Menü

Teafilterek meglepő felhasználási lehetőségei

Sok mindent sokféleképpen tudunk már hasznosítani a háztartásunkból, de vajon tudtad-e, hányféleképpen hasznosíthatóak a teafilterek?

Szemápolás

Ha éjszaka rosszul aludtál, és reggel dagadt szemekkel ébredsz, egy pár koffeintartalmú teafilter a segítségedre lehet. Áztasd be meleg vízbe csakúgy, mintha teát készítenél, aztán tedd be őket néhány percre a mélyhűtőbe. Öt percre helyezd a filtereket a szemedre. Csökkenteni fogja a puffadást, és összehúzza a szem körüli vérereket.

Bőrproblémák

Ha például véletlenül beleléptél valamiféle mérgező növénybe a séta során az erdőben, és éppen viszkető, fájdalmas kiütésekkel küzdesz, egy fekete teás fürdő segíthet csökkenteni a gyulladást, és megnyugtatja a bőrt. Kutatások bizonyítják, hogy a fekete tea filterével készített nedves kötés segíthet más bőrproblémákon is, ami viszkető kiütésekkel jár.

A zöldtea leveleiből készített arcradírt a zsíros bőr mélytisztítására használhatod, és segít megszabadulni a pattanásoktól is. Nyiss ki egy teafiltert, és a tartalmából vegyél ki egy teáskanállal. Ezt keverd el annyi vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj. Finoman vidd fel a kívánt területre, és hagyd hatni 2-3 percig, majd langyos vízzel öblítsd le. Szárítsd meg az arcodat, és hidratálj!

Sebkezelés

A fent is említett nedves kötés enyhíti a fájdalmat és az esetlegesen kialakuló dagadást is csökkentheti, amit ütés vagy karcolás okozott. Ehhez nem kell mást tenned, minthogy elkészíted a teát, hagyod kihűlni, és utána néhány percre rányomod a sérült felületre.

Rovarcsípések

Ha a csípés után a fullánk benne maradt a bőrben, segíthet egy teafilter. Csak vizezd be, csavard ki, és hagyd az adott bőrfelületen 15-20 percig hatni. Enyhíteni fogja a fájdalmat és a viszketést is.

Fogfájás

Fogfájdalmak esetén, ha egy meleg borsmenta teafiltert helyezel a fogad és az ínyed közé, adhat egy kis enyhülést. A teában lévő sav segíthet a véralvadásban is. Ha foghúzás után ráharapsz egy teafilterre, segíthet kontrollálni a vérzést.

Szoptatás

A szoptatás során olykor jelentkező probléma, a fájó mellbimbók kezelésére használhatod. Kutatások bizonyítják, hogy egy meleg vízzel átitatott és kinyomkodott teafiltert napi 4 alkalommal 15 percig a fájó területre helyezve gyorsítja a véráramlást, és a fájdalmas terület gyorsabb gyógyulását eredményezi.

Festék

Évszázadokon keresztül használták a növényeket textilszínezésre, festésre, és ez alól a tealevelek sem voltak kivételek. Tehát természetes festékként használhatóak, főként pamutból készült termékek esetében. A teát ehhez le kell forrázni épp annyi vízzel, ami elfedi. Körülbelül egy óra után, amikor a levelek már kifakultak, le kell szűrni az oldatot. Ami a levelek után maradt, az a festék.

Növények

A növények egészséges növekedéséhez nitrogénre van szükség, a tealevelekben pedig rengeteg van belőle. Tanulmányok bizonyítják, hogy az elhasznált tealevelek talajjal összekeverve segíthetik a hajtások és gyökerek gyorsabb növekedését.

Komposztálás

Remek lehetőség a kommunális hulladék csökkentésére, ha a teafiltereket is komposztáljuk. Mivel egyébként is jó hatással vannak a növényi életre, miért ne csökkenthetnénk a hulladék mennyiségét is? Sajnos azonban sok teafilter egy kevés műanyagot (polipropilént) is tartalmaz, ami viszont nem bomlik le, ezért mielőtt gondolkodás nélkül a komposztra dobnád őket, nézz utána, mit tartalmaz, és a jövőben esetleg olyan filteres teát vásárolj, ami nem tartalmaz műanyagot.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-tea-bag-uses

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.