Menü

Immunerősítés ősszel

Az immunrendszer testünk első számú védekező mechanizmusa. Bár legtöbbször immunrendszer alatt a nyirokkeringést, a nyirokszerveket és az immunsejteket értjük, valójában ennél jóval nagyobb rendszerről van szó. Az immunrendszerünk része a bőrünk is, hiszen fizikai gátként véd a kórokozókkal és a külső anyagokkal szemben. Bőrünkben is találhatók immunsejtek, egészen pontosan mindhárom rétegben, a felhámban, az irhában és a bőr alatti kötőszövetben is. Ezen kívül nem csak az immunsejtek, hanem azok mozgósításában és működésében részt vevő fehérjék és egyéb molekulák, mint például a citokinek vagy az antitestek is az immunrendszer részének tekintendők.

A már említett nyirokkeringés szinte ugyanúgy működik, mint a vérkeringés. A testünk minden részét behálózza és ezen keresztül érzékeli az immunrendszer azt, ha valahol „szükség van rá”, valamint ezen keresztül jutnak el az immunsejtek is oda. Vannak immunsejtek, amik az azonnali reakcióért felelősek és a patogének kiiktatásában van szerepük és vannak, amelyek azért felelnek, hogy a testünk emlékezzen a kórokozóra és legközelebb sokkal gyorsabban tudjon reagálni.

Persze ennél jóval bonyolultabbak valójában az immunfolyamatok, ám ebből is látszik, hogy milyen sokoldalú az immunrendszerünk és mennyire fontos, hogy elsősorban erre támaszkodjunk gyógyszerek helyett.

Immunrendszerünk erősítésével kapcsolatban az első és legfontosabb szabály az egyensúly. Hogy miért? Ha túlságosan óvjuk, nem lesz elég erős, valamint ne feledjük, hogy rengeteg olyan baktérium és mikroorganizmus is él rajtunk/bennünk, amik hasznosak, sőt, elengedhetetlenek testünk egészséges működéséhez. Ha pedig túlságosan sok veszélyforrásnak tesszük ki, legyengülhet vagy éppen ellenkezőleg, túl sokáig fennmarad az immunreakció, ami saját szervezetünkben is kárt tehet, nem csak a patogénekben.

Nem szükséges tehát mindig mindent fertőtleníteni, azonban ügyeljünk rá, hogy mindig alaposan megmossuk a gyümölcsöt és a zöldséget, ne nyúljunk az arcunkhoz koszos kézzel, tiszta és friss ágyneműben aludjunk, megfelelő időközönként cseréljük le a törölközőt a fürdőszobában és portalanítsunk rendszeresen. Ezek általános, hétköznapi dolgok, mégis sokat segíthetnek, hiszen az egészség nem csak belül, kívül is fontos. A tiszta, rendezett környezet pozitív hatással van mind a testi, mind a lelki egészségünkre.

Röviden összefoglalva belülről úgy tudjuk támogatni az immunrendszerünket, ha egészséges életmódot folytatunk. Persze ezt nem is lehetne néhány mondatban összefoglalni, könyvek száza foglalkozik a témával, ám néhány alapvetést azért ki lehet emelni, amik közül az egyik a már fentebb is elhangzott egyensúly, avagy a mértékletesség. Próbáljunk változatosan, sok idényzöldséget- és gyümölcsöt felhasználva étkezni, hiszen immunrendszerünknek rengeteg tápanyagra van szüksége a megfelelő működéshez.

Ezen kívül vannak tipikusan immunrendszert támogató tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok: igyekezzünk ezekből is bevinni a napi referenciaértéket. Az egyik legfontosabb és leggyakrabban hangoztatott vitamin a C-vitamin. Ezt akár táplálékkiegészítő formájában is lehet kapni, de kiváló természetes C-vitamin forrás például a homoktövis. Szintén fontos, különösen ősszel a D-vitamin, amit érdemes K-vitaminnal kombinálva fogyasztani. Az omega-3 zsírsavak is elengedhetetlen részét képezik az erős immunrendszernek: ezeket legjobban halakból, mint például lazac, hering vagy szardínia vihetjük be a szervezetünkbe.

Az étkezés mellett a másik legfontosabb dolog immunrendszerünk szempontjából az, ha rendszeresen végzünk testmozgást. Nem csak az izmoknak van szüksége edzésre, az immunrendszerünk is annál jobban fog működni, minél fittebbek vagyunk, hiszen a rendszeres mozgás javítja az anyagcserét, aminek köszönhetően jobb hatásfokkal tudja felvenni szervezetünk a tápanyagokat.

Talán nem meglepő, ha a táplálkozás, megfelelő vitamin bevitel és sport után az utolsó alappillér az alvás. Akár fejlődő, akár felnőtt, akár idős szervezetről van szó, alvás alatt is fontos folyamatok zajlanak, többek között a regenerálódás. A jó minőségű alvás érdekében persze néhány dologra érdemes odafigyelni. Ne együnk például lefekvés előtt 3 órával már semmit, valamint lehetőleg teljesen sötétben aludjunk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.