Menü

Ősszel mire figyeljünk az utakon?

Nemcsak télen lehetnek veszélyesen csúszósak az utak, ősszel is nagyon kell vigyázni, az avar is okozhat ugyanis hasonló problémát. Különösen a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek szeretnénk hasznos tippeket hozni.

A látni és látszani elv a legfontosabb, ezt jól meg kell tanulni, s figyelni rá minden elindulás előtt, s hogy ez az elv maradéktalanul érvényesüljön, ennek érdekében mindig ellenőrizzük a fényszórókat elindulás előtt, fontos, hogy jól legyenek beállítva.

Ősszel, a nyirkos, deres reggelek miatt nedvesek, csúszósak lehetnek az utak, s gyakran előfordul az is, hogy a lehullott falevelek felhalmozódnak az utakon, ami szintén csúszós útviszonyokat eredményez. Érdemes ilyenkor számolni a megnövekedő fékúttal, féktávolsággal, a gumik kevésbé stabil megtapadásával. Fokozott figyelemmel elkerülhetjük a koccanásokat és más baleseteket.

Ősszel vegyünk észre, hogy módosultak a látási viszonyok, nehezebb lehet olykor a pontos tájékozódás az utakon, ezért fokozott elővigyázatossággal kell közlekedjünk, szükség lehet a ködlámpa használatára is.

Készüljünk arra, hogy hamarosan fagyossá válhatnak a reggelek, a fagy pedig csúszóssá teszi az utakat. Erre fokozottan lehet számítani hidakon, felüljárókon, árnyékos területeken. Csúszáskor kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, a gyors ráfékezést és a gyorsítást is, valamint ajánlott lassabban menni (közlekedési viszonyoknak megfelelően) illetve növelni a követési távolságot.

A napsütés is gondot jelenthet, hiszen elvakíthatja a szemben közlekedőket.

A tanítás megkezdésével sokkal forgalmasabbá váltak a reggelek és a délutáni időszakok. Előfordulhatnak dugók, főleg a nagyobb városokban, iskolák, oktatási intézmények környékén, emiatt nem csak hosszabb menetidővel kell számolni, hanem azzal is, hogy sok a gyermek az utakon. Ők nem mindig szabálykövetőek és gyakran lépnek az utakra, autók elé, fokozott figyelem szükséges!

Ne felejtsük el hamarosan lecserélni a nyári gumikat!

A téli gumik törvényi szabályozása alapján Magyarországon nem kötelező a téli gumi alkalmazása, azonban nagyon ajánlott, sok baleset elkerülhető vele. A hideg idő beköszöntével sokakban felmerül a kérdés: mikor ajánlott lecserélni a nyári gumikat télire?

A 7°C fokos szabályból kiindulva, azokban a hónapokban, amikor a középhőmérséklet a 7 °C alatt van, érdemes téli gumit használni.

Minden évszak gyönyörű, de egy friss jogosítvány tulajdonosának minden évszakban meg kell tanulnia biztonságosan és magabiztosan vezetni, vigyázva magára, utasaira, a gyalogosokra, biciklisekre, motorosokra és a közlekedés többi résztvevőjére!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.