Menü

Gondolj ezekre, ha utálsz takarítani!

A takarítás a nem szeretem feladatok egyike, de mégis el kell végezni. Ahhoz, hogy neki kezdjünk nem árt egy kis motiváció. Most mutatunk néhányat, amely segít a kötelező házimunka elindításában.

Kevés ember van, akit feldob a takarítás szükségességének gondolata. Annyi minden már szórakoztatóbb program létezik, de hát a takarítást mégiscsak meg kell ejteni valamikor. Ha pedig kedvetlenül, “muszájból” állunk neki, akkor több időt is vesz igénybe és nem is leljük benne örömünket.

Éppen ezért segíthet, ha az alábbi gondolatok eszedbe jutnak, mert biztosan inspirálnak majd. Így gyorsabban és szívesebben végzel a teendőkkel.

A takarítást felfoghatod úgy, mint egy edzést. Ugyanis remekül átmozgathatja az egész testedet, sőt még akár egyes feladatokkal izmot is építhetsz. Gondolj csak az ablakpucolásra. Létára fel és le, plusz többször áttörölgetni az ablakot, hogy makulátlanul tiszta legyen, az biza meglehetősen jó kis edzés.

Egy alapos takarítással akár 800 kalóriát is elégethetsz. Így hetente legalább egyszer kihagyhatod az edzőtermet, ezzel még pénzt is spórolhatsz. Hát nem remek dolog takarítani!

Ha mindez még kevés lenne a motivációhoz, akkor sorolunk néhány tényt a szennyeződésekről. Itt van például az ajtókilincs, amely a lakás egyik legpiszkosabb pontja. Igen, a wc-nél is szennyezettebb.

Gondolj bele, hogy haza érkezel tömegközlekedéssel, megnyomod a liftgombot és aztán a kulcsot és kilincset. Hiába mosol kezet, az első alkalommal, ahogy megfogod a kilincset máris kórokozók hadát tudhatsz a tenyereden. Ugye máris késztetést érzel ahhoz, hogy a fertőtlenítőszerért nyúlj?

A mosogató medence is sokkal koszosabb, mint maga a wc. Ott ugyanis ételmaradékok és egyéb szennyeződések vannak, miután ott mosod meg a földdel érintkezett zöldséget és gyümölcsöt is. Ha nem takarítod és fertőtleníted rendszeresen, akkor baktériumok hada áll lesben arra, hogy gondot okozzon neked. Ugye máris könnyebben indulsz a takarítószerek felé?

Ha gyermeked van, akkor csak arra gondolj, hogy ő sokkal többször “van padlón”, mint te. Így a keze gyakran simítja végig azt a padlót, ahol neked csak a lábad jár. Kórokozók hada tapadhat a kezére és juthat azonnal a szájába. Igaz, hogy már nem is olyan nehéz a fertőtlenítős felmosóért szaladni?

Mindezen túl pedig biztosan tudod, hogy a por mintegy hetven százaléka az elhalt hámsejtjeinkből áll. Plusz a poratkák ürülékéből. Mindez pedig elboríthatja a padlót, polcokat, asztalt, éjjeli szekrényt és mindent, amit nem törölgetsz le. Ugye máris nagyobb a kedved a takarításhoz?

Rengeteg cuccot felhalmozunk, amik ideig-óráig kellenek – de legtöbbször még addig sem –, aztán már csak pakolgatjuk őket jobbra-balra. Ha a kezedbe kerül egy-egy olyan tárgyad, amire már nem szívesen nézel, vagy nem használod semmire, kétségeid támadnak, hogy egyáltalán minek van ez neked, akkor ajándékozd el vagy dobd ki.

Minél kevesebb holmid van, annál könnyebb és gyorsabb elpakolni őket. A tárgyak felhalmozódása amúgy akár túlsúlyhoz is vezethet, úgyhogy érdemes a fogyókúrát is egy nagy szelektálással kezdeni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.