Menü

Finom és egészséges gyógyteák

A hűvösebb napokkal nem csak a meleg ruházat, de a meleg italok is előkerülnek, mint például a tea. Bár a gyógyteák hivatalosan nem számítanak teának, mivel nem a tea alapanyagából, vagyis a teacserjéből – pontosabban annak leveléből - készülnek, hanem különböző gyógynövények részeiből forrázással vagy áztatással. Ez azonban ne riasszon el senkit, ugyanolyan módon és formában élvezhetjük őket, mint a teákat, sőt, a gyógynövényeknek specifikus egészségmegőrző tulajdonságai vannak.

Van, amelyik az immunrendszert erősíti, van, amelyik gyulladáscsökkentő hatással bír és van, amelyik az emésztésünket javítja. Persze a teacserje egyes fajtái is rendelkeznek jótékony egészségügyi hatásokkal, mint például a zöld tea, ami szintén jó immunerősítő, azonban ezekben koffein is található, így nem ajánlott este fogyasztani, mivel álmatlanságot is okozhat.

Az egyik ismert és népszerű gyógytea a gyömbértea. Sokaknak ismerős lehet gyermekkorukból, mivel régen ezt adták hosszabb utazások alkalmával hányinger ellen. Nagy mennyiségű vas és kálium található benne, valamint B3-, B6- és C-vitamin is. Ezeknek köszönhetően immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezen kívül pedig nyugtatja a gyomrot, segíti a bélrendszer működését és ahogy fentebb is írtuk, kiváló hányinger enyhítésére is. Érdemes megemlíteni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva lassítja a véralvadást, így aki eleve valamilyen véralvadásgátló gyógyszert szed, mértékkel fogyassza.

Egy másik közkedvelt gyógytea a hibiszkuszból készül. Gyakran csipkebogyóval keverve kapni, mivel rendkívül harmonikus ízkombinációt eredményez, azonban önmagában is megállja a helyét. Kissé savanykás ízű, rendkívül frissítő. A belőle készült főzet antioxidánsokat tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot is. Hatékony vírusölő, így az influenza szezonban kifejezetten szerencsés fogyasztani, valamint a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Ahogy a gyömbértea esetében, úgy itt is meg kell említenünk a kivételeket. Mivel vízhajtó tulajdonságú, ezért aki ilyen gyógyszert szed, ritkán fogyasszon hibiszkuszteát.

A csipkebogyóteát szinte mindenki ismeri. Gyakran a hibiszkusszal együtt lehet kapni, mivel kiváló kombináció íz és hatás szempontjából is. A csipkebogyó magas C- és E-vitamin tartalmáról ismert, valamint az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú növény a világon. Ezen tulajdonságai miatt főként immunerősítőként tartják számon, de a bőrre, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

Mivel ennél a gyógyteánál fontos a vitamin tartalom, ezért érdemes nem leforrázni, hanem alacsonyabb hőfokon áztatni – nagyjából 60 Celsius-fok körül. Efölött a hőmérséklet fölött a C-vitamin bomlása megindul. Ez igaz minden teára és gyümölcsre, így, ha nem szeretnénk elveszteni az értékes vitamint, inkább alacsony hőfokon, kicsit hosszabb ideig áztassuk.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?