Menü

Őszi-téli melengető tippek

Az ősz beköszöntével érkezik a hideg idő is, bár a vénasszonyok nyara még ad egy kis meleget nekünk, de fel kell készülnünk a hűvösebb napokra, hogy melegen tartsuk testünket.

Egy normál, felnőtt ember alap test hője 36,4°C és 37°C között mozog, de az időjárás, és ezzel a külső hőmérsékletváltozás hatására ez változhat. Nem csak nyáron tud túlhevülni a meleg napokon testünk, de ősszel és télen a hideg időben pedig csökkenhet. Pedig ez ellen is tudunk védekezni, mégpedig nem csak azzal, hogy vastagon felöltözünk, bár ez is egy jó megoldás.

Először is az öltözködésünkre kell odafigyelni. Amellett, hogy több réteg ruhát veszünk magunkra, szem előtt kell tartanunk, hogy nem elég a harisnya és a pulóver. Az emberi test nagyon sok hőt ad le például a fején keresztül. Akinek hosszú haja van, nem biztos, hogy nagyon érzékeli ezt. Sokan utálunk sapkát viselni, lelapul, kócolódik a haj, nehéz megtalálni a hozzánk illő darabot, de érdemes keresgélni. A másik testrészünk, aminek hője befolyásolja teljes testünk hőérzetét, az a lábunk. Egy meleg zokni (vagy kettő), egy jó mamusz, egy vastag talpbetét sokat számíthat. Sok üzlet polcain megtalálhatjuk már a kézmelegítő korongokat, melyek egy pattintással egy-két órán át is melegíthetik praclijainkat a zsebünkben.

A meleg víz, mint tudjuk, csodákra képes, de nem érdemes órákig engedni magunkra a meleg vizet a zuhany alatt, csinálhatjuk ezt okosan is. Egy kis kád vízbe való ellazulás nagyon remek stressz oldó is lehet. Ha nem akarunk megfürdeni, fogjunk egy lavórt, és mint ahogy a Tom&Jerry mesében is láthattuk, engedjünk bele meleg vizet, szórjunk bele egy kis fürdősót és áztassuk benne lábunkat. Nem csak ellazít, de a például keserűsóval keverve még méregtelenít is.

A meleg tea, italok fogyasztása is jól esik. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró, mert szervezetünk akkor inkább arra törekszik majd, hogy lehűtse a lenyelt italt, nem pedig arra, hogy melegedjünk. A teába tehetünk olyan fűszert is, a kicsit erősebb, csípősebb, lehet egy például egy kis fahéj, szegfűszeg, vagy gyömbér. Ráadásul ezek a fűszerek segítik az emésztést, egy esetleges kezdődő megfázás, esetleges influenza idején pedig segítik a gyógyulásunkat. A forralt bor nagyon kedvelt ital a téli hónapokban, de ügyeljünk arra, hogy az alkoholfogyasztás növeli a test hő leadását.

A mozgás csodaszer ebben az esetben is. A mozgással javítjuk a vérkeringést, így könnyebben eljut a vér a végtagjainkba, ezáltal gyorsabban melegednek. Mindig legyünk tekintettel arra, hogy a hideg hatására izmaink is kihűlnek, kvázi egy merevebb állapotba kerülnek, azért soha ne álljunk neki edzeni bemelegítés nélkül, mert ezzel komoly sérüléseket szenvedhetünk. Ülőmunkát végzők esetében érdemes fél óránként egy kis sétát tenni, akár irodában is, ezzel szabad utat engedünk a véráramlásnak.

Segíthetünk masszírozással is, hiszen egy jó masszázs beindítja keringéseinket, tágítja az ereket. Ehhez használhatunk illóolajokkal gazdagított masszázskrémeket, melyekkel még jobb hatást érhetünk el. Ne féljünk a hidegebb hónapoktól, élvezzük a friss levegőt, öltözzünk fel okosan, iszogassunk finom teákat és mozogjunk minél többet, így biztosan nem fogunk fázni.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?