Menü

Őszi-téli melengető tippek

Az ősz beköszöntével érkezik a hideg idő is, bár a vénasszonyok nyara még ad egy kis meleget nekünk, de fel kell készülnünk a hűvösebb napokra, hogy melegen tartsuk testünket.

Egy normál, felnőtt ember alap test hője 36,4°C és 37°C között mozog, de az időjárás, és ezzel a külső hőmérsékletváltozás hatására ez változhat. Nem csak nyáron tud túlhevülni a meleg napokon testünk, de ősszel és télen a hideg időben pedig csökkenhet. Pedig ez ellen is tudunk védekezni, mégpedig nem csak azzal, hogy vastagon felöltözünk, bár ez is egy jó megoldás.

Először is az öltözködésünkre kell odafigyelni. Amellett, hogy több réteg ruhát veszünk magunkra, szem előtt kell tartanunk, hogy nem elég a harisnya és a pulóver. Az emberi test nagyon sok hőt ad le például a fején keresztül. Akinek hosszú haja van, nem biztos, hogy nagyon érzékeli ezt. Sokan utálunk sapkát viselni, lelapul, kócolódik a haj, nehéz megtalálni a hozzánk illő darabot, de érdemes keresgélni. A másik testrészünk, aminek hője befolyásolja teljes testünk hőérzetét, az a lábunk. Egy meleg zokni (vagy kettő), egy jó mamusz, egy vastag talpbetét sokat számíthat. Sok üzlet polcain megtalálhatjuk már a kézmelegítő korongokat, melyek egy pattintással egy-két órán át is melegíthetik praclijainkat a zsebünkben.

A meleg víz, mint tudjuk, csodákra képes, de nem érdemes órákig engedni magunkra a meleg vizet a zuhany alatt, csinálhatjuk ezt okosan is. Egy kis kád vízbe való ellazulás nagyon remek stressz oldó is lehet. Ha nem akarunk megfürdeni, fogjunk egy lavórt, és mint ahogy a Tom&Jerry mesében is láthattuk, engedjünk bele meleg vizet, szórjunk bele egy kis fürdősót és áztassuk benne lábunkat. Nem csak ellazít, de a például keserűsóval keverve még méregtelenít is.

A meleg tea, italok fogyasztása is jól esik. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró, mert szervezetünk akkor inkább arra törekszik majd, hogy lehűtse a lenyelt italt, nem pedig arra, hogy melegedjünk. A teába tehetünk olyan fűszert is, a kicsit erősebb, csípősebb, lehet egy például egy kis fahéj, szegfűszeg, vagy gyömbér. Ráadásul ezek a fűszerek segítik az emésztést, egy esetleges kezdődő megfázás, esetleges influenza idején pedig segítik a gyógyulásunkat. A forralt bor nagyon kedvelt ital a téli hónapokban, de ügyeljünk arra, hogy az alkoholfogyasztás növeli a test hő leadását.

A mozgás csodaszer ebben az esetben is. A mozgással javítjuk a vérkeringést, így könnyebben eljut a vér a végtagjainkba, ezáltal gyorsabban melegednek. Mindig legyünk tekintettel arra, hogy a hideg hatására izmaink is kihűlnek, kvázi egy merevebb állapotba kerülnek, azért soha ne álljunk neki edzeni bemelegítés nélkül, mert ezzel komoly sérüléseket szenvedhetünk. Ülőmunkát végzők esetében érdemes fél óránként egy kis sétát tenni, akár irodában is, ezzel szabad utat engedünk a véráramlásnak.

Segíthetünk masszírozással is, hiszen egy jó masszázs beindítja keringéseinket, tágítja az ereket. Ehhez használhatunk illóolajokkal gazdagított masszázskrémeket, melyekkel még jobb hatást érhetünk el. Ne féljünk a hidegebb hónapoktól, élvezzük a friss levegőt, öltözzünk fel okosan, iszogassunk finom teákat és mozogjunk minél többet, így biztosan nem fogunk fázni.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.