepi környezetet, így bizony nem kis fejtörést okoz már az ünnepi heteket megelőzőleg mindennek a kigazdálkodása.

Nem szeretnék számolásokba bocsátkozni, semmiképp sem szeretném az ünnepet pénzzel mérhetővé tenni, hiszen nem erről szól, nem a pénzköltésről, nem az eszement takarításról, a függönymosásról vagy a legszebb küllemű bejgliről, azonban minden pénzbe kerül, nem is kevésbe. Szükség lesz néhány spórolós tippre, mellyel kicsit könnyebben tudjuk kigazdálkodni a karácsonnyal, szilveszterrel járó nem csekély kiadásokat.

A legfontosabb, hogy a vásárlást megfontoltan végezzük, legyen megírt listánk, amelytől ne térjünk el, legyen az a legmutatósabb dekorholmi vagy fényfüzér. Ezekből jó lesz a tavalyi is, lássuk be, ne hagyjuk magunkat elcsábulni. Különben is tavaly is megvettük az újat.

A dekorációval és a menüsorral is könnyű túllőni a célon. Nem kell 4 féle főétel, 3 féle sütemény, lássuk be, hogy nem fogy el, hetekig azt a bejglit esszük és különben is mindenhol mindennel kínálnak.

Az ajándékozás is okozhat fejtörést a megnövekedett költségek miatt. Idén érdemes előnyben részesíteni a házilag készített ajándékokat, egy dzsemet, chutneyt, süteményt, gondosan becsomagolt mézeskalácsot, a magunk készítette gyertyákat, ajándékcsomagot.

Spórolási ötlet és szerintem meggondolandó, hogy jó minőségű használt ruhát vásárolunk, magyarul turkálunk, alaposan kitisztítjuk, előkészítjük és azt adjuk át a családnak. Láttam már így ajándéknak sálat, sapkát, egy szép pulóvert, plüssállatot, kendőt, melyekről nem mondanánk meg, hogy nem új, az ára pedig mégis sokkal barátságosabb.

Sokat lehet segíteni a készülődésben magunkon azzal, ha időben elkezdjük a szükséges holmik megvásárlását, én magam már az ősszel elkezdek ötletelni, vásárolni.

Sok dolog online éri meg jobban, még szállítási díjjal is, sok ötletes és kreatív ajándéktárgyat tudunk beszerezni a világháló segítségével, de ötleteket is kaphatunk a saját magunk készítette dekortárgyakhoz, ajándékokhoz, ünnepi menühöz. Érdemes böngészni a neten.

Ha tudjuk, akkor különítsük el az ünnepi menü hozzávalóit, vegyük meg előre, apránként.

A hús eláll a fagyasztóban, meg lehet venni több részletben is a menü hozzávalóit. Ne időzítsünk mindent az utolsó hónapra, hiszen a fizetésünk attól nem lesz több sem novemberben, sem decemberben, hogy itt a karácsony.

Új ruhát sem az ünnepre, sem az óévbúcsúztatásra nem érdemes venni, sokszor elég körbe nézni a szekrényben és feldobni egy-két olcsóbb kiegészítővel, övvel, sállal a meglévő ruháinkat. Egy kis fekete ruha soha nem megy ki a divatból, ügyes kezű varrónő ismerőseink könnyen feldobhatják egy kis csipkedíszítéssel.

Sajnos a mostani gazdasági helyzetre való tekintettel, talán sosem volt még ennyire nehéz spórolós ötletekkel előállni, s amúgy is mindenki ott spórol, ahol csak tud, mégis szerettünk volna néhány pénztárcabarát ötlettel segíteni a készülődést. Kellemes adventi időszakot kívánunk!

Milyen az arcmemóriád?

Bárkivel megtörténhet, hogy az utcán nem ismeri fel ismerőseit, akik ezen megsértődnek, pedig nem is biztos, hogy ennek az az oka, hogy valakit el akarunk kerülni, csak szimplán nem vettük észre. Ennen oka lehet az arcvakság.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mi áll a függőségek mögött valójában?

Szinte mindenkinek megvan a saját függősége, ami nem csak alkohol lehet, de akár a kávé vagy a sport is.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.