Menü

Néhány spórolós tipp az ünnepek közeledtével

A karácsony hangulata, izgalma, készülődése semmi máshoz nem hasonlítható, van, aki egész évben ezt az időszakot várja és tartja a legmeghittebb ünnepnek, ám az árak hirtelen mértékű növekedésével és mai felgyorsult világgal már egyre nehezebb kigazdálkodni az adventi időszakkal járó költségeket, kiadásokat az adventi koszorúval kezdve az ajándékvásárláson át az ünnepi menüig.

Múltbéli cikkünkkel adtunk tippeket az adventi dekoráció és koszorú pénztárcabarát, házi módszerekkel való elkészítéséhez, most más filléres, spórolós ötleteket hoztunk.

Vitathatatlan, hogy az év egyik legköltségesebb ünnepéről van szó, hiszen – háziasszonyok jól tudják – mire az ünnepi fogások, sütemények, desszertek asztalra kerülnek, pompázó tálalásban, már az is maga egy vagyon, nem is beszélve a körítésről, dekorációról, egy szép asztalterítőről, egy doboz újabb karácsonyfadíszről, az ajándékok tömkelegéről a sok rokonnak. Ha mindenkinek csak egy apróságot adunk, már az is egy kisebb vagyon.

Amennyiben gyerekeink vannak, számukra mindenképp törekszünk megteremteni a tökéletes ünnepi környezetet, így bizony nem kis fejtörést okoz már az ünnepi heteket megelőzőleg mindennek a kigazdálkodása.

Nem szeretnék számolásokba bocsátkozni, semmiképp sem szeretném az ünnepet pénzzel mérhetővé tenni, hiszen nem erről szól, nem a pénzköltésről, nem az eszement takarításról, a függönymosásról vagy a legszebb küllemű bejgliről, azonban minden pénzbe kerül, nem is kevésbe. Szükség lesz néhány spórolós tippre, mellyel kicsit könnyebben tudjuk kigazdálkodni a karácsonnyal, szilveszterrel járó nem csekély kiadásokat.

A legfontosabb, hogy a vásárlást megfontoltan végezzük, legyen megírt listánk, amelytől ne térjünk el, legyen az a legmutatósabb dekorholmi vagy fényfüzér. Ezekből jó lesz a tavalyi is, lássuk be, ne hagyjuk magunkat elcsábulni. Különben is tavaly is megvettük az újat.

A dekorációval és a menüsorral is könnyű túllőni a célon. Nem kell 4 féle főétel, 3 féle sütemény, lássuk be, hogy nem fogy el, hetekig azt a bejglit esszük és különben is mindenhol mindennel kínálnak.

Az ajándékozás is okozhat fejtörést a megnövekedett költségek miatt. Idén érdemes előnyben részesíteni a házilag készített ajándékokat, egy dzsemet, chutneyt, süteményt, gondosan becsomagolt mézeskalácsot, a magunk készítette gyertyákat, ajándékcsomagot.

Spórolási ötlet és szerintem meggondolandó, hogy jó minőségű használt ruhát vásárolunk, magyarul turkálunk, alaposan kitisztítjuk, előkészítjük és azt adjuk át a családnak. Láttam már így ajándéknak sálat, sapkát, egy szép pulóvert, plüssállatot, kendőt, melyekről nem mondanánk meg, hogy nem új, az ára pedig mégis sokkal barátságosabb.

Sokat lehet segíteni a készülődésben magunkon azzal, ha időben elkezdjük a szükséges holmik megvásárlását, én magam már az ősszel elkezdek ötletelni, vásárolni.

Sok dolog online éri meg jobban, még szállítási díjjal is, sok ötletes és kreatív ajándéktárgyat tudunk beszerezni a világháló segítségével, de ötleteket is kaphatunk a saját magunk készítette dekortárgyakhoz, ajándékokhoz, ünnepi menühöz. Érdemes böngészni a neten.

Ha tudjuk, akkor különítsük el az ünnepi menü hozzávalóit, vegyük meg előre, apránként.

A hús eláll a fagyasztóban, meg lehet venni több részletben is a menü hozzávalóit. Ne időzítsünk mindent az utolsó hónapra, hiszen a fizetésünk attól nem lesz több sem novemberben, sem decemberben, hogy itt a karácsony.

Új ruhát sem az ünnepre, sem az óévbúcsúztatásra nem érdemes venni, sokszor elég körbe nézni a szekrényben és feldobni egy-két olcsóbb kiegészítővel, övvel, sállal a meglévő ruháinkat. Egy kis fekete ruha soha nem megy ki a divatból, ügyes kezű varrónő ismerőseink könnyen feldobhatják egy kis csipkedíszítéssel.

Sajnos a mostani gazdasági helyzetre való tekintettel, talán sosem volt még ennyire nehéz spórolós ötletekkel előállni, s amúgy is mindenki ott spórol, ahol csak tud, mégis szerettünk volna néhány pénztárcabarát ötlettel segíteni a készülődést. Kellemes adventi időszakot kívánunk!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.